Yleinen

Retkeilevän koiran ensiapulaukku ja punkkisuojaus

Liikkui sitten koiran kanssa tai ilman koiraa, aina sattuu ja tapahtuu. Sen takia ei kuitenkaan kannata jäädä reissusta pois, että pelkäisi mahdollista onnettomuutta. Sen sijaan tapaturman varalta voi yrittää varautua.

Retkelle lähtiessä kannattaa mukaan ottaa aina jonkinlainen ensiapulaukku, josta löytyy tarpeita niin koiralle kuin ihmisellekin. Se, mitä laukkuun lopulta kannattaa laittaa, riippuu paljon siitä kuinka pitkälle reissulle on menossa ja mihin vuodenaikaan, mutta olen koonnut tähän joitain tärkeimpiä asioita ja esineitä. Voit toki käyttää omaa harkintaa kootessasi omaa ensiapulaukkuasi, mutta tässä listassa olevia juttuja voit ainakin laittaa mietintämyssyysi.

Sanottakoon vielä se, että minä en ole lääkäri eikä minulla ole mitään sairaanhoidollista koulutusta. Olen ihan tavallinen tyyppi, kaverisi, naapurisi, sukulaisesi. Oma koira minulla on aikuisiällä ollut kuitenkin vuodesta 2002, ja olen aina tykännyt lukea ja opiskella kaikkea koiriin liittyvää. Sinä aikana on ehtinyt tarttua mukaan jos jonkinlaista tietoa. Oheinen lista on tarkoitettu vain avuksi ja jonkinlaiseksi muistin virkistämiseksi, mutta toki se perustuu kokemukseen.

Pakkaa retkelle ensiapulaukkuun mukaan seuraavat asiat:

  1. Haavat. Todennäköisin vamma metsässä liikkuessa on jokin sortin haava, joten mukaan kannattaa retken pituudesta riippumatta varata aina haavanpuhdistusainetta, sideharsoa, laastaria ja teippiä tai jotain millä haavan saa sidottua. Koskee sekä koiraasi että sinua itseäsi.
  2. Kuonokoppa. Tätä ei mahdollisesti tule ajatelleeksi kiltin, hyvätapaisen koiran kanssa, mutta kannattaa varautua siihen, että loukkaantuneena koira ei ehkä annakaan tutkia/hoitaa itseään niin kuin yleensä, jolloin mukaan kannattaa varata sopivankokoinen kuonokoppa. Vaihtoehtona monissa valmiissa ensiapulaukuissa on naru, jonka voi hätätilanteessa solmia koiran kuonon ympärille. Kuulostaa kamalalle, mutta tarpeen tullen tämä pieni esine voi pelastaa tilanteen.
  3. Kesällä kyypakkaus. Koiralle sitä ei kuitenkaan pidä antaa kyyn puremaan, ellei koiralla ole voimasta turvotusta pään alueella tai hengitysvaikeuksia.  Sen sijaan esimerkiksi ampiaisen pistojen aiheuttamaan allergiseen reaktioon kyytabletin voi sopivalla annostuksella antaa koiralle huoletta. Itse voit kyytabletin ottaa, jos kyy on päässyt puremaan sinua itseäsi, mutta tabletin tehosta ei ole näyttöä ihmisellekään. Kesäaika on luonnoneläinten pesinnän takia aikaa, jolloin koira kulkee hihnassa, mikä auttaa siihen, ettei koira niin helposti pääse kyyhyn törmäämään. Kaikelta se ei kuitenkaan pelasta, sillä koiristani 3 on aikanaan ollut sekunnin murto-osan päässä kyyn päälle kävelemisestä, vaikka ovat olleet tapahtumahetkellä hihnassa. Kertaakaan kyy ei ole kuitenkaan päässyt koiraani puremaan.
  4. Avaruuspeite. Se menee pieneen tilaan, maksaa muutaman euron, mutta saattaa olla tärkein mukanasi oleva tavara. Jos esimerkiksi loukkaat jalkasi eikä kävelyn jatkaminen onnistu, voit toki soittaa apua (jos olet sellaisessa paikassa että kännykkä toimii). Avun perille tulo voi kuitenkin kestää kauan, jolloin hypotermian riski kasvaa. Tämä pikkuinen esine voi silloin pelastaa henkesi. Tarvittaessa avaruuspeite on apuna myös koiran pelastamisessa.
  5. Särky- ja kipulääkettä sekä itsellesi että koirallesi. Muista, että ihmisten särkylääkkeitä ei saa missään nimessä antaa koiralle, sillä ne ovat koiralle myrkyllisiä!  Koiralle olisi kuitenkin hyvä olla mukana oma kipulääke, jos sellainen on mahdollista saada. Neuvottele asiasta eläinlääkärin kanssa, jos koet asian tarpeelliseksi.
  6. Pinsetit. Ovat apuna monessa ja toimivat tarvittaessa myös punkin poistajana. Koiralla kannattaa olla jokin punkkisuoja/-lääke, mistä lisää asiaa tuonnempana. Punkki voi kuitenkin löytyä myös sinusta itsestäsi.
  7. Yön yli reissulla kannattaa varautua myös siihen, että koiran vatsa menee sekaisin ja/tai se nappaa polun varrelta suuhunsa jotain sopimatonta. Pakkaa mukaan harkintasi mukaan ripulilääkettä (ihan hyvä myös ihmiselle?), parafiiniöljyä, hiilitabletteja ja ehkä tankoparsaa säilykkeenä. Tämä viimeinen auttaa, jos koira on päässyt syömään jonkin terävän esineen. Retkellä koiralle on hyvä antaa samaa ruokaa kuin kotonakin, mikä auttaa pitämään vatsan kunnossa. Mikäli haluat pitkällä retkellä antaa koiralle jotain energiapitoisempaa ruokaa, kannattaa koira totuttaa siihen jo etukäteen.
  8. Sakset. Apuna monessa.

Muista myös, että mistään ensiaputarvikkeista ei ole apua, jos et osaa niitä käyttää. Tutustu siis tarvikkeisiin etukäteen niin että a) tiedät mitä ensiapulaukussasi on ja b) osaat hätätilanteessakin hyödyntää sen sisältöä.

Retkeilevän koiran punkkilääkkeet ym. punkkisuojat

Ensimmäisellä koirallani ei ollut käytössään minkäänlaista punkkisuojaa elämänsä aikana, mutta eipä sillä ollut yhtään punkkiakaan. Viimeisenä kesänään yksi punkki oli sillä kerran leukaan kiinnittyneenä. Oi niitä aikoja!

Nykyään emme enää pärjää ilman punkkisuojausta. Vuosia sitten yritin luonnonmukaisempia keinoja, mutta ainakin tänä päivänä, kun punkkeja on paljon, ne eivät toimi riittävällä tavalla. On turvauduttava järeämpiin keinoihin. Punkkikausi myös kestää ilmaston lämmetessä aina vain kauemmin ja kauemmin. Punkit ilmaantuvat, kun lämpötila nousee noin 5 – 7 asteeseen. Käytännössä tämä on viime vuosina tarkoittanut jo maaliskuuta. Itse olen löytänyt punkin koirastani vielä joulukuun alussa!

Itsensä täyteen verta imenyt punkki

Tarjolla on karkottavia suojia, joiden teho perustuu siihen, ettei punkki edes tarttuisi koiraan kiinni. Tämä toimii tietysti suojana myös ihmiselle, varsinkin jos koiralla on tapana tulla kainaloon tai samaan sänkyyn.

Toiset suojat taas toimivat ainoastaan tappamalla jo iholle kiinnittyneet punkit. Niiden ei pitäisi karkottaa punkkeja lainkaan, mutta käytännössä olen huomannut, että punkkeja on tällaisten lääkkeiden kanssa ollut turkissa kaiken kaikkiaan vähemmän.

Jo useana vuonna olen antanut koirilleni Bravecto-tabletit. Yhden tabletin vaikutus kestää 12 viikkoa, joten punkkikaudelle on yleensä annettava 2 tablettia. Kahdella koiralla useana vuonna ei ole ilmennyt Bravectosta minkäänlaisia haittavaikutuksia, mutta tämä on aina yksilöllistä. Mikä sopii yhdelle koiralle, ei välttämättä sovi toiselle.

Nexgard on samantapainen punkkilääke kuin Bravecto, mutta sen vaikutus kestää vain 1 kuukauden. Tässä tapauksessa myös elimistöön tulevan myrkyn määrä on pienempi, mikä on monia koiranomistajia miellyttävä ajatus.

Tarjolla on myös paljon erilaisia valeluliuoksia ja pantoja. Tarvittaessa kannattaa keskustella sopivan suojan valinnasta eläinlääkärin kanssa, vaikka osa suojista onkin vapaasti apteekista ostettavissa. Niihin saattaa kuitenkin liittyä joitain rajoituksia, jotka on syytä ottaa huomioon. Jos koira vaikka ui paljon, joidenkin suojien teho saattaa hiipua luvattua aiemmin. Osa tuotteista taas saattaa olla kissalle myrkyllisiä, eli jos perheessä on myös kissa, tämä on huomioon otettava seikka.

Joistakin liuoksista olen nähnyt tulevan koirille voimakkaita sivuvaikutuksia ja allergisia reaktioita. Tämä on kuitenkin yksilöllistä ja voi olla että jokin muu valmiste sopii oikein hyvin, vaikka jokin toinen ei.

Mikäli liikutte alueella, jolla punkkeja on, suosittelen ehdottomasti valitsemaan jonkin markkinoilla olevista vaihtoehdoista. Mikään punkkisuoja ei kuitenkaan anna 100 %:n suojaa, joten punkkisyyniä kannattaa tehdä lääkkeistä ja suojista huolimatta, sekä koiralle että itsellesi.

Retkeily on aina jollain tapaa vaarallista, oli sitten kesä tai talvi. Jos oikein panikoi, ei uskalla ovesta lähteä ulos ollenkaan! Ulkoilu on kuitenkin mukava harrastus ja metsäretkelle voi lähteä myös silloin, kun virustaudit leviävät uhkaavasti ihmisten keskellä. Vaaranpaikkoja kannattaa miettiä ja arvioida etukäteen ja jos riskit jäävät iloja pienemmiksi, matkaan kannattaa varmasti lähteä. Elämä on elämistä varten ja erityisesti koiran elämä on lyhyt. Nauttikaa yhteisestä ajastanne kaikin tavoin.

Yksi kommentti

Vastaa

%d