Laavut,  Luontopolut alle 4 km,  Luontopolut yli 4 km

Kultaranta Kuru – luontopolku lähempänä kuin arvaatkaan

Kultaranta Kuru on kuin aarre, josta paikalliset tietävät mutta joka on meiltä muilta piilossa. Tämä luontopolku on kuitenkin niin hieno, että paljastan teille tässä tämän aarteen sijainnin, sillä uskon, että se tuo ihmisille paljon iloa. 6 kilometrin kierros hienoa luontoa kiinnostaa varmasti muitakin kuin Unto-koiraa.

Kultaranta Kuru on luontopolku Naantalin Luonnonmaalla, siis vain lyhyen ajomatkan päässä Turun ruuhkista. Paikka on Turusta päin tultaessa juuri ennen Särkänsalmen siltaa: parkkipaikka löytyy vasemmalta Virventien alusta ja sillä on runsaasti tilaa.

Autosta noustuasi lähdet kävelemään takaisin tulosuuntaan, Rymättyläntien yli ja jatkat vastakkaisella puolella olevalle Kalliotielle. Kalliotietä käveltyäsi muutamat sadat metrit kyltti ohjaa metsään. Sen jälkeen opastus on selkeää etkä voi mitenkään eksyä.

Autolla ei kannata ajaa suoraan Kalliotielle, sillä siellä ei ole mitään paikkaa pysäköinnille. Jonkinlainen levennys löytyy, mutta se on tarkoitettu huoltoajoneuvoille, ei retkeilijöille. Noudatathan tätä. Virventien pysäköintialueelta jaksaa varmasti kävellä, varsinkin kun kävelylle sitä on alun perin tultu.

Kultaranta Kuru Naantalissa

Kultaranta Kurussa on valittavana kaksi lyhyttä reittiä: Ilveskallion reitti sekä Legendaarinen (!) ketunlenkki, joista jälkimmäinen on maastoltaan helpompi ja sopii paremmin myös lapsille. Molemmat lenkit ovat tosiaan melko lyhyitä, mutta kun nuo kiertää molemmat ja kävelee vielä takaisin parkkipaikalle, saa ulkoilua runsaan 6 kilometrin verran. Se on itse asiassa jo ihan kiva saavutus päiväretkelle.

Ilveskallion reitin varrelta löytyy Kolmen Solan Koivula, taukopaikka joka on käytössä vain etukäteisvarauksesta. Kuivakäymälät ja puuvarastot on lukittu: ne saa käyttöönsä vain varaamalla ne Kultaranta Resortista.

Ketunlenkin varrelta löytyy laavu, ja muitakin eväspaikkoja näiden reittien varrella on. Todennäköisesti siis mahdut syömään eväitäsi rauhassa, vaikka muitakin ulkoilijoita reitillä olisi. Kaikille avointa käymälää ei sen sijaan ole ja siitä pieni miinus arvosanaan.

Koska reitti kiertää Luonnonmaan saaressa, helposti kuvittelisi, että reitin varrelta avautuisivat hienot merimaisemat. Mutta ei, koko reitin varrelta ei mistään näy merta. Se ei välttämättä tee reitistä yhtään huonompaa, sillä maisemat ovat omanlaisella tavallaan hienot muutoinkin. Tarjolla on kuivia männynkäkkäröitä ja kallioita, ja maastosta voi aistia, että meri on lähellä.

Naantalin Luonnonmaalla Kultaranta Kurun luontopolulla

Legendaarinen ketunlenkki on maastoltaan helpompi, mutta kun kiertää sekä sen että Ilveskallion kierroksen, tulee jo kiipeiltyä aika paljon ylös ja alas kallioita. Näiden lenkkien yhteiskierrosta ei voi sanoa aivan helpoksi eikä se sovi huonojalkaisille. Mitään akrobatiaa ei sentään tarvita, mutta normaalia kävelykuntoa kyllä. Voi jopa olla, että jaloissa tuntuu jotain kierroksen jälkeen.

Terve koira liikkuu noilla kallioilla ketterästi. Untokin kääntyy välillä katsomaan taaksepäin, että mikä on kun emännällä kestää niin kauan eikä mennä Unton mielestä tarpeeksi ripeästi. Sinun siis tuskin tarvitsee pitää huolta koirasi jaksamisesta, kunhan pidät vain huolen itsestäsi.

Karpaloisen laavu Kultaranta Kurun luontopolulla
Karpaloisen laavu Legendaarisen Ketunlenkin varrella

Unto-koira ja minä annamme reitille arvioksi 4,5/5, mikä tekee siitä yhden suosikeistamme. Sijainti on ihanteellinen ja pysäköintialueelle mahtuu autoja vaikka kuinka monta. Reitit on todella hyvin merkattu ja eväspaikkoja on. Täysi ympyrä tekisi reitistä täydellisen; nyt joutuu jonkin matkaa kävelemään samoja askeleita takaisinpäin. Pysäköintipaikalta on semmoiset 500 metriä varsinaisen reitin alkuun. Miinusta tulee myös käymälän puuttumisesta.

Legendaarisen ketunlenkin varrella olevalla Karpaloisen laavulla ei ole puita, joten mikäli haluat tehdä tulet, on sinun kannettava puut mukanasi. Tämä on kuitenkin hyvin tavallista. Vain kansallispuistotasoisen reitin varrella voi olettaa olevan puuta tarjolla.

Mikäli pakkaat mukaan risukeittimen, pääset kuitenkin vähemmällä puiden kantamisella. Risukeitin on turvallinen, nopea ja ekologinen keitin, jolla ruuat valmistuvat nopeasti ja vain kourallisella puita. Nykysääntöjen mukaan risukeitin lasketaan kuitenkin avotuleksi, joten sitä koskevat myös avotulen säännöt. Sitä ei saa esimerkiksi käyttää, jos voimassa on ruohikkopalovaroitus.

Mikäli risukeitin kiinnostaa, lue myös tämä kirjoittamani juttu:

Happy Stove -risukeitin on ratkaisu retkiruokaongelmiisi (+ retkiruokavinkkejä!)

Kokonaisuudessaan Kultaranta Kuru on vierailemisen arvoinen paikka, johon kannattaa tutustua. Koiran kanssa tai ilman!

Sekalaisia faktoja

Matkaa Turun kauppatorilta Virventielle on 20 km, ajoaika 23 minuuttia.

Parkkipaikan osoite: Virventie, Naantali (iso kenttä näkyy heti tien alussa)

Kultaranta Kurun luontopolku sijaitsee todellakin samalla saarella kuin se tunnettu Kultaranta, presidentin kesäasunto (mieti keihin saatat törmätä kesäaikaan…)

Ukko-Pekan silta yhdistää Luonnonmaan mantereeseen. Silta rakennettiin 1934 ja se sai nimensä itsensä Ukko-Pekan eli P.E. Svinhufvudin mukaan.

Naantali on yksi Suomen vanhimmista kaupungeista, perustettu vuonna 1443.

Luonnonmaalla on toinenkin luontopolku, johon kannattaa tutustua. Katsopa tämä kirjoittamani juttu: Luonnonmaan maisemia Silmu-luontopolulla ja Nikulanvuorella

Mittelspitz Unto Luonnonmaan luontopolulla
Unto katselemassa maisemia (ja miettimässä, näkyisikö reitillä mukavia tyttökoiria).
Kultaranta Kuru
Kultaranta Kurun luontopolulla

Mikäli etsit luontokohdetta Naantalista, katsopa myös nämä kirjoittamani jutut:

Elämän nälkää Naantalin Vaarjoen luontopolulla

Luonnonmaan maisemia Silmu-luontopolulla ja Nikulanvuorella

Luolalanjärven luontopolku Naantalin keskustan kupeessa

Naantalin 2 hienoa näköalapaikkaa: Luikkionvuori ja Raumakari

4 kommenttia

Vastaa

%d