Laavut,  Luontopolut yli 4 km,  Näköalapaikat

Mynämäen asemanseudun luontopolulla: kahvit linnavuorella

Pikaisen tutkimisen perusteella Varsinais-Suomen alueella on yli 40 muinaislinnaa ja linnavuorta, joita käytettiin pronssi-, rauta- ja keskiajalla puolustustarkoituksiin. Niitä rakennettiin muuta maata korkeampiin kohtiin, kuten mäille ja harjuille, tai muuten helpommin puolustettaviin paikkoihin kuten saariin. Monilta linnoilta on ollut näköyhteys toiseen linnaan ja yleisesti on uskottu että niiden välillä olisi toiminut jonkinlainen tiedotusjärjestelmä tulimerkein. Tätä ei kuitenkaan voida pitää täysin varmana. Linnat ovat olleet käytössä ainakin ristiretkiaikaan asti, mutta paikoin jopa 1400-luvulle saakka.

Myös Mynämäestä löytyy tällainen linnavuori, mikä saattaa tulla monille yllätyksenä. Linnavuorelle vie luontopolku, joka sekin on outo jopa monille paikallisille. Polku on nimeltään Asemanseudun luontopolku, ja sen varrelta löytyy vaikka mitä mielenkiintoisia juttuja.

Polulle on helppo löytää: kun ajat Asemantietä ja käännyt Opintielle, pieni pysäköintipaikka on aivan Opintien päässä. Huomioitavaa kuitenkin on, että kesäisin siellä on myös käytössä oleva agilitykenttä, jonka parkkipaikka on varattu ainoastaan tätä kenttää käyttäville. Opintiellä on myös koulu, jonka kentälle ei saa pysäköidä kouluaikana. Sen sijaan heti Opintien alussa oikealla puolella on tyhjä kenttä, jota voi käyttää pysäköintipaikkana silloin kun muuta paikkaa ei ole. Minä pysäköin juuri tälle kentälle. Matka tältä pysäköintialueelta varsinaisen polun alkuun Opintien loppupäähän ei ole pitkä ja sen voi aivan hyvin kävellä. (Lisäys 27.3.2021: lue viimeisimmät tiedot ja päivitykset uudemmasta jutustani: Makoisaa retkiruokaa Mynämäen Asmankolon laavulla

Asmandian ulkoilualue

Heti luontopolun alussa Mynäjoen rannassa on Asmankolon laavu. Tämän laavun ovat tehneet Lounais-Suomen käsi- ja taide­teol­lisuus­oppilaitoksen rakennusosaston opiskelijat päättötyönään. Jos etsinnässäsi on laavu, jolle voit ajaa suoraan autolla, ilman että joudut kävelemään lainkaan, tässä on yksi vaihtoehto. Tälle laavulle voit esimerkiksi viedä isovanhemmat kahville tai lapset kaakaolle. Laavu on erittäin siisti ja hoidettu paikka, joten siellä kyllä viihtyy. Asmankolossa ei kuitenkaan voi yöpyä, sillä alueella oleskelu on kiellettyä klo 22 – 06. Laavusta löytyykin penkit ja pöytä, mutta ei nukkumalavereita.

Asmankolon laavun aluetta kutsutaan Asmandiaksi, ja sieltä löytyy laavun lisäksi paljon muutakin, kuten rantalentopallokenttä, kuusiväyläinen frisbeegolf-rata, mölkky- ja petankkikenttä sekä koripallokorit. Laavun edessä on sulan veden aikaan kanoottilaituri ja kaksi lainattavaa kanoottia, sillä osan luontopolusta voi kulkea myös Mynäjokea pitkin meloen.

Asmandian ulkoilualuetta alettiin rakentaa vuonna 2011 ja sen on ollut tarkoitus toimia asemanseudun kyläyhteisön virkistys- ja kokoontumisalueena.

Asmankolon laavu Mynäjoen rannassa

Asemanseudun luontopolku

Varsinainen luontopolku lähtee Asmandian ulkoilualueelta kävelysiltaa pitkin joen yli. Sitten kävellään jonkin matkaa suoraan Uudenkaupungin radan vartta, kunnes polku taittaa radan ja autotien yli vasemmalle metsään. Vaikka ollaankin Mynämäen susialueella, missään erämaassa tämä polku ei kierrä, vaan asutusta on koko ajan lähellä. Onkin tärkeää, että luontopolkua kierrettäessä pysytään koko ajan itse polulla, sillä polku kiertää paikoitellen lähes piha-alueilla ja yksityisalueet ovat aivan vieressä. Kunnioittakaamme siis alueen asukkaiden rauhaa.

Koko luontopolku on pituudeltaan n. 6 km. Se vie linnavuoren lisäksi Rauasvuorelle sekä Kurasmäen tammimetsän luonnonsuojelualueelle, joka on ollut rauhoitettua aluetta jo 80 vuoden ajan ja kuuluu Suomen pohjoisimpiin tammilehtoihin. Kävimme Unton kanssa tällä polulla loppiaisena 2020 ja olin tuolloin sen verran laiska, että kipusimme Unton kanssa vain linnavuorelle ja tulimme samaa reittiä takaisin. Tämä juttu käsittelee siis vain luontopolun linnavuorelle vievää osaa.

Olen kuitenkin kuullut, että koko polku on hyvin opastettu, ja viittojen avulla suunnistaminen onnistuu hyvin koko reitin matkan. Kartta on tarjolla Asemanseudun kyläyhdistyksen verkkosivuilla, mutta suunnistaminen onnistuu yhtä hyvin ilman karttaa. Voit siis huoletta kiertää koko Asemanseudun luontopolun, jos Mynämäkeen joskus eksyt. Polulle et eksy.

Linnavuorelle kiipeäminen on tietysti jonkin verran haastavaa, kuten korkeille paikoille yleensäkin, mutta oman kokemukseni perusteella sanoisin, että tämä linnavuori on siitä helpoimmasta päästä. Myös alaspäin pääsee ihan mukavasti ja turvallisesti. Toki liukkailla keleillä ei ehkä kannata alkaa edes yrittämään.

Mynämäen linnavuori kohoaa 25 metriä muuta maastoa korkeammalle, ja normaalisti sieltä aukeaa komea näköala ympäristöön. Sieltä näkyy mm. Mietoisten kirkolle. Muista ottaa kiikarit mukaan, sillä kiikareilla tiirailemalla näkyisi varmasti vaikka kuinka kauas. Ympäristö on tasaista maata, ja linnavuori on ainoa korkeampi nyppylä lähimain.

Minun ja Unton siellä vieraillessa oli kuitenkin sen verran sumuinen sää, ettei nähnyt oikein minnekään. Harmittelin asiaa ensin, mutta siinä linnavuorella istuskellessani tulinkin siihen tulokseen, että itse asiassa sumuinen maisema oli hieno! Katsopa vaikka noista valokuvista, joita otin. Vallitsi utuinen, rauhallinen tunnelma. Linnavuorelta on 4 km:n matka Mynämäen keskustaan, ja Mynäjoki virtaa 800 metrin päässä.

Linnavuoren laella oli melko uudennäköinen penkki, jolle päätin sitten purkaa reppuni ja kaivaa kahvit esiin termarista. Siinä oli kyllä kerrassaan hieno istua ja nauttia olosta. Vuorelle kiipeäminen oli lämmittänyt kehoa sen verran, että kun veti taukotakin niskaan, tarkeni istua paikoillaan melko pitkän tovin. Ennen kuin lähdin takaisin alas, raapustin vielä nimmarin vuoren laen postilaatikosta löytyvään vierasvihkoon.

Unton arvio asemanseudun luontopolusta

Olen kuullut tästä polusta pelkkää hyvää niiltä jotka ovat koko polun kiertäneet. Oma arvioni kattaa kuitenkin vain sen alkuosan linnavuorelle asti.

Mynämäen asemanseudun luontopolku kuuluu niihin polkuihin, joista ei odota suuria, mutta jotka ylittävät odotukset moninkertaisesti. Asmandian seutu ja Asmankolon laavu Mynäjoen rannassa ovat todella hienoja ja tarjoavat monenlaista viihdykettä sekä asukkaille että muualta tulleille. Mikään erämaalaavu se ei ole, mutta tarvitseeko aina ollakaan? Muunkinlaisille laavuille on käyttöä. Esimerkiksi monelle huonosti liikkumaan pystyvälle voi olla elämys päästä laavulle kahville taikka makkaranpaistoon. Polku on hyvin viitoitettu. Meidän kanssa samaan aikaan polulla näkyi seikkailevan perhe, joka kovasti tutki suuntia kartasta, mutta jos minä selviän ilman karttaa, niin selviät sinäkin. Et voi eksyä. Minä teen uudelle polulle tullessani niin, että tutkailen kartasta vähän etukäteen miten polku maastossa kulkee. Se kyllä riittää silloin kun viitat ja merkinnät ovat maastossa kohdillaan. Luonnossa on mukava kulkea, kun saa kävellä ihan rauhassa katselematta karttaa joka viiden minuutin välein.

Polusta tunnutaan pitävän hyvää huolta, sillä linnavuorella ollut penkki näytti aivan uudelta. Samoin Asmankolon laavu oli siisti. Toki joillain on aina tarve raapustaa puumerkkinsä joka paikkaan, mutta siltä ei taideta välttyä missään.

Kohokohta monelle voi olla se, että osan polusta voi kulkea lainakanootilla. Sellaista palvelua ei ihan joka paikasta löydykään! Toki koiran kanssa liikkuvalle se voi olla hieman haastavaa ja vaatii ihmiseltäkin jo vähän enemmän eräilytaitoja. Jos näitä ei ole, suosittelen kulkemaan ihan vain turvallisesti maan kamaralla.

Pisteitä Unto antaa 4+/5. Hyvä Mynämäki!

Sekalaisia faktoja:

Pysäköintipaikan lähin osoite on Opintie 35, Mynämäki. Virallinen pysäköintipaikka on siis aivan Opintien päässä, mutta heti tien alkupäässä on kenttä jota voi käyttää myös.

Mynämäki sijaitsee n. 30 km:n päässä Turusta.

Mynämäessä on asukkaita vajaat 8000.

Mynämäessä vai Mynämäellä? Mäki-sanaan loppuvissa kunnannimissä käytetään tyypillisesti ulkopaikallissijaa (Elimäellä, Kokemäellä), kylännimissä taas sisäpaikallissijaa. Poikkeuksena on kunnannimi Mynämäki, jota suositellaan taivuttamaan paikalliseen tapaan Mynämäessä, Mynämäkeen. (kielitohtori.fi)

Mynämäki on kolmen kirkon kunta: Mynämäen keskustan kirkon lisäksi Mynämäen kunnan alueella on Mietoisten ja Karjalan kirkot.

Vahtikoiralle tyypilliseen tapaansa Unto tähyää linnavuorelta maisemia
Mynäjoki virtaa taustalla

Mikäli linnavuoret kiinnostavat, katsopa myös nämä kirjoittamani jutut:

Piikkiön linnavuoren reitistö

Liedon Vanhalinna

7 kommenttia

Vastaa

%d bloggaajaa tykkää tästä: