Luontopolut yli 4 km,  Merikohteet

Kierros Raisionlahdella: Uikkupolku

Toinen hieno lintukohde Varsinais-Suomessa Mietoistenlahden ohella on Raisionlahti, jonka pohjukkaa kiertää n. 4 km:n mittainen Uikkupolku. Kävimme Unton kanssa kiertämässä sen tammikuussa, joten äänimaailma oli aika lailla hiljaisempi mitä se varmasti on myöhemmin keväällä (kuvista tosin voisi päätellä, että olisi ennemminkin huhtikuu, mutta minkäs teet näille Lounais-Suomen talville!).

Lintujen muuttoaikaan alueella pyörivät paitsi linnut, myös kamerat ja kiikarit kaulallaan kulkevat lintubongarit. Minultakin kysyttiin, kuvaanko kenties lintuja, kun käyskentelin Unton kanssa kamera kaulallani heiluen. Hieman hämmentyneenä tokaisin, että ”en, vaan kuvaan tuota koiraani” mikä taisi hämmentää yhtä lailla kysyjän kuin minutkin. No, harrastuksensa kullakin, mitäpä sitä ketään mieltymyksistään arvostelemaan!

Raisionlahden lintutorni

Pysäköintipaikkoja on kaksi: toinen on Nesteentien varressa lintutornin kohdalla (Raision keskustasta päin tultaessa oikealla), toinen ja jota itse käytin on Kaanaanrannantien päässä. Näihin kumpaankin mahtuu muutama auto, mutta jos oikein ahdasta on, Kaanaanrannantien alkupäässä heti oikealla puolella on isohko kenttä, jolle todennäköisesti voi pysäköidä auton retken ajaksi.

Opasteet alkavat heti pysäköintipaikalta ja viitoittavat tietä koko matkan, joten reitiltä tuskin eksyy edes ensikertalainen. Polku on helppokulkuinen, mutta ajoittain vesi saattaa tulvia ja katkaista polun. Tästä pieni miinus arvosanaan.

Matkalta löytyy 19 infotaulua, jotka jakavat tietoa kasveista ja eläimistä. Ehkä sinulla on aikaa ja halua pysähtyä ne lukemaan. Unto paahtoi sen verran kovaa vauhtia, että itseltäni ne jäi lukematta, kun yritin pysyä perässä. Polulla kulki paljon koiria, joten hajut vetivät tätä poikakoiraa!

Kesäisin alueella laiduntaa myös lampaita, joten mietipä, miten pienen koiran pää menee aivan pyörälle! Tällä reitillä jos millä, nauttii yhtä lailla koira kuin hihnan päässä roikkuva ihminenkin.

Sekalaisia faktoja:

Raisionlahden ympäristössä nähdään vuosittain n. 200 lintulajia

Uudistettu lintutorni otettiin käyttöön vuonna 2018

N. 24000 asukkaan Raisiosta tuli kaupunki vuonna 1974

Turun keskustasta Raisionlahdelle on 13 km:n matka

Mikäli Raision luontopolut kiinnostavat, katsopa myös nämä kirjoittamani jutut:

Pähkinäpolku

Järviniityn metsäpolut

Isovuoren luontopolku

Kullaanpolku

Haunisten allas

Timalipolku (Timalipolku kulkee Uikkupolun lähellä, heti Nesteentien toisella puolella)

5 kommenttia

Vastaa

%d