Site icon Koira Retkellä

Luonnonmaan maisemia Silmu-luontopolulla ja Nikulanvuorella

Naantalin luonnonmaalta – vain kivenheiton päässä Naantalin keskustasta ja hieman pidemmän nakkaisun päässä Turusta – löytyy kerrassaan hienoja maisemia ja mukavia ulkoilupaikkoja.

Olen täällä aiemmin esitellyt Särkänsalmen sillan kupeesta alkavan Kultaranta Kurun luontopolun, mutta Luonnonmaalta löytyy toinenkin erittäin hieno luontopolku, nimeltään Silmu. Kyseessä on Haijaisten alueella kulkeva 3,5 kilometrin reitti. Polku on ollut siellä kauan. Askeleet toisensa perään ovat muovanneet maahan uran, jota polulla kulkijan on helppo seurata. Kesän 2020 aikana polku on kuitenkin saanut kokonaan uuden ilmeen.

Silmu-luontopolulla on nyt uudet viitat, uusi käymälä sekä aivan uusi, upea laavu. Kaikki on viimeistä silaustaan myöten kunnossa, joten nyt kannattaa suunnata ulkoiluretkelle Haijaisiin. Näin teki myös retkikoira Unto.

Esteetön kulku uudelle laavulle

Haijaisten luontopolku on suurelta osin melko vaikeakulkuista kapeaa, kivikkoista polkua, joten kaikkein huonojalkaisimmille en lähde tätä polkua suosittelemaan. Haijaisten luontopolun vieressä kulkee kuitenkin lyhyempi, noin kilometrin mittainen kuntorata, joka on esteetön. Lumiseen aikaan rata on hiihtolatuna, mutta muuna aikana sitä pitkin voi kävellä ja ulkoilla sellainen, joka ei pysty luontopolulla liikkumaan.

Silmu-luontopolun voi kiertää molempiin suuntiin, miten itse haluaa. Jos kuitenkin lähtee parkkipaikalta siihen suuntaan, missä lukee ”laavu”, on laavulle matkaa vain noin 800 metriä. Tämä alkumatka on esteetöntä, joten ainakin lastenvaunuilla pääsee laavulle saakka oikein mukavasti, eikä matka ole pitkä pienille lapsillekaan. Pieni eväsretki onnistuu siis oikein mukavasti, vaikka siinä tapauksessa kannattaakin palata samaa reittiä takaisin eikä lähteä metsäiselle polulle ollenkaan.

Uusi Haijaisten laavu on todella upea! En tiedä olenko koskaan aiemmin päässyt kahvittelemaan noin uudella laavulla. Se oli putipuhdas eikä kukaan onneton kulkija ollut vielä raapustanut siihen puumerkkejään.

Kesän 2020 uusi laavu

Laavun reunoilla kiertävät istuinlaverit. Niillä kaiketi pystyisi nukkumaankin, mutta mikään varsinainen nukkumalaavu tämä ei ole. Tilaa on kuitenkin isommallekin kahvitteluporukalle. Edessä on tulipaikka ja viereisessä vajassa puita.

Käymälä sijaitsee laavun takana hieman piilossa. Sekin on aivan uusi ja siitä syystä vielä erittäin siistissä kunnossa. Sisällä oli valtavat rullat vessapaperia, mikä sai oman, mukanani kantamani pienen paperikäärön näyttämään kerrassaan säälittävältä. Kyllä Naantalissa palvelu pelaa!

Laavulta Silmu-luontopolulle

Olin lähtenyt kiertämään polkua niin päin, että laavu oli heti alkumatkassa, mutta Unton mielestä tämä oli huono vaihtoehto. Toisaalta kello oli kipittänyt jo sen verran, että kahvihammasta oli alkanut kolottaa, mutta Unto esitti asiasta eriävän mielipiteensä.

Unton kannalta tauko olisi ollut parempi pitää vasta sitten, kun se olisi ensin saanut päästellä enimpiä höyryjä ulos. Nyt kun istuin laavulla kahvia juomassa, Unto oli edelleen sitä mieltä, että olisi pitänyt jatkaa matkaa eteenpäin eikä jäädä tyhmänä siihen istumaan.

Kun sitten lähdimme laavulta ja sukelsimme metsän siimekseen, Unto olikin täynnä intoa. Omia jalkojaan sai varoa, kun kiviä oli paljon ja koiralla oli vauhti päällä. Jos sinullakin on koira, ymmärtänet, että jopa pieni koira vetää helposti kumoon, kun oikein vauhdikkaalle päälle sattuu.

Unto-koiralla oli kova kiire!

Mutta voi, Silmu-luontopolku on hieno! Miten onkin, että aina kun näillä Varsinais-Suomen luontopoluilla kulkee, sitä yllättyy miten kaunista kaikkialla on? Jos jossain on ollut aiemmin, yllättyy siitä syystä että ei yksinkertaisesti enää muista kuinka hieno jokin paikka oli. Jos joku kohde on täysin uusi, silloin yllättyy muuten vaan ja miettii, että miten voikin lounaisessa Suomessa olla näin upeat maisemat.

Välillä ihmettelen niitä ihmisiä, jotka eivät kulje luonnossa. Heillä ei ole aavistustakaan siitä, mitä kaikkea kaunista heidän ympärillään on. Jos elämä rajoittuu keskustan kaduille ja neljän ruuhkiin, jää niin paljosta paitsi.

Polun varrella luonto on jollain lailla saaristolaismaisemaa, vaikka meri ei itse polulle näykään. Matkalla on kivikkoa, jonka voi kuvitella olleen muinaisrantaa, sekä sileitä meren huuhtomia kallioita ja niillä kasvavia kitukasvuisia mäntyjä. Kannattaakin nostaa välillä katse polulta ylöspäin ja katsella luonnon tarjoamia mielenkiintoisia yksityiskohtia.

Monin paikoin polulla on pitkospuita. Ne ovat erinomaisessa kunnossa ja helpottavat kulkemista, vaikka ainakin tähän aikaan vuodesta, alkusyksystä, polku oli erittäin kuiva. Muina vuodenaikoina polku saattaa olla huonommassa kunnossa. Lisäksi kalliot voivat olla märkinä ja jäisinä liukkaita.

Jos tutkit yllä olevaa karttakuvaa tarkemmin, näet että Silmulta lähtee polku kohti Villan tilaa. Sinne on metsässä selkeä kyltti.

Villan tila on Naantali Campingin ylläpitämä leirintäalue, jolla on pari mukavaa viikkomökkiä ja tilava caravan-alue. Jos siis satut majoittumaan Villan tilalla, pääset sieltä suoraan Haijaisten luontopolulle. Tällöin patikointimatkaa tulee tosin hieman enemmän, yhteensä kuutisen kilometriä.

Hienoa maisemaa Haijaisissa

Huikeat maisemat Nikulanvuoren huipulta

Silmu-polulta poikkeaa lyhyt polku näköalapaikalle, joka on Nikulanvuoren huippu. Polulta on matkaa näköalapaikalle noin 300 metriä, ja tämä lyhyt poikkeama kannattaa tehdä. Nikulanvuori on koko reitin ehdoton kohokohta!

Tämä näköalapaikka on siitä mainio, että sinne on helppo mennä. Monille mäennyppylöille joutuu tosissaan kiipeämään ja kulkemaan vaikeakulkuisia polkuja, mutta Haijaisissa niin ei ole. Polulla ollaan huomaamatta tultu ylöspäin, joten varsinaiselle näköalapaikalle päästäkseen riittää, että ottaa pari reipasta askelta kalliolla ylöspäin – ja sitten aukeaakin hieno näkymä, kerta kaikkiaan.

Kuten sanoin, aina vaan uudestaan ja uudestaan Varsinais-Suomi yllättää, oli sitten kyseessä uusi tai vanha kohde. Silmu-polku on muutoinkin hieno polku, mutta että yhtäkkiä ollaan korkealla kallion laella, josta oikeasti näkee kauas – se kruunaa kaiken.

Kalliolta siintää kaukaa jopa meri, mutta ilman sitäkin näköala olisi upea. Yksi asia pitää kuitenkin ottaa huomioon: kalliolta on jyrkkä pudotus alaspäin, joten reunoille ei kannata liian uhkarohkeasti mennä. Aivan pienten lasten kanssa ei Nikulanvuorelle kannata suunnata ehkä ollenkaan.

Aikuinen voi Kallion päällä kuitenkin viettää rauhallisen hetken, vetää syvään henkeä ja nauttia maisemista. Jos et vielä tähän mennessä retkeä ole nauttinut eväitä, voisi tämä paikka olla sopiva siihen. 

Nikulanvuorelta avautuu hieno näköala – myös silloin kun sää ei ole paras mahdollinen.

Varoitus: Nikulanvuoren ampumarata

Jatkaessasi polkua eteenpäin vastaan tulee ampumarata. Polulla on varoituskyltit, jotta tietää, ettei ainakaan suin päin ryntää rata-alueelle. Polku kulkee ampumaradan takaa, ja ampumissuunta on toki polulta poispäin, joten välitöntä vaaraa ei ole.

Haluan kuitenkin varoittaa ampumaradasta siitä syystä, että tämä blogi on Koira Retkellä, ja sinullakin saattaa olla koira mukana matkassa. Huomioithan ampumaradan erityisesti silloin, jos tiedät koirasi olevan ääniherkkä. Koira on oltava kytkettynä koko matkan ajan joka tapauksessa, eli karkaamaan koirasi tuskin pääsee. Kokematon koira saattaa kuitenkin pelästyä kovaa ääntä.

Minä ja Unto kävimme Haijaisissa tiistaina keskellä päivää, joten ampumaradalla ei ollut ketään. Unto ei ole herkkä äänille tai paukkeelle, mutta koska rata on aivan polun vieressä, en olisi voinut mennä takuuseen edes Unton reaktioista.

Pisteet Luonnonmaan Haijaisten Silmu-polulle

Jos Unto antoi Luonnonmaan toiselle luontopolulle, Kultaranta Kurulle, pisteitä 4.5/5, niin siinä tapauksessa Haijaisten luontopolku saa pisteikseen 4+/5.

Plussaa tulee uudistuksista, joiden ansiosta polku on syksyllä 2020 aivan viimeisen päälle kunnossa. Uusi laavu on kerrassaan upea, ja uudet viitat pitävät kulkijan hyvin polulla ja kartalla siitä, missä mennään. Nikulanvuoren näköala on niin hieno, että se kelpaisi luontokohteeksi aivan yksinäänkin.

Toisaalta Kultaranta Kuru on Turku – Naantali -seudun suosikkipaikkani, ja aivan sille tasolle Haijainen ei mielestäni pääse. En edes tiedä miksi, sillä todennäköisesti nämä ovat makuasioita. Molemmat ovat kauniita luontopolkuja.

Luonnonmaan molemmille poluille on helppo tulla. Parkkipaikat ovat molemmissa hyvät. Kultaranta Kurulle päästäkseen on käveltävä 500 metriä polun alkuun ja ylitettävä vilkas Rymättyläntie. Sen sijaan Haijaisten luontopolku alkaa suoraan parkkipaikalta, joten siitä pisteet Silmulle. Lähellä kaupunkia olevat luontokohteet ovat mukavia päiväretkikohteita. Haijaisten luontopolku on sijainnistaan huolimatta hiljainen ja rauhallinen.

Sulje siis silmät ja kuvittele, että olet jossain kaukana – kierroksen jälkeen olet taas kuin uusi ihminen.

Sekalaisia faktoja:

Osoite: Suutarintie 5, Naantali

Yllä olevassa osoitteessa sijaitsee Haijaisten toimintakeskus, jonka pysäköintipaikalle voit jättää autosi. Polku alkaa heti toimintakeskuksen nurkalta. Siellä on viitat, kartat ja ulkokuntoilulaitteita.

Haijaisten metsäalueella luontopolun kupeessa on 18-väyläinen frisbeegolf-rata.

Matkaa Turun keskustasta tulee 18 km. Ajoaika 23 minuuttia.

Etsitkö luontokohdetta Naantalista? Katsopa myös nämä kirjoittamani jutut:

Elämän nälkää Naantalin Vaarjoen luontopolulla

Naantalin 2 hienoa näköalapaikkaa: Luikkionvuori ja Raumakari

Luolalanjärven luontopolku Naantalin keskustan kupeessa

Kultaranta Kuru – luontopolku lähempänä kuin arvaatkaan

Exit mobile version