Site icon Koira Retkellä

Sieravuoren ulkoilureitti Euran Honkilahdella: mukavaa ja helppoa kulkemista

Tämänkertainen ulkoiluvinkkimme vie Satakuntaan hieman Varsinais-Suomen ulkopuolelle. Kyseessä on Euran Honkilahdella, Säkylän Pyhäjärven rannoilla kiertelevä ulkoilureitti.

Lähtöpisteenä on Sieravuoren lomakeskus, jonka pysäköintialueelle voit jättää autosi myös lomakeskuksen aukioloaikojen ulkopuolella. Talvisin tämä reitti on normaalisti varattu hiihtäjille, mutta koska hiihtokelejä ei näillä main aina ole, kannattaa tällaiset reitit pitää silloin mielessä mukavina kävelypaikkoina.

Reitti on pituudeltaan 8,1 km, mutta ei hätää, jos se tuntuu sinusta liian pitkältä matkalta. Reitillä on muutamia oikopolkuja, joita hyödyntämällä matkan saa lyhenemään noin 5 kilometriin, ja tarvittaessa siitä vielä vaikka puoleen. Nämä oikopolut on hyvin merkitty opastekarttoihin.

Koko reitistä on noin 2,5 km:n matka valaistu klo 22:een asti. Hiihtokautena tältä latureitiltä on yhteys Pyhäjärven jäälle vedetyille latu-urille.

Tämä polku on kokonaan haketettu, joten kävely sillä on helppoa ja leppoisaa verrattuna metsässä rämpimiseen. Tästä syystä koko lenkin kiertää suht mukavasti huonommallakin kunnolla. Tämä reitti sopii siis myös niille, joilla jalka ei enää syystä tai toisesta nouse entiseen malliin.

Pehmeällä alustalla käveleminen on mukavaa sekä ihmisille että koirille, jotka kärsivät pienistä nivelvaivoista. Jonkin verran korkeuseroja reitillä toki on, joten jos pitää vauhtia yllä, tästä saa aikaan ihan hikisenkin urheilusuorituksen.

Suurimmaksi osaksi reitti kiertää metsäisessä maastossa, mutta Pyhäjärvi näkyy heti melko alussa ja sitten taas kierroksen lopussa. Kun ensimmäisen kerran polku kaartaa kohti järvenrantaa, hieraisee helposti silmiään: ei kai vaan sittenkin olla merenrannassa?  

Säkylän Pyhäjärven saareton järvenselkä on eteläisen Suomen pisin

Pyhäjärvi-nimisiä järviä Suomessa on 39 kappaletta, joten mitenkään omaperäiseksi nimeä ei kai voi sanoa. Tämän tekstin Pyhäjärvestä käytetäänkin usein nimitystä Säkylän Pyhäjärvi, jotta se erottuu kaikista muista Suomen Pyhäjärvistä. Pelkästään Säkylän Pyhäjärvi tämä järvi ei kuitenkaan ole, sillä se ulottuu Säkylän lisäksi myös Euran ja Pöytyän kuntien alueille.

Tämä järvi on hyvin matala: sen keskisyvyys on vain 5,5 metriä. Leveyttä järvellä on kuitenkin 9 km ja pituutta 25 km, ja se on Suomen 29. suurin järvi. Vaikuttavan siitä tekee kuitenkin nimenomaan se, että siinä on hyvin vähän saaria ja järvenselälle aukeaa esteetön näkyvyys. Maisemasta tulee todellakin vaikutelma, että katselisi merelle. Näkymä on henkeäsalpaava. (Voit lukea lisää Säkylän Pyhäjärvestä tästä linkistä.)

Sieravuoren ulkoilureitti on enemmän kuin pelkkä pururata

Moni kokenut retkeilijä karttaa tällaisia ns. pururatoja, koska he kaipaavat oikeaan metsään, jossa on puunjuuria ja kiviä tuomassa haastetta kulkemiseen. Itse en koe, että metsäpolut olisivat ainoa oikea vaihtoehto retkeillä, vaan mielestäni tällainen haketettu polku toimii ihan yhtä mukavasti silloin tällöin. Sitä paitsi tästä reitistä en koskaan sanoisi sen olevan ”vain pururata”. Siihen se on aivan liian hieno. Maisema polulla vaihtelee järvimaisemasta metsään, ja onpa polun varrella nähtävyytenä mm. harvinainen metsäpaloaluekin.

Opasteet ovat hyvät, ja jos haluat käyttää hyväksesi oikopolkuja, se onnistuu ongelmitta karttojen ja viittojen avustuksella. Kun polku loppuaan kohden kaartaa uudelleen kohti Pyhäjärven rantamaisemia, tulee vastaan myös grillikota, jossa voi nauttia eväitä, juoda kahvit tai vaikka paistaa makkarat. Rantakalliolta on mahdollista mennä myös uimaan (jos liikkuu alueella muuna aikana kuin helmikuussa!).

Reitin kestoksi on virallisesti arvioitu 2,5 tuntia, ja uskoisin että meillä Unton kanssa meni juurikin tämän verran. Tässä oli toki mukana kahvitauko, sillä ilman kahveja me emme Unton kanssa yleensä minnekään lähde. Koska grillikota oli melkein reitin loppusuoralla, siinä kohtaa vähän hikistyneenä kahvi maistuikin todella hyvälle. Untokin oli siihen mennessä saanut jo sen verran liikuntaa kinttuihinsa, että se tuntui nauttivan ansaitusta taukohetkestä.

Käveletkö kuitenkin mieluummin metsäpolulla? Luepa tällöin kirjoittamani juttu Koskeljärven retkeilyreitistä. Se sijaitsee samalla suunnalla kuin Sieravuori:

Syksyinen Koskeljärvi: Uhratusta Pyhäniemen laavulle

Unto katselemassa Pyhäjärven maisemia

Saako koiran kanssa mennä pururadalle?

Muistatteko vielä sen ajan, kun koirilta oli kaikille pururadoille pääsy kielletty? Minäpä muistan, hyvinkin. 1.10.2003 voimaan tullut järjestyslaki toi tähän kuitenkin muutoksen, ja sen jälkeen koiran kanssa on näille poluille saanut mennä, kunhan koira on ollut hihnassa kiinni. Hiihtokaudella ei tietenkään ladulle ole asiaa kävellen, mutta tämä koskee myös niitä kävelijöitä, jotka liikkuvat ilman koiraa.

Vaikka järjestyslaki sallii koirien pääsyn pururadoille, kaupungit ym. kuntoratojen omistajat voivat kuitenkin asettaa omia kieltojaan, jotka kumoavat järjestyslain. Siksi joissakin kaupungeissa saattaa tällaisia kieltomerkkejä näkyä, ja ne hämmentävät koiranomistajia. Itsekin olen tätä asiaa ihmetellyt ja miettinyt, että mahtaako kyseessä olla laillinen kielto ollenkaan, mutta kyllä näin ilmeisesti voidaan lain mukaan tehdä.

Jos tällaiselle kielletylle polulle kiellosta huolimatta koiran kanssa menee, järjestyslain mukaista rangaistusta siitä ei voi saada, mutta onnettomuuden sattuessa voi joutua korvaamaan vahingon. Kiellot asetetaan usein nimenomaan turvallisuussyistä.

Eurassa ei mitään kieltomerkkejä näkynyt, joten vakaasti oletan, että koirilla on sinne vapaa pääsy. Tosin arkipäivän ollessa kyseessä en nähnyt yhtään ihmistäkään missään koko matkalla.

Lomakeskuksen aukioloaikoina Sieravuoressa on tarjolla paljon muutakin tekemistä kuin kävelyä. Matala Pyhäjärvi on turvallinen uimapaikka. Lisäksi tarjolla on frisbeegolfia, sup-lautailua, yli 100-vuotias ruokaravintola, mökkejä ja huviloita sekä paljon eri artistien keikkoja.

Sekalaisia faktoja:

Pysäköinti ja reitin alkupiste on Lomakeskus Sieravuoressa, Sieravuorentie 117 Honkilahti (Eura).

Turusta Sieravuoreen on matkaa 75 km.

Pyhäjärven suurin saari, Iissalo on suojeltu.

Euran kunnassa asukkaita on n. 11 000

Sieravuoresta voi varata kokoustiloja, ja siellä voi järjestää monenlaisia tapahtumia.

Grillikatos Pyhäjärven rannassa
Tätä polkua on helppo kulkea

Exit mobile version