Luontopolut alle 4 km

Kukkien loistoa Raision Alppiruusupuistossa

Kun pari vuotta sitten saimme vieraaksemme sukulaisia Pohjois-Suomesta, nämä kertoivat poikenneensa Raision Alppiruusupuistoon. Samaan hengenvetoon he totesivat, että ”tehän olette tietysti käyneet siellä monesti”.

Pudistimme päätämme. Itse asiassa emme olleet käyneet siellä kertaakaan.

Miten voikin olla, että juuri nämä lähikohteet jäävät usein käymättä? Kai sitä ajattelee, että sinnehän voi mennä milloin vaan. Mutta sitten sitä ”milloin vaan” ei koskaan tule.

Tällä kertaa päätin kuitenkin toimia. Kesäkuun alun aurinkoisena aamuna suuntasimme Unton kanssa Raision Alppiruusupuistoon. Koirat ovat puistoon tervetulleita, kunhan ne ovat kiinni, jätökset korjataan eikä niiden anneta pissailla istutettuihin kasveihin.

Poikakoirankin kanssa käynti onnistuu kuitenkin ihan hyvin, sillä metsäisessä puistossa on myös niitä puita ja pensaita, joihin voi vaivihkaa nostaa jalkaa ja jättää tärkeät viestit. Joku koiraton voi tätä paheksua, mutta uroksen kanssa on mahdotonta kulkea yhtään missään ilman, että jalka nousisi.

Raision Alppiruusupuiston kukkia

Alppiruusuja vuodesta 1999

Löydät Alppiruusupuistoon, kun käännyt Kirkkoväärtinkujalle ja ajat aivan tien päähän. Lukion vieressä olevalla kentällä on tilaa autoille ja puisto on siinä aivan vieressä. Paikalle on nopea tulla monesta suunnasta ja sinne on helppo löytää. Voit tulla myös bussilla, sillä pysäkiltä ei ole liian pitkä kävelymatka.

Raision Alppiruusupuisto on perustettu vuonna 1999, mutta sitä on laajennettu kahteen otteeseen vuosina 2008 ja 2016. Raisiolaiset ovat saaneet itse osallistua puiston tekemiseen: puistossa on järjestetty tuolloin erityisiä istutustapahtumia. Yritykset, yhdistykset ja yksityiset ihmiset ovat myös voineet ostaa puistosta oman alppiruusunsa.

Puisto on kooltaan 4,5 hehtaaria ja siellä on nykyään 1400 alppiruusua. Eri lajikkeita on 123 kappaletta, joista kotimaisia on 23. Kun puistoa tehtiin, sieltä kaadettiin kaikki kuuset ja lehtipuut tammia lukuun ottamatta. Jäljelle jäi lähinnä mäntyjä.

Mäntyvaltainen metsäpuisto on kuumana kesäpäivänä ihanan varjoisa ja viileä. Siellä on leveitä, mukavia kävelyteitä, joilla voi kulkea esteettömästi sekä lastenvaunuilla että pyörätuolilla. Maasto on kuitenkin mäkistä.

Puistoon voi tulla kuka tahansa tutustumaan ja nauttimaan luonnosta. Tarjolla on pala luonnonrauhaa aivan kaupungin keskustan tuntumassa. Alueella on paljon myös penkkejä, joille voi istahtaa ihailemaan kukkivaa puistoa.

Puistossa on myös pienempiä polkuja, jotka eivät ole esteettömiä. Näillä pienillä poluilla saa kävellä, mutta poluilta ei saa poiketa. Kasvillisuutta ei saa tallata. Joihinkin paikkoihin on laitettu myös köysiä estämään läpikulkua. Tällaisessa puistossa missä käy paljon ihmisiä, on tärkeää noudattaa sääntöjä. Kuluminen ja vahingoittuminen tapahtuvat yllättävän nopeasti. Tupakointi on puistossa kokonaan kielletty.

Mittelspitz Unto Raision Alppiruusupuistossa

Lyhyt tietoisku alppiruusuista

Alppiruusu on latinankieliseltä nimeltään Rhododendron, joka taas muodostuu kreikankielisistä sanoista rhodos (ruusu) ja dendron (puu). Tästä syystä alppiruusupuistoja kutsutaan yleisesti rodopuistoiksi.

Nimestään huolimatta alppiruusut eivät ole ruusuja ollenkaan, vaan ne kuuluvat kanervakasveihin. Esimerkiksi Suomessa luonnonvaraisena kasvava voimakastuoksuinen suopursu – edesmenneen isoäitini lempikukka – luokitellaan nykyään alppiruusuksi. Alppiruusujen sukulaisia ovat myös tutut mustikka ja puolukka.

Alppiruusuja esiintyy aina tundralta ja Himalajan vuoristosta sademetsään. Suomeen soveltuvia alppiruusulajikkeita alettiin kehittää vasta 1970-luvlla. Tätä ennen oli pidetty mahdottomana, että ne voisivat menestyä Suomen haastavissa olosuhteissa.

Raision Alppiruusupuistossa kesäkuussa

Alppiruusut eivät jaksa kukkia samalla voimalla joka vuosi, vaan kukinnassa on paljon eroja vuosien välillä. Vuosi 2017 oli kuulemma erityisen hyvä, ja silloin Raision Alppiruusupuisto oli ollut satumaisen kaunis. Vuosi 2020 ei ollut yhtä hyvä, emmekä saaneet kokea vastaavanlaista kauneutta vierailullamme.

Alppiruusujen kukinta ajoittuu yleensä toukokuun lopulta juhannukseen. Ajankohta vaihtelee jonkin verran sen mukaan, kuinka lämmin kevät on ollut. Minä ja Unto kävimme puistossa 3.6., mikä taisi olla hiukan liian aikaisin kylmän kevään jälkeen. Yhdistin kuitenkin käyntini muuhun vierailuun Raisiossa, ja tämä päivä valikoitui ajankohdaksi tästä syystä.

Osa Alppiruusuista kukki jo täydellä voimalla, mutta osa ei kukkinut ollenkaan. En sitten tiedä, oliko ajankohta liian varhainen vai oliko kenties niin, että nämä kasvit pitivät välivuottaan. Kukkien loiston puolesta koinkin hienoisen pettymyksen, sillä olin nähnyt valtavan upeita valokuvia aiemmilta vuosilta.

Käynti ei kuitenkaan missään tapauksessa ollut turha. Puistossa on ihana tunnelma, ja siellä olisi kaunista, vaikka yksikään kukka ei kukkisi. Ihmisiä puistossa käy paljon. Itse olin paikalla arkiaamuna, ja ihmisiä tuli autoilla koko ajan lisää. Kaikki kävelivät kuitenkin rauhallisesti eteenpäin turvavälit muistaen. Lapsiperheitä oli paljon.

Kesällä 2020 paikan päällä, parkkipaikan sivussa, on myös pop-up kahvila-kioski. Siitä ostettuja virvokkeita voi nauttia ulkona tuoleilla ja penkeillä. Kiva idea! Kierroksen jälkeen maistuu varmasti pieni herkutteluhetki, etenkin perheen pienimmille.

Puistossa valokuvataan ahkerasti. Lähes jokaisella näytti olevan kännykkä tai kamera mukana tätä varten. Siellä tehdään paljon myös niin sanottuja virallisempia kuvauksia, kuten esimerkiksi hääkuvauksia. Sopivana ajankohtana tällainen puisto antaa niille upeat puitteet. Yhtä hienoa paikkaa ei kovin helposti taida löytääkään.

Jos et vielä ole käynyt Raision Alppiruusupuistossa, pidä kiirettä niin ehdit vielä ennen juhannusta.

Sekalaisia faktoja:

Osoite: Kirkkoväärtinkuja 20, Raisio

Turun keskustasta matkaa tulee 7,7 kilometriä.

Bussilla pääsee kätevästi, kun jää pois Raision keskustassa kaupungintalon pysäkillä. Sieltä on puistoon kävelymatkaa noin 600 metriä.

Raision Alppiruusupuiston innoittajana on ollut Haagan Alppiruusupuisto Helsingissä, jonne Raision viheryksikkö teki tutustumisretken vuonna 1998.

Yksi kommentti

Vastaa

%d bloggaajaa tykkää tästä: