Luontopolut alle 4 km,  Merikohteet,  Näköalapaikat

Ruissalon TOP 5 – Unto-koira suosittelee

Turkuun kuuluva Ruissalon saari on tuttu useimmille turkulaisille, ja aina kun suositellaan Turun kohteita muualla asuville, on Ruissalo listan kärjessä. Sinne on helppo mennä niin omalla autolla, polkupyörällä, bussilla kuin vesibussilla.

Ruissalon luontoarvo on mittaamaton. Vanhat tammimetsät, rantakalliot ja upeat merimaisemat houkuttavat kulkemaan luontopoluilla, joita risteilee saarella ympäriinsä ja päästä päähän.

Aina ei Ruissalo kuitenkaan houkuta koiraretkelle. Keväästä syksyyn reissulta saa tuliaiseksi niin suuren punkkimäärän, että toista Ruissalon reissua ei helposti enää tule. Myös rantakallioilla loikoileva kyy saa koiranomistajan todennäköisesti hypähtämään muutaman sentin ilmaan ja miettimään reissunsa mielekkyyttä uudelleen.

Mutta kun kohdistaa vierailun hieman talvisempaan ajankohtaan, voi Ruissalon upeista luontokohteista nauttia rennosti myös koiran kanssa. Unto-koira – vaikka maalaistollo onkin – on Ruissalo-veteraani, joka valitsee nyt omat 5 suosikkikohdettaan saaren monipuolisesta tarjonnasta.

1. Kuuvannokka

Ruissalon puistotieltä kääntyy tie Kuuvaan. Valitettavan usein tulee ajettua kyltin ohi ja jatkettua matkaa eteenpäin, vaikka Kuuvannokka on Unton (ja myös minun) ylivoimainen suosikki Ruissalon kohteista.

Kuuvannokasta aukeaa upea näköala Airistolle. Kun aurinko paistaa niin, että merivesi kimaltaa, ei Turun kaupungin alueelta sen parempaa paikkaa löydykään. Kauneimmillaan Kuuvannokka lienee auringonlaskun aikaan, mutta ei se huonolta näyttänyt viimeksikään, kun siellä kävimme. Maassa oli tällöin lunta, ja talvipäivän aurinko taisteli pakkasta vastaan – silloin vielä taistelunsa häviten.

Ruissalon Kuuvan merimaisema
Ruissalon Kuuvan merimaisema

P-paikka on Kuuvannokantiellä. Sen jälkeen kävelyä merenrantaan on vielä noin kilometri. Tie vie suoraan perille, joten eksyä ei voi.  

Kuuva on kuuluisa myös matelijoistaan. Parkkipaikan lähellä on kuuluisa käärmeiden talvehtimispaikka, jonne käärmevalokuvaajat keväisin ryntäävät kameroineen.

Ruissalon Kuuvan merimaisema talvella

2. Kolkka (Kolkannokka)

Kolkka on huomattavasti suositumpi ja ruuhkaisempi paikka kuin Kuuva ja melkein yhtä hieno.

Kolkannokka on Ruissalon kaukaisin piste. Sinne mentäessä ajetaan Saaronniemen parkkipaikalle (eli niin pitkälle Ruissalon puistotietä kuin autolla pääsee), ja viimeinen kilometri kuljetaan jalkaisin. Kaikki muutkin ihmiset menevät Kolkannokkaan, joten löydät perille ihan vaikka seuraamalla muita.

Kivikkoinen ranta on tietysti hieno auringonpaisteella, mutta suosittelen joskus tutustumaan paikkaan myös myrskyisellä säällä. Kunhan vain vaatetus on oikeanlainen, voi siellä silloin saada ikimuistoisen luontokokemuksen.  

Ruissalon Kolkka ja koirat
Unto, minä ja Ilpo-käppänä Kolkassa 2020
Ruissalon Kolkan merimaisema
Kolkka 2011. Vuosikymmenet ja kilot vaihtuvat, mutta käppänä Ilpo on ja pysyy

3. Kukkarokivi

Samalla kun käy Kolkassa, kannattaa kulkea läpi myös Saaronniemen luontopolku. Se kulkee merenrantaa pitkin, Saaronniemen parkkipaikalta katsoen toiseen suuntaan kuin missä Kolkka on. Välillä vastaan tulee luontopolun viittoja.

Polulla voi ihailla meren lisäksi hienoja rantakallioita. Omasta mielestäni polun merkittävin kohde löytyy kuitenkin aivan Saaronniemen kärjestä: siellä näkyy Suomen suurin siirtolohkare, Kukkarokivi, muhkeana möhkäleenä meressä Iso-Kaskisen saaren edustalla.

Pituutta Kukkarokivellä on 27 metriä ja korkeutta 17 metriä (12 metriä merenpinnan yläpuolella). Sitä ei voi olla huomaamatta tai tunnistamatta, vaikka Saaronniemen kärjestä katsoen sitä joutuukin ihailemaan suhteellisen kaukaa.

Kukkarokivi Ruissalossa talvella
Kukkarokivi talvella

Kukkarokiven nimi on peräisin, mistäs muualtakaan kuin jättiläisiltä. Raision kirkon rakentajat Killi ja Nalli riitautuivat kirkon papin kanssa, minkä jälkeen Killi uhkasi hajottaa koko kirkon. Killi löysi tätä tarkoitusta varten sopivan kivenlohkareen ja kantoi sitä kukkarossaan, mutta ei sitten enää löytänytkään takaisin Raision kirkolle. Kiukuspäissään Killi nakkasi kiven menemään, ja se laskeutui mereen Ruissalon edustalle.  

Kun jatkaa matkaa Saaronniemen päästä, löytyy rannasta myös koirien uimapaikka. Itse en tosin ole siellä käynyt kuin kerran kymmenisen vuotta sitten.

Kukkarokivi Ruissalossa syksyllä
Kukkarokivi syksyllä

Oletko haka Turun seudun luontokohteissa? Kokeilepa tätä:

Tietokilpailu: tunnistatko Turun seudun retkikohteet kuvista?

4. Kasvitieteellinen puutarha

Kasvitieteellisessä puutarhassa voi tietysti mennä käymään, mutta tällöin koira kannattaa jättää kotiin, sillä koiran kanssa ei pääse rakennukseen sisälle. Kuitenkin myös koiraretkeläinen löytää kasvitieteellisen puutarhan alueelta paljon tekemistä. 

Kasvitieteellisen puutarhan ulkopuutarhaan voi mennä myös koiran kanssa, mutta varsinainen koirakohde on puutarharakennuksen takaa alkava puistoalue.

Kävimme puistossa kävelyllä kesällä 2021, ja vaikka edellä mainitsinkin kesäajan olevan huono koiraretkiaika Ruissalossa, tämä retki onnistui mainiosti. Saaliina oli vain yksi ainoa punkki, joka vaelteli kiinnittymättömänä Unton turkin päällä. Puistossa on leveät kävelytiet, joten kunhan ei päästä koiraa ihan koko ajan hyppäämään polulta heinikkoon, voi selvitä melko vähillä ylimääräisillä matkustajilla.

Puistossa voi ihailla kasvien lisäksi taidetta, ja löytyypä sieltä myös lampi ja lammen vierestä Onnelin ja Annelin tuulimyllymökki (Onneli, Anneli ja nukutuskello -elokuvaa on kuvattu siellä).

Onnelin ja Annelin mökki Ruissalon kasvitieteellisessä puutarhassa
Onnelin ja Annelin mökki
Ruissalon kasvitieteellisen puutarhan puiston taidetta

Oma suosikkini puistossa on Ruissalon hienoin tammi, jonka juurella on pöytä ja penkit eväiden syömistä varten. Tosin silloin kun me siellä viimeksi kävimme, joku oli ystävällisesti kipannut täyden roskapöntön maahan, ja roskat olivat levinneet pitkin poikin. Päätimmekin nauttia kahvimme tällöin lammen laiturin penkillä.  

Iso vanha tammi Ruissalon kasvitieteellisen puutarhan puistossa

Osoite: Ruissalon puistotie 215, Turku

5. Honkapirtti

Jos omat eväät ovat unohtuneet matkasta, voi koiraretkeläinen poiketa kahvittelemaan Honkapirttiin. Kyllä, koiran voi ottaa sisälle kahvilaan. Koirat ovat sinne tervetulleita.

Tietysti koiranomistaja vastaa omasta koirastaan ja sen käyttäytymisestä. Unto on käynyt kahviloissa ja ravintoloissa, mutta esimerkiksi edesmenneen mittelini kanssa en olisi voinut ajatellakaan vastaavaa. Se olisi todennäköisesti haukkunut niin, että meidät olisi heitetty ulos. Unto sen sijaan makoilee tyytyväisenä pöydän alla eikä puhua pukahda mitään, joten se on ihanteellinen kahvilakaveri. Mikäs sen parempaa, kun on ensin pari tuntia kävellyt ulkona!

Honkapirtti Turun Ruissalossa

Honkapirtti on historiasta kiinnostuneelle muutakin kuin pelkkä kahvila. Rakennuksen ovat nimittäin alun perin rakentaneet turkulaismiehet jatkosodan aikana Uhtualla (JR 14). Sittemmin rakennus kuljetettiin hirsi hirreltä Turkuun, ja tarkoituksena oli, että rakennuksesta saaduilla tuotoilla tuettaisiin sodassa vammautuneita ja kaatuneiden omaisia.

Honkapirtistä löytyy TS:n retrovideo, jonka voit katsoa tästä.

Osoite: Albert Ravilan raitti, Turku

Honkapirtin nettisivut

Tilaa uusimmat artikkelit suoraan sähköpostiisi

Yksi kommentti

Vastaa

%d bloggaajaa tykkää tästä: