Laavut,  Luontopolut alle 4 km

Tummamäen luontopolku Vehmaalla eli seikkailu kivilouhoksessa

Kynnys lähteä luontopolulle voi olla korkea, jos ei ole kokemusta luonnossa liikkumisesta tai jos haluaa lapset mukaan luontoretkelle, mutta ei ole varma jaksavatko he tai riittääkö kiinnostus pitemmälle kierrokselle. Siinä tapauksessa sopiva luontopolku, joka on lyhyt mutta silti jännittävä, voi olla esimerkiksi Tummamäen luontopolku Vehmaalla. Mittaa polulla on vain 1,6 km, mutta mielenkiinto pysyy yllä maisemien vaihtuessa nopeasti. Tarvittaessa pysäköintipaikalta pääsee vaikka suoraan laavulle, jos eväät pitää saada syödä jo ennen kuin on päässyt edes itse polulle. Näinkin saattaa joskus käydä eikä ainoastaan lasten kanssa!

Polku kiertää 1970-luvulle asti toiminnassa olleessa kivilouhoksessa. Kaikkialla on louhittuja kiviä, jotka tekevät maisemasta oudon ja ihmeellisen. Voi vain arvuutella, miten kiviä on aikanaan louhittu ja millaisilla välineillä. Itse en asiasta tiedä, mutta jos jollekulle herää kiinnostus perehtyä asiaan paremmin, Vehmaan nettisivujen mukaan Tummamäessä järjestetään myös opastettuja kierroksia.

Polun keskelle jää louhostoiminnasta syntynyt lampi. Vaaranpaikkoja polun varrella siis toki on, mutta polku itsessään on hyvin turvallinen, joten jos sillä malttaa pysyä, selviytyy varmasti ehjin nahoin.

Itse kävin kiertämässä polun flunssan jälkimainingeissa, joten polun mitta tuntui siihen tilanteeseen nähden oikein sopivalta. Unto tosin oli sitä mieltä, että matka loppui aivan kesken, sillä se on tottunut liikkumaan huomattavasti enemmän. Aina ei kuitenkaan tarvita koko päivän kestävää vaellusta, vaan välillä luonnossa liikkuminen voi olla rentoa ympärilleen katselemista. Hyvällä säällä Tummamäessä viihtyy hyvin vaikka useamman tunnin ilman että tarvitsee tarpoa itsensä väsyksiin. Voin vain kuvitella, kuinka kaunis paikka on kesä- tai ruska-aikaan.

Tummamäen luontopolulle on helppo tulla. Ei tarvitse ajaa kilometritolkulla huonokuntoisia pikkuteitä ja pysäköintipaikka on niin iso, ettei ahdasta aivan heti tule. Ympyränmuotoinen polku olisi helppo kulkea vaikka kokonaan ilman opasteita, mutta niistäkään ei ole pulaa, sillä polku on erittäin hyvin viitoitettu. Polun varrella on taukokatos, laavu, yksi eväspaikka sekä näköalalava. Laavulla on kuivakäymälä ja jopa roskis (tosin itse suosittelen, että omat roskat viedään aina pois, kun ne kerran on jaksettu sinne kantaakin!).  Tämänmittaiselle lyhyelle luontopolulle Unto antaa arvosanaksi 5/5.

Jos mietit reissua Tummamäen polulle, käypä katsomassa myös toinen sieltä kirjoittamani juttu:

Tulistelua keskellä Vehmaan kivilouhosta + retkiruokavinkki

Sekalaisia faktoja

Osoite: Hankapääntie 3, Vehmaa (Tummamäentien ja Hankapääntien risteyksessä on luontopolun opastekyltti)

Polkua ylläpitää Lahdingon kyläyhdistys ry.

Vehmaan punainen graniitti on ollut maailmankuulua.

Parhaimmillaan louhostoiminta Vehmaalla työllisti 600 kivityömiestä.

Yksi kommentti

Vastaa

%d