Yleinen

Muista nämä 10 asiaa, kun lähdet retkelle koirasi kanssa

1. Aloita varovasti

Koira, kuten ihminenkään, ei voi lähteä kylmiltään pitkälle vaellukselle, jos se ei ole tottunut muihin kuin lyhyisiin lenkkeihin. Kuntoa pitää kohottaa hiljalleen ja lyhyemmät päiväretket ovat siihen oiva keino. Voit miettiä tilannetta itsesi kannalta: miltä tuntuisi lähteä suoraan tietokoneen äärestä vaeltamaan ilman, että olisit pitemmällä aikavälillä pikkuhiljaa kohottanut kuntoasi. Ja jos lähtisit, missä kunnossa jalkasi ja reisilihaksesi olisivat vaellusta seuraavana päivänä.

Liikunta tekee hyvää, mutta se kannattaa aloittaa varovasti, jotta vältytään vammoilta ja jotta se säilyy mukavana harrastuksena sekä sinulle että koirallesi. Terve, liikkumaan tottunut koira jaksaa kyllä kävellä saman matkan kuin sinäkin, todennäköisesti paremmin kuin sinä itse.

2. Muista vesi

Varaa koiralle mukaan vettä ja vesikuppi. Voi olla, ettei koira edes juo kun vettä tarjoat, vaan se juo mieluummin omaan tahtiin luonnosta löytämäänsä vettä (se maistuu paremmalta!). Et voi kuitenkaan luottaa siihen, että vettä aina löytyisi eikä varsinkaan riittävän säännöllisesti.

3. Ota mukaan tuttua ruokaa

Mikäli viivyt pidempään, varaa mukaan koiralle tuttua ruokaa, niin vatsa toimii normaalisti eikä yllätyksiä tämän suhteen tule. Toki energiankulutus on pitemmillä reissuilla suurempaa. Jos haluat reissun ajaksi tarjota koiralle energiapitoisempaa ravintoa, totuta koira siihen jo kotona pikkuhiljaa.

4. Pakkaa mukaan ensiapulaukku

Pidä aina mukana ensiapuvarusteita itsellesi mutta myös koiralle. Ensiapulaukun sisältö voi vaihdella reissun pituuden mukaan, mutta aina olisi hyvä olla mukana ainakin sidetarpeita. Myös kuonokoppa voi olla hyvä lisä ensiapuvarusteisiin, sillä loukkaantunut koira ei välttämättä anna koskea itseensä. Kesällä mukaan voi ottaa kyypakkauksen ampiaisen piston allergisia reaktioita varten, mutta muistathan, että nykytiedon valossa sitä ei saa antaa koiralle kyyn puremaan. Myös ihmisten särkylääkkeet ovat koiralle myrkyllisiä.

Lisätietoja koiran ensiapulaukun mahdollisesta sisällöstä löydät tämän blogin tästä kirjoituksesta: Retkeilevän koiran ensiapulaukku ja punkkisuojaus

5. Myös koira tarvitsee lämmikettä

Koira tarvitsee talviaikaan lämmikettä vaikka:

a) kyseessä olisi paksuturkkinen koira tai

b) ei olisi paukkupakkanen.

Liikkeellä ollessa koira pysyy kyllä lämpimänä, mutta samoin kuin ihmisen, myös koiran lihaksisto kylmettyy, kun pysähdytään taukopaikalle eväitä syömään. Kun puet itsellesi taukotakin, tee se samalla myös koiralle. Näin vältytään monilta lihasjumeilta ja -venähdyksiltä, kun tauon jälkeen lähdetään uudelleen liikkeelle. Evästauon jälkeen koiralla on todennäköisesti myös ylimääräistä energiaa, joten se saattaa rynnätä vauhtiin kylmillä lihaksilla, eikä se tee hyvää kenellekään.

Yön yli kestävillä reissuilla tulee huomioida, että kylmä tulee altapäin, joten myös koira tarvitsee makuualustan sekä oman peiton tai makuupussin. Koiralle voi lisäksi pukea yöksi manttelin tai takin päälle, mikä myös auttaa pitämään koiran lämpimänä. Pieni koira palelee helpommin ja nopeammin kuin iso. Hypotermia vaanii myös koiraa.

6. Korjaa koirasi jätökset

Katso ettei koiran jätöksiä jää polulle. Moni koira tekee luonnostaan tarpeensa syrjemmälle, mutta jos näin ei ole, kerää jätökset pussiin tai siirrä tarpeeksi kauas polulta (itse teen niin, että heittelen tarvittaessa puun palalla kauemmas, jos tuli liian lähelle yleisesti käytössä olevaa polkua).

Kakat eivät ole mukavannäköisiä – varsinkaan oman kengän pohjassa. Helposti ajattelee, etteivät ne oman koiran pienet jätökset ketään haittaa, mutta luontopoluilla liikkuu paljon muitakin kuin sinä ja oma koirasi. Entä sitten kun koiria on kymmeniä päivässä? Jätösten määrä nousee jo aika suureksi.

7. Vahdi mitä koirasi tekee – erityisesti kansallispuistoissa

Kansallispuistoissa ei saa ihminenkään taittaa risuja tai kaivaa kuoppia, ja tämä sääntö koskee myös koiria. Pidä siis huoli siitä, mitä koirasi tekee.

8. Koira ei välttämättä pääse autiotupiin

Autiotupiin ei koirilla ole automaattisesti pääsyä. Tarkista tämä etukäteen kyseisen tuvan säännöistä, mikäli olet aikeissa sellaiseen poiketa.

9. Pidä koirasi kytkettynä

Kansallispuistoissa ja luonnonsuojelualueilla koira on poikkeuksetta pidettävä aina kytkettynä. Toki hihnassa pitäminen on muutoinkin hyvä ajatus, sillä muut kulkijat pitää aina ottaa huomioon. Kaikki eivät pidä koirista, osa jopa pelkää! Lisäksi koirasi voi olla kyllä kiltti ihmisille, mutta se ei välttämättä suhtaudu suopeasti vastaantuleviin koiriin.

Kenenkään ei pitäisi joutua pelkäämään itsensä tai oman koiransa puolesta, kun vieras koira juoksee vastaan ilman mukana olevaa ihmistä. Vaikka itse tietäisit, että koirasi on kiltti, vastaantuleva ei sitä tiedä. Jo pelkkä pelästyminen on liikaa ja sitä ei pitäisi antaa tapahtua.

Koira on aina pidettävä kytkettynä (tai se on oltava välittömästi kytkettävissä) 1.3. – 19.8. välisenä aikana, millä varmistetaan luonnonelämien lisääntymisrauha. Luonnonystävänä varmasti noudatat tätä. Poikkeuksena tästä ovat mm. alle 5 kuukauden ikäiset pennut sekä palvelustehtävää suorittavat koirat.

Mikäli koet tarpeelliseksi tietää tästä aiheesta lisää, käyhän lukaisemassa kirjoittamani juttu: Saako koiraa pitää vapaana metsälenkillä?

10. Nauttikaa elämästä

Koiran elämä on joka tapauksessa lyhyt ja omastasikaan et voi tietää, joten ota siitä kaikki irti ja nauti yhteisestä ajastanne.

Mukavaa ja turvallista reissua sinulle ja koirallesi!

Onko sinulla tai ystävälläsi vanha koira ja sinua askarruttaa luontoretkelle lähteminen seniorin kanssa? Käypä silloin lukemassa tämä kirjoittamani juttu:

Luontoretkellä vanhan koiran kanssa: 14-vuotias kääpiösnautseri opastaa

Vastaa

%d