Luontopolut alle 4 km

Lähiretkeilyä: Liedon aseman ulkoilurata ja Nautelankoski

Lähiretkeilykohteet ovat ihan parhaita. Niille on helppo tulla ja niillä saa nopeasti tyhjennettyä ikävät ajatukset, kun ympäröivä luonto parantaa ja poistaa stressiä. Vielä parempi lähiretkeilykohde on silloin, kun se tarjoaa ulkoilumahdollisuuksia monenlaisille ja monenkuntoisille liikkujille.

Liedossa Vintalantien alueella on juuri tällainen liikunta- ja ulkoilukohde. Valaistu kuntorata on noin kilometrin mittainen ja sopii kenelle tahansa liikkujalle, mutta sieltä on mahdollisuus jatkaa myös pidemmälle vaellukselle. Itse asiassa vain niin kauas kuin itse jaksaa ja haluaa. Tarjolla on hienoa luontoa ja jokunen ihan oikea nähtävyyskin.

Hyppää retkikoiran matkaan, niin kerron sinulle lisää!

Liedon aseman ulkoiluradalla on helppo kulkea

Vintalantie 521:n kohdalla on kyltti ”hiihtomaja”. Kun käännyt sinne, löytyy pieni pysäköintipaikka, jolle voit jättää autosi ulkoilun ajaksi. Yhden kilometrin mittainen kuntorata on talvisin hiihtolatuna, joten silloin kävely on siellä kiellettyä. Lumettomaan aikaan se toimii kuitenkin erittäin mukana virkistys- ja kävelyreittinä.

Ulkoilurata sopii kaikenkuntoisille ulkoilijoille: sillä on oikein helppo ja mukava liikkua. Alusta on pehmeää, tie on leveää eikä kompastumisen vaaraa ole. Jonkin verran on kuitenkin korkeuseroja. Reitti on valaistu, joten siellä on helppo kävellä myös syksyn pimeinä iltoina. Tasaisen polun kiertäminen onnistuu lastenvaunujen kanssa. Ulkoiluradan varrella on myös ulkokuntolaitteita.

Kuntoradalla on helppo kulkea, tuumii Unto

Me olemme kaikki erilaisia, joten ulkoilureittien vaativuustasojenkin tulee olla erilaisia. Jollekin tällaisen kilometrinkin radan kiertäminen on raskasta, toiselle taas helppoudessaan tavattoman tylsää. Jos kuulut niihin, jotka kaipaavat enemmän haastetta ulkoiluunsa, lue eteenpäin, sillä ulkoiluradalta on mahdollisuus jatkaa ulkoilureittejä pitkin eteenpäin paljon pidemmälle Ankka-Nautelan luontopolkuja pitkin.

Liedon sotaveteraanien korsutupa ja jatkosodan tykki

Kun lähdet hiihtomajalta kiertämään kuntorataa oikealle eli vastapäivään, tulee pian eteen Liedon sotaveteraanien korsutuvan savusauna pihapiireineen. Pihassa on penkkejä ja ruokailukatos, puucee ja ihan mukavankokoinen lampi sekä laituri.

Liedon sotaveteraanien korsutupa sijaitsee hieman alempana Vintalantien varressa. 50 neliön tupaa voi vuokrata omaan käyttöön, ja siellä on saatavilla kaikki mukavuudet ruokailuastioista ja nettiyhteyksistä lähtien. Lisätietoa löytyy tästä linkistä.

Korsutupaan kuuluva savusauna on itse korsulta siis hieman edempänä kuntoradan varressa. Myös sitä voi vuokrata valmiiksi lämmitettynä 250 euron hintaan. Saunan lauteille mahtuu 15 henkilöä kerrallaan, ja saunasta voi pulahtaa lampeen vilvoittelemaan. Talvella lampeen tehdään avanto.

Koirien uittaminen lammessa on kuitenkin kiellettyä, vaikka muutoin kuntoradalla saa koiran kanssa liikkua.

Liedon sotaveteraanien savusauna, lampi ja pihapiiri
Liedon sotaveteraanien savusauna, lampi ja pihapiiriä

Kun savusaunan pihapiiristä lähtee kävelemään tietä alaspäin korsutupaa kohti, vastaan tulee paikan varsinainen nähtävyys: jatkosodanaikainen tykki. Se on aito, ja se on lahjoitettu Liedon sotaveteraaneille vuonna 2002.

Tykissä olevassa laatassa oli seuraavat tiedot, jos jotakuta vaikka kiinnostaa:

Tykin tyyppi: 152 H38
Saatu sotasaaliiksi kesällä 1941
Tykissä on: putki, joustolaite, suuntauskoneistot, kehto, lavetit, lavettihaarat, kannukset ja etuvaunu
Putken leveys 152 mm, pituus 3690 mm
Paino 4550 kg
Kantama 9.7 – 11.4 km
Ammuksen paino 40.9 kg
Ammuksen lähtönopeus 466 m/s
Koro: -1° – +65°
Sivusuuntasäätö: 25.8°
Kesällä 1941 sotasaaliiksi saatu tykki
Sotasaalis vuodelta 1941

Heinäkuun vähävetinen Nautelankoski

Liedon aseman ulkoiluradalta pääsee kävelemään Nautelankoskelle, kun ylittää välissä menevän Vintalantien. Nautelankoski on Aurajoen suurin koski, mitä ei kuitenkaan tuona heinäkuun päivänä olisi uskonut. Kuten kuvista näkee, koski oli tähän aikaan vuodesta kuiva.

Nautelankosken luontoon voi tutustua joen molemmin puolin kulkevaa luontopolkua pitkin. Alajuoksulla ei ole joen ylittävää siltaa, mutta vähän veden aikaan joen voi varovasti omalla vastuulla ylittää jalan, tai sitten polkua voi kulkea edestakaisin molemmin puolin jokea.

Nautelankosken luontopolulla liikkuminen koiran kanssa on kuitenkin kokonaan kielletty, eli sinne ei saa mennä koiran kanssa edes silloin kun koira on kytkettynä. Koira on pesiville linnuille aina peto, joten alue on päätetty rauhoittaa kokonaan. Koska tässä blogissa se on nimenomaan koira, joka on retkellä, emme menneet luontopolulle lainkaan.

Nautelankosken sillalla ja sen lähiympäristössä saa kuitenkin koiran kanssa olla, joten koskea pääsee ihailemaan, vaikka koira olisi mukanakin. Putouskorkeutta koskella on Nautelankosken sillan kohdalta 11 metriä ja kokonaisuudessaan alueella 17 metriä. Runsasvetisempään aikaan koski on ihan hieno nähtävyys.

Nautelankoski
Vähävetinen Nautelankoski
Vähävetinen Nautelankoski

Ankka-Nautelan luontopolku

Ankka-Nautelan luontopolku kulkee Nautelankoskelta Ankan asuinalueelle ja takaisin. Polulla on mittaa yhteen suuntaan 8 km. Se on pääosin helppokulkuinen mutta joistakin polun vaikeimmista osista sanotaan, etteivät ne sopisi ainakaan perheen pienimmille.

Polun varrelta löytyy nuotiopaikka ja laavu, joten tällä reitillä pääsee jo ihan oikeaan retkeilyn tunnelmaan. On suositeltavaa, että ottaa omat polttopuut mukaan, jos tulet haluaa tehdä.  

Ankka-Nautelan luontopolulle saa mennä koirankin kanssa. Minä en Unto-koiran kanssa kuitenkaan tällä kertaa sinne mennyt, sillä meille sopi tuon päivän ohjelmaan paremmin lyhyt, nopea retki helpossa maastossa.

Maiseman puolesta meitä kiinnostaisi Ankka-Nautelan luontopolkuun joskus tutustua, mutta yksi ongelma siinä on: polku ei ole rengasreitti, joten jos koko reitin haluaa kävellä, on mentävä ensin yhteen suuntaan 8 km ja käveltävä sitten samoja jälkiä takaisin. Se on tylsää itselle mutta varsinkin koiralle! Oletko huomannut miten koira paahtaa menemään uusien hajujen perässä kauheata vauhtia, mutta kun pitää kääntyä takaisin ja tulla samaa reittiä kotiin, se onkin koiralle äärettömän tylsää!

Tylsä tuollainen reitti on toki itsellekin. Parasta olisi, jos saisi järjestettyä kyydin reitin toiseen päähän, niin ei tarvitsisi kävellä 16 km:n matkaa. Nähtäväksi jää, menemmekö joskus tähän reittiin tutustumaan kokonaisuudessaan. Heitäpä kommentti, jos Ankka-Nautelan reitti on tuttu ja mielestäsi sen arvoinen, että siitä pitäisi saada juttu tähän blogiin!

Unton mielipide heinäkuisesta retkipäivästämme

Aina ei ulkoilusta tarvitse tehdä urheilusuoritusta, vaan rennompikin retki voi olla aivan yhtä mukava. Liedon asemanseudun kuntorataan ja Nautelankoskeen tutustuminen onnistuu sellaisiltakin ulkoilijoilta, joille metsäpoluilla kävely voi olla liian haastavaa. Kuntorata sopii kohteeksi myös pienille lapsille, ja pikkupojat varsinkin saattavat arvostaa sieltä löytyvää tykkiä. Myös Unto oli innoissaan.

Evääthän meillä oli toki mukana, vaikka kävelyä ei paljon tullutkaan. Olen tullut aikoja sitten siihen tulokseen, että retkelle ei kannata koskaan lähteä ilman eväitä, vaikka alkuperäinen tarkoitus olisi ollut vain nopeasti piipahtaa jossain. Ulkona kahvi ja sämpylä maistuvat paljon paremmilta kuin kotona oman keittiönpöydän ääressä.

Rennosti siis vaan ulkoilemaan ja nauttimaan lähiluonnosta! Ihan läheltä löytyy kaikenlaisia mielenkiintoisia kohteita ilman että tarvitsee ajaa tai kävellä pitkiä matkoja. Jos luonnossa liikkuminen on ihan uusi ajatus, tällainen kohde jos mikä on hyvä ensimmäiselle retkelle. Tällä pääsee hyvään alkuun ja luonto elementtinä tulee tutuksi.

Tämän jälkeen voit vaikka suunnata Liedon Vanhalinnan poluille, joista kirjoittelin tänne jutun hieman aiemmin keväällä: Liedon Vanhalinna: kulttuuria ja luontoa samassa paketissa.

Tai vaikkapa Liedon Parmaharjulle: Liedon Parmaharjulla: hamppukodan tunnelmaa

Voit myös tutustua Liedon Tornivuoreen: Liedon Tornivuoren polvissa tutiseva näköala + retkiherkkuvinkki

Sekalaisia faktoja:

Osoite: Vintalantie 521, Lieto, kyltti ”hiihtomaja”

Nautelankosken osoite: Nautelankoskentie 40, Lieto

Nautelankoskella on museo, joka on nimetty Nautelan kartanoa isännöineen Lauri Nautelan mukaan. Museo avattiin vuonna 2000, kaksi vuotta Lauri Nautelan kuoleman jälkeen.

Pysy mukana menossa ja tilaa uusimmat Koira Retkellä -päivitykset suoraan sähköpostiisi:

3 kommenttia

Vastaa

%d bloggaajaa tykkää tästä: