Historiakohteet,  Luontopolut alle 4 km,  Näköalapaikat

Paluu 1400-luvulle Kuusiston linnanraunioilla

Kuusiston vanhat piispanlinnan rauniot Kaarinassa ovat oiva kohde, kun halutaan yhdistää luonnossa liikkuminen ja historiallinen nähtävyys. Vielä kun reppuun pakkaa sopivat eväät, on elämys taattu.

Linnanrauniontietä ajettaessa auto kannattaa jättää jo ennen raunioita vasemmalla olevalle pysäköintialueelle, jolta on itse kohteeseen vielä 700 metrin kävelymatka. Autolla pääsee kyllä aivan perille asti, mutta tie on äärimmäisen kuoppainen ja huonokuntoinen, ja jos vain kynnelle kykenee, aluetta ympäröivä luontopolku kannattaa ehdottomasti kiertää.

Kappelinmäen luontopolku on melko lyhyt (n. 1,5 km) mutta sitäkin mukavampi ja hyvin opastettu, ympyränmuotoinen reitti. Lehtomainen maisema on silmiä hivelevän kaunista etenkin kesä- ja syysaikaan.

Ympyräreitiltä kannattaa poiketa Kappelinmäelle. Ylös kiipeäminen metsäistä polkua pitkin on vaivan arvoista, sillä ylhäältä aukeaa hieno saaristolaismaisema. Lisäksi sieltä löytyvät pöytä ja penkit, joilla voi nauttia vaikka eväitä samalla maisemasta nauttien. Myös raunioilta löytyy tulipaikka ja vieläpä merenrannasta, toki metsäpalovaroitukset on otettava tulta tehdessä huomioon. Eväiden syömiseen raunioiden tulipaikka on kuitenkin sopiva vuoden ympäri, ja vierestä löytyy myös wc.

Maisema Kappelinmäeltä
Raunioiden tulipaikalla istuskellessa voi katsella tätä

Piispoja on asunut Kuusistossa lähteiden mukaan jo ainakin 1200-luvun lopulta, mutta itse linnaa alettiin rakentaa 1300-luvun alussa. Linnan loisteliain kausi ajoittuu 1400-luvulle Maunu II Tavastin aikaan. Vaikka rauniot ovat vielä tänäkin päivänä vaikuttavan näköiset, on niistä vaikea hahmottaa rakennuksen todellista suuruutta ja loistoa. Kolmikerroksinen linna on loiston päivinään ollut todella vaikuttava.

Katolisten piispojen aika Kuusistossa päättyi uskonpuhdistukseen. Viimeinen linnassa asunut piispa oli nimeltään Arvid Kurki. Hän pääsi pakenemaan paikalta mutta hukkui haaksirikossa matkalla Ruotsiin.

Koirat ovat alueelle tervetulleita, mutta itsestään selvää on (tai pitäisi olla) että koirat on pidettävä kytkettyinä. Näin kaikille taataan mukava luonto- ja kulttuurikokemus. Yhtä lailla itsestään selvää pitäisi olla, että raunioiden päälle kiipeäminen on kiellettyä ihan jo turvallisuussyistä. Pienten lasten kanssa tämä on syytä ottaa huomioon.  

Sekalaisia faktoja:

Osoite: Linnanrauniontie 633, Kaarina

Linnanraunioille voi tulla myös veneellä.

Luontopolun varrella oleva Kuusiston kartano toimii kesäisin taidekartanona

Linnanrauniot olivat kasvillisuuden peittämiä, kunnes niitä alettiin kaivaa esille 1870-luvulla

Kuusiston kartanolta eteenpäin
Untokin nauttii maisemista

Vastaa

%d