
Laitilan Untamalassa wanhan ajan kulttuuripolulla
Untamalan kylä sijaitsee 8-tien varrella noin 5 kilometriä Laitilan keskustasta pohjoiseen. Se on edelleen toimiva elinvoimainen maaseutukylä, jossa asukkaita on noin 380. Se on kuitenkin myös merkittävä kulttuuri-, luonto- ja historiakohde. Untamala on itse asiassa yksi koko Suomen vanhimmista kylistä.
Untamalan historiallisella kylänraitilla on myös mukava kulttuuripolku. Sen kävimme Unto-koiran kanssa kiertämässä eräänä perjantai-iltana. Polku on noin 2 kilometriä pitkä, ja se sopii kierrettäväksi myös pienten lasten kanssa, sillä polun varrella on kaikenlaista mielenkiintoista nähtävää. Koirakin oli polusta aivan kertakaikkisen innoissaan!
Untamala osana Vakka-Suomen historiaa
Untamalassa historia on voimakkaasti läsnä. Untamalan harjun korkeimmat kohdat kohosivat merestä 4000 vuotta sitten, ja merkkejä ihmisasutuksesta siellä on ollut jo kivikauden lopulta. Jossain vaiheessa asutus on ilmeisesti siirtynyt välillä muualle, mutta tiedetään, että alueella on asuttu yhtäjaksoisesti ainakin 2000 vuotta. Kirjallisissa lähteissä Untamala mainitaan ensimmäisen kerran vuonna 1413.
Untamalassa on lähes 2000 vuotta vanha muinaishauta-alue, ikivanhoja terassipeltoja ja rautakauden ajan uhrikiviä. Nykyään kylää halkova (asfaltoitu) kylänraitti on peräisin keskiajalta. Vuonna 1540 Untamala oli koko Varsinais-Suomen suurin kylä, ja siellä oli 26 taloa.
Kasitien pauhu kuuluu kylään hyvin, sillä tie kulkee aivan kylän vieressä. Itse asiassa Untamalan kylä sijaitsee kasitien molemmin puolin. Se on sääli, sillä ilman liikenteen melua voisi kuvitella olevansa jossain aivan toisessa maailmassa. Kylällä vallitsee hieno, historiallinen tunnelma, ja sille soisi, että ohi huristelevat autot kulkisivat jostain kauempaa.
Untamala on merkittävä osa Vakka-Suomen ja koko lounaisen Suomen historiaa. Arvostan, että kylän historiaa on jätetty elämään sellaisena kuin se on joskus ollut. Toivottavasti se saa tällaisena kulttuuri- ja historiakohteena jatkaa myös tulevaisuudessa, eivätkä mahdolliset tulevat tiehankkeet koskaan häiritse sen elämää.

Untamala? Mistä tämä nimi tulee?
Kylän nimen taustalla uskotaan olevan germaaninen henkilönnimi Unda, Undo, Undi. Arvellaan, että nimi voitaisiin johtaa muinaisruotsalaiseen nimeen Unde, johon on liitetty kaksi suomalaista johdinta, -ma- tai -mo- sekä jatkoksi -la. Nimi merkitsisi Untamon taloa. (Lähde: Laitilan kylien varhaisvaiheet)
Oli nimi sitten peräisin mistä tahansa, oli sopivaa, että Unto-koira lähti seikkailuretkelle juuri tähän kohteeseen.
Kulttuuripolulla lampaita katselemassa – ja haistelemassa
Kulttuuripolku lähtee kylän keskellä olevan entisen arkeologiakeskuksen edustalta. Siellä on uusi hieno kyltti, joka ohjaa oikeaan suuntaan. Polku kulkee osan matkaa lammaslaitumen sisäpuolella, minne pääsee arkeologiakeskuksen kohdalta aidan yli vieviä portaita pitkin.
Kesä-heinäkuussa laitumella on lampaita, ja polku kulkee laitumen sisäpuolella. Lampaita ei siis katsella aidan takaa, vaan polulla ollaan niiden kanssa samalla niityllä. Tämä kannattaa ottaa huomioon, oli se sitten mielestäsi hyvä tai huono asia.
Suurin osa lapsista varmasti pitää tällaisesta polusta, mutta osalle kaupunkilaislapsista tuoksu voi olla turhankin voimakas! Osa taas saattaa jännittää lampaiden kohtaamista. Unto-koiraakin jännitti, vaikka se yrittikin esittää reipasta poikaa. Ihan muuten vaan se kiersi taakseni. Ei missään nimessä siksi, että olisi pelännyt, mitä nyt sattui niin, että piti kiertää.
Polun varrelta löytyi myös oikein mukavaa lampaankakkaa, jossa oli makoisa pyörähtää ja kiehnata. Ihan nopeasti vaan, ennen kuin hihnan toisesta päästä ehdittiin estää! Löytyipä kerrankin Untolle mukavaa tekemistä kulttuuripolulla!

Kulttuuripolku Untamalan kylänraitilla
Toinen puoli kulttuuripolusta kulkee tietä pitkin, joten se on täysin esteetön. Se vie kulkijansa kylänraitilla historiallisten vanhojen rakennusten ja museon ohi kohti Untamalan hienoa puukirkkoa.
Vakka-Suomen ydinalueille Laitilaan ja Kalantiin kristinusko levisi Ruotsista jo 1000-luvun aikana, eli aikaisemmin kuin minnekään muualla Suomeen. Tämä selviää hautaustavoista. Alueella ei ole tuon ajan ruumiskalmistoja, sillä ruumiit on alettu varhaisessa vaiheessa haudata kristillisen tavan mukaan kirkkomaille, eikä ruumiin mukaan ole haudattu muuta esineistöä.
Kirkon läheisyydestä tehtiin 1960-luvulla myös merkittävä arkeologinen löytö: tasavartinen risti, jonka molemmilla sivuilla oli kuvattu ristiinnaulittu. Tällaisia ristejä tiedetään olleen paljon käytössä Itämeren ympäristössä 1000-luvulla.
Varhaiskeskiajalla Laitilan-Kalannin alueella oli seitsemän pientä kirkkoa, joista yksi sijaitsi Untamalassa. Untamalan vanha kirkko paloi heinäkuussa vuonna 1781, samalla kun suurpalo tuhosi miltei koko Untamalan kylän. Kylän nykyinen kaunis Pyhän Pietarin kirkko on peräisin vuodelta 1785, mutta sitä on paranneltu kahteen otteeseen 1800- ja 1900-luvuilla. Kellotorni ja sakaristo ovat vuodelta 1924.

Vanhojen tarinoiden Untamala
Tarina kertoo, että joitakin satoja vuosia sitten Untamalan kirkossa olisi ollut tarkoitus pitää häät, mutta sulhanen jätti morsiamen alttarille. Tästä pettyneenä morsian kirosi kirkon niin, että siellä solmitut avioliitot eivät koskaan kestäisi kauaa. Kannattaa siis miettiä kaksi kertaa ennen kuin alkaa suunnitella häitään Untamalassa, vaikka paikka olisi kuinka hieno tahansa.
Kirkon edustalla näkyy vielä tänäkin päivänä mielenkiintoinen kivi. Se on hautakivi, jolle kansa halusi kuitenkin antaa toisenlaisen selityksen. Kerrotaan, että Kalevan poika, jättiläinen, olisi hionut viikatettaan Eurassa ja lähettänyt vaimonsa vesikippoa noutamaan. Nainen kuitenkin viipyi matkalla liian kauan, jättiläinen suuttui ja paiskasi hiomakivensä menemään. Kyseinen kivi jäi pystyyn Untamalan kirkkomaalle. Kivi tunnetaan vielä nykyäänkin nimellä Kalevan pojan viikatteentikku.
Jättiläiset näkyvät Untamalan historiassa muutoinkin. Untamalasta Laitilan kirkolle päin kulkee harjujen jono, jonka uskottiin olleen muinaisten jättiläisten eli Kalevan poikien aikaansaannosta. Kyläläiset halusivat rakennuttaa sillan Untamalasta Laitilaan ja he pyysivät jättiläisiä tekemään sen. Kyläläiset alkoivat kuitenkin katua lupaamaansa palkkiota ja halusivat tinkiä. Jättiläiset suuttuivat eivätkä koskaan saattaneet siltatyötä valmiiksi. Siitä syystä harjut eivät ulotu Laitilan kirkolle asti. (Lähde: Luontoon.fi)
Nämä ovat ns. selitystarinoita, joilla vanha kansa on pyrkinyt selittämään monia luonnon muotoja ja siirtolohkareita, joita ei ole pystytty muuten tuona aikana ymmärtämään.
Sinua saattaa kiinnostaa myös tämä kirjoittamani juttu:
Kauppilan umpipiha Laitilassa: käy ny ihmees tutustumas!

Mitä muuta Untamalasta löytyy?
Kun ajat Untamalaan, suosittelen kiertämään kulttuuripolun. Se on tehty tutustumista varten, ja polulta saa paljon sellaista tietoa, mitä ei muuten tulisi löytäneeksi. Jos kuitenkin jostain syystä et halua tätä polkua kiertää, Untamalasta löytyy muutakin mukavaa.
Untamalan kylänraitilla on kotiseutumuseo, joka on vanha Sarkin talonpoikaistalo. Museossa on esillä vanhaa esineistöä, ja pihalla on vanha, 1700-luvulta peräisin oleva luhtiaitta.
Kylätalo Ventolassa toimii kesäkahvila, jossa on mukavasti tarjolla pöytiä ja tuoleja myös ulkona. Ventolan löydät aivan kirkon kupeesta.
KasiTori on avoinna maanantaista perjantaihin klo 9-20, lauantaisin klo 9-17 ja sunnuntaisin klo 12-20. Siellä myydään tuorevihanneksia ja käsitöitä ja myös siellä on kahvila. Keittolounasta on tarjolla arkisin.
Untamalaan kuten muihinkin Laitilan kohteisiin on mahdollista saada ryhmäopastuksia. Sellaisen voi tilata Laitilan oppailta puhelinnumerosta 02 854 461. Untamalaan voi kuitenkin aivan hyvin tutustua myös omatoimisesti ilman opastusta.
Unto antaa omaa nimeään kantavalle kylälle lähes täydet pisteet. Miinusta tulee ainoastaan kasitien läheisyydestä, mutta sehän ei ole kylän itsensä vika. Ja onpahan sinne ainakin helppo poiketa! Älä siis unohda Untamalaa, kun seuraavan kerran ajelet Raumalle tai sieltä Turkuun. Saatat vaikka yllättyä iloisesti.

Sekalaisia faktoja:
Pysäköidä voi esimerkiksi kirkolle tai arkeologiakeskukselle, jonka osoite on Untamontie 51, Laitila. Kasitieltä on selvät opasteet, joten perille löytää helposti.
Mikäli kiinnostuit, käypä katsomassa Untamalan kyläyhdistyksen kotisivuja.
Myös Facebook-sivut löytyvät.
Untamala on valittu valtakunnalliseksi vuoden kyläksi vuonna 2006.
Unto ja Untamo juhlivat nimipäiväänsä 5.7.
Mikäli etsit luontopolkua Laitilasta, käypä kurkkaamassa myös nämä kirjoittamani jutut:
Vähä-Tulejärven kierros Laitilassa (5 km)


4 kommenttia
Paluuviite:
Paluuviite:
Paluuviite:
Paluuviite: