Luontopolut yli 4 km,  Näköalapaikat

Kustavin luonto- ja kulttuuripolku sekä Pännäistenvuori

Kesämökkikunta Kustavista löytyy nykyään mukava 4 kilometrin mittainen polku, jossa yhdistyvät Kustavin merkittävimmät kulttuurikohteet sekä kaunis luonto. Polku on uusi: se on valmistunut syksyllä 2019, ja sitä ovat olleet tekemässä Kustavin kunta, Selkämeren kansallispuiston ystävät ry, Kustavin Kirjallisuusyhdistys ja Kustavin Matkailuyhdistys.

Tämän polun eteen on nähty paljon vaivaa, ja talkootyötunteja on kertynyt varmasti paljon. Polun varrella on 20 erilaista kulttuuri- ja luontokohdetta ja niistä kertovaa infotaulua. Kun jakaa 4 kilometrin matkan 20 osaan, huomaa, että kohteita on melko tiuhaan. Tämä pitää mielenkiinnon yllä koko reitin ajan. Pian sitä odottaa jo jännityksellä, mikä kohde mahtaakaan olla vuorossa seuraavana.

Reitti on erittäin helppokulkuinen. Se ei ole siis kokonaan luontopolku, vaan kulkee välillä ihan jopa asvaltoidulla pyörätiellä. Tästä johtuen polku sopii ihan kaikille, joille 4 kilometriä ei ole liian pitkä matka kävellä.

Kannattaa kuitenkin ottaa huomioon, että polun varrelle osuvat myös Jeremiaan luolat, jotka vaativat hyvää kuntoa ja ovat jopa hengenvaaralliset märällä ja liukkaalla kelillä. Luolat voi kuitenkin jättää kierrokselta kokonaan pois, jos ne tuntuvat liian vaativilta joko kunnon tai huonon sään vuoksi. Esimerkiksi kaikkein pienimpien lasten kanssa ei kannata lähteä luolia katsomaan.

Polun voi kiertää miten päin tahansa ja sille voi hypätä mistä kohtaa tahansa. Pysäköintimahdollisuuksia on useita. Virallinen aloituspiste on Kustavin kunnantalo, jonka pihassa ovat kohteet 1 ja 2. Sinne voi myös jättää auton.

Vaikka polku on pituudeltaan vain 4 kilometriä, aikaa suositellaan varaamaan 2,5 tuntia jos haluaa tutustua kaikkiin kohteisiin. Uskon, että minulla ja Untolla kului juuri tämän verran aikaa, tosin mukana oli yksi kahvipysähdys.

Pysythän pitkospuilla, jotta et vahingoita herkkää jäkälää

Kustavilaista kulttuuria tiiviissä paketissa

Onko mielestäsi ajanhukkaa viettää kaunis päivä sisällä museossa? Kustavin luonto- ja kulttuuripolulla saa tietoa paikallisista kulttuurikohteista ja voi samalla nauttia kauniista säästä.

Polku kulkee mm. kirkon ja hautausmaan ohi. Hautausmaalla on joitakin polkuun kuuluvia kohteita, kuten kustavilaiskirjailija Volter Kilven hauta. Koiran kanssa ei kuitenkaan hautausmaalle ole hyvä mennä, joten minä ja Unto jatkoimme matkaa suoraan eteenpäin.  (Järjestyslaki ei kiellä koirien viemistä hautausmaalle, mutta sitä ei aina katsota hyvällä. En ole siksi Untoa koskaan hautausmaille vienyt.)

Kirkolta hieman eteenpäin, kirkkotien varrella, on jäljellä pieni pätkä kirkonvartija Johan Dahlrothin 1860-luvulla rakentamaa kiviaitaa.

Polun varrelle osuu myös osa vanhaa Postitietä (Stora Postvägen). Postitie kulki aikoinaan Turun ja Mynämäen kautta Kustaviin ja sieltä eteenpäin Ahvenanmaalle ja Tukholmaan. Tätä kautta kulkivat Turun ja Tukholman välillä sekä posti että ihmiset.

Kustavin Vuosnaisissa on toinen kaunis luontopolku, johon kannattaa tutustua. Käypä lukemassa myös siitä tekemäni juttu:

Kustavin Vuosnaisten luontopolulla hämmästellen

Pännäistenvuori ja Jeremiaan luolat

Reitti luolille lähtee Pännäistentien ja Kivimaantien risteyksestä, ja se poikkeaa luonto- ja kulttuuripolun muodostamalta rengasreitiltä. Tämän kohteen voi siis aivan hyvin jättää kierrokselta väliin, jos se tuntuu liian hankalalta. Jatkat vain tällöin luonto- ja kulttuuripolkua eteenpäin seuraavaan kohteeseen.

Jos sen sijaan olet hyväkuntoinen ja sää on hyvä, näille kallioille kannattaa ehdottomasti poiketa, sillä Pännäistenvuori on koko reitin kohokohta. Paikalla on selkeät varoituskyltit siitä, että pimeällä ja liukkaalla alueelle menoa ei suositella ollenkaan, joten noudatathan tätä neuvoa. Saatat ehkä epäillä, mutta varoitukset eivät ole liioittelua. Kallioilla on jyrkkiä reunoja ja korkeita pudotuksia. Pahimmillaan ja varomatta ne voivat olla hengenvaarallisia.

Kyseessä on luonnonsuojelualue, joka rajoittuu yksityisalueisiin. Pysythän siis merkityillä poluilla sekä siksi, että se on turvallisinta, mutta myös siksi ettei aiheuteta häiriötä luonnolle tai lähialueen ihmisille. Polulla on selvät merkit siitä, mikä on yksityisaluetta, joten vahingossa ei kenenkään maille ajaudu.

Pännäistenvuoren näköalakallio on 25 metriä merenpinnan yläpuolella, mutta se tuntuu itse asiassa paljon korkeammalta. Näköala Tönviikinlahdelle on huikea. Pudotus alaspäin on niin jyrkkä, että reunalle ei huvita mennä kuikuilemaan. Sekin varmasti lisää paikan vaikuttavuutta.

Olin pakannut kahvit termariin, ja tämä paikka tuntui niin hienolta, että päätin pysähtyä syömään eväitä sinne kallion päälle. Siinä sitten Unton kanssa istuskeltiin ja katseltiin upeita maisemia. Unto tuli aivan kylkeeni kiinni istumaan ja tähysi myös kohti merimaisemaa. Tai sitten se oli kiinnostunut syömästäni sämpylästä, miten lie.

Jeremiaan luolat ovat suoraan Pännäistenvuoren alapuolella ja sinne menee oma, vaikeakulkuinen polkunsa. Luolat ovat rapakivikallioista lohjenneita luonnonkivimuodostelmia ja todella vaikuttavannäköisiä.  Kallion päällä on vielä melko turvallista kulkea, kunhan pysyy polulla eikä mene liian lähelle jyrkkiä reunoja, mutta luolilla liikkuminen on todella vaativaa. Otathan tämän huomioon reittisuunnitelmaa tehdessäsi.

Jeremiaan luolien nimen takana on oma tarinansa. Tarinan päähenkilönä on aina Jeremias-niminen mies, mutta yksityiskohdat tuntuvat vaihtelevan ja jopa tapahtumien ajankohdasta on epäselvyyttä.

Kerrotaan, että englantilaisten sotalaivasto kierteli Kustavin vesillä etsien vihollista. He tulivat kysymään neuvoa Jeremiaalta, joka kuitenkin neuvoi reitin tahallaan väärin. Tämän huomatessaan englantilaiset kiukustuivat ja palasivat takaisin rangaistakseen Jeremiasta. He eivät kuitenkaan koskaan onnistuneet löytämään Jeremiasta, jonka uskottiin piileksineen Pännäistenvuoren kallioilla ja sen alapuolisissa luolissa. Tämän jälkeen luolat nimettiin hänen mukaansa.

Pännäistenvuori ja Jeremiaan luolat ovat niin hieno nähtävyys, että niitä kannattaa tulla katsomaan vaikka ei muuta luonto- ja kulttuuripolkua kiertäisi ollenkaan. Kivimaantien toisella puolella on pysäköintialue, joten luolilla vierailu käy helposti. Tieltä matkaa tulee polkua pitkin vain noin 200 metriä.

Arviomme Kustavin luonto- ja kulttuuripolusta

Kustavin luonto- ja kulttuuripolku saa meiltä arvosanaksi 4/5, mikä vähän ehkä harmittaa ja jopa hävettää.  Tekisi mieli antaa enemmän ihan vain jo siitä syystä miten paljon tämän polun eteen on ilmiselvästi nähty vaivaa. Kokonaisuus on hyvin mietitty, ja polun kierrettyä on saanut melkoisen tietopaketin Kustavin kulttuurista. Mutta minä ja Unto ehkä kaipaamme jotain muuta.

Pännäistenvuori on polun huikea ja henkeäsalpaava kohokohta. Jos kuitenkin ajatellaan, että jätät sen kokonaan väliin, ei polun varrella ole oikein mitään muuta sellaista, joka tekisi ainakaan itseeni vastaavanlaisen vaikutuksen. Polku on mukava ja helppo kulkea, ja sen pystyy kiertämään ihan lenkkarit jalassa, mutta mitään järisyttävän hienoa se ei tarjoa, Jeremiaan luolia lukuun ottamatta.

Meitä on kuitenkin moneen junaan, ja ehkä sinä juuri etsitkin tällaista kohdetta? Silloin suuntaa ihmeessä Kustaviin ja liitä tämän polun kierto ohjelmaasi.

Jos taas etsit luontopolkua, joka kulkee syvällä metsän siimeksessä, suuntaa johonkin muuhun kohteeseen. Toivon kyllä, että kesämökkiläiset löytävät Kustavin uuden polun tänä kesänä, sillä onhan sen kiertäminen mukavaa ajanvietettä. Näin toukokuussa en huomannut, että reittiä olisi ollut kiertämässä itseni lisäksi ketään muita.

Mitään taukopaikkaa reitin varrella ei tällä erää ole. Ehkä sellainen on suunnitteilla, sitä en tiedä. Pännäistenvuorella oli kuitenkin mielestäni se paras paikka istuskella ja nauttia maisemista. Luonnonsuojelualueen säännöt pitää kuitenkin siellä muistaa ja roskat viedä pois, kuten aina. Avotulta ei saa tehdä reitin varrelle minnekään, ja metsäosuuksilla on tupakointikin kielletty metsäpalovaaran takia.

Tällä rengasreitillä on kuitenkin niin paljon plussaa, että Unto suosittelee sen kiertämistä. Kylänraitilla oli erityisen paljon hyviä hajuja, Unton mielestä siis.

Sekalaisia faktoja:

Voit pysäköidä esimerkiksi Kustavin kunnantalon pihaan osoitteeseen Keskustie 7.

Selkämeren kansallispuiston ystävät ry:n nettisivuilta löytyy luonto- ja kulttuuripolun opasvihko sekä Google Map –kartta. Pääset sinne tästä linkistä: Selkämeren kansallispuiston ystävät ry

Kustavin kunta on perustettu vuonna 1874, mutta nimensä se on saanut jo aiemmin Kustaa III:lta, joka perusti nimeään kantaneen seurakunnan.

Turusta on Kustaviin matkaa n. 67 km

Kustavin kirkko

Pysy mukana menossa ja tilaa tieto uusimmista Koira Retkellä -päivityksistä suoraan sähköpostiisi:

3 kommenttia

  • EsaT

    Kiva kirjoitus omasta mökkikunnasta. Olen joskus käynyt Jeremiaan luolilla, mutta siitä on jo aikaa. Pitääkin ottaa retkivalikoimaan tämä reitti.

    Tiesitkö, että Kustavissa on toinenkin luontopolku, ei tosin noin pitkä kuin tuo kuvaamasi luontopolku? Se alkaa Vuosnaisista Spaunan vierestä ja kiertelee upeilla kallioilla ja meren rannassa. Maisemat on hienoja, mutta mereen viettävät kalliot voivat tuollakin olla märkänä liukkaita. Kannattaa ehdottomasti käydä, mutta kuivalla kelillä.

    • Eveliina

      Kiitos paljon kivasta kommentista. Kyllä, tiedossani on tuo toinenkin Kustavin polku. Tarkoitus on mennä sinne joskus ja kirjoittaa esittely, mutta milloin, sitä en tiedä. On niin paljon luontopolkuja, että kiirettä pitää – ja hyvä niin! Meillä on Varsinais-Suomessakin todella hienoja paikkoja, joista valita. 🙂

Vastaa

%d bloggaajaa tykkää tästä: