Laavut,  Luontopolut alle 4 km

Tulistelua keskellä Vehmaan kivilouhosta + retkiruokavinkki

Juttu sisältää kaksi affiliate-linkkiä, jotka on merkitty (*)-merkillä.

Keskellä aavemaista Vehmaan kivilouhosta kiertää alle kahden kilometrin luontopolku. 1970-luvulla päättyneen louhostoiminnan jälkeen alueelle on jäänyt valtavat määrät käyttöön kelpaamatonta kiveä sekä pieniä lampia. Ja siellä, kaiken keskellä, saa pieni luontopolun kulkija taivaltaa.

Tummamäen luontopoluksi kutsuttu reitti on yksi mielenkiintoisimmista koko Varsinais-Suomessa. Jokaisella käyntikerralla sieltä löytää jotain uutta ihmeteltävää, ja lumettomaan aikaan kivien ja veden täyttämä maisema on myös erittäin kaunis.

Unto-koiralle Vehmaan kivilouhos on tuttu, sillä se on käynyt Tummamäessä monta kertaa. Olen aikanaan kirjoittanut polusta jonkinmoisen jutunkin, jonka voit halutessasi käydä vilkaisemassa tästä linkistä: Tummamäen luontopolku Vehmaalla eli seikkailu kivilouhoksessa. Juttu on ensimmäisiä tänne kirjoittamiani ja siitä syystä ei niin kovin kummoinen, mutta kuvat kannattaa ainakin käydä katsomassa, jos Tummamäki retkikohteena kiinnostaa.

Vehmaan kivilouhos ja Tummamäen luontopolku
Ylijäämäkiveä on kaikkialla

Tummamäen luontopolulla erinomaiset palvelut

Tummamäen luontopolku on helppo kiertää, vaikka ei tietäisi alueesta mitään etukäteen. Parkkipaikat ovat isot ja tilavat, ja kyltit ohjaavat mukavasti eteenpäin.

Polku on merkitty hyvin, ja opastauluista voi lukea paljon mielenkiintoista tietoa alueen kummallisestakin historiasta. Nykypäivän ihminen saa kallistella päätään moneen kertaan, jotta saisi aivonystyränsä osumaan yhteen ja menemään jakeluun, minkälaista elämä on louhoksella ennen vanhaan ollut.

Polun varrella on näköalalava sekä esiintymislava, jolta voi vaikka kajauttaa Maamme-laulun kaikuisaan ympäristöön. Pöytiä ja penkkejä löytyy eväshetkeä varten, ja huussit on niitä tarvitseville.

Tulipaikkoja on kaksi. Alempana aivan veden äärellä on katettu istuinalue ja sen vierellä betonirenkaasta kyhätty tulipaikka. Ylempänä, aivan polun loppupäässä, on upea Kivitaskun laavu. Laavulle pääsee halutessaan suoraan parkkipaikalta, ja tarvittaessa auton voi ajaa melkein laavun nurkalle.

Katettu ruokailupaikka Vehmaan Tummamäen luontopolulla, Vehmaan kivilouhos

Kivitaskun laavu ei ole yöpymislaavu, vaan sen sisällä kiertävät seinän vierustaa penkit, ja keskellä on ruokailuryhmä eväshetkeä varten. Puita laavulla ei ole, joten ne pitää olla mukana omasta takaa. Koska auton saa lähelle, on ne kuitenkin helppo tuoda mukana. Laavulla on tallentava kameravalvonta.

Kivitaskun laavu Vehmaan Tummamäen luontopolulla
Kivitaskun laavu

Lämpimiä voileipiä ja kahvia Tummamäen luontopolulla

Koska olimme Unton kanssa käyneet Tummamäessä niin monta kertaa, ei itse luontopolku ollut enää meille se tärkein juttu. Sen sijaan päätähtäimenä oli tällä kertaa nauttia laavulla hyvistä eväistä – ja hyvästä seurasta.

Maanantaipäivänä pakkasimme autoon kolme muijaa ja kaksi äijäikään ehtinyttä koiraa, riittävästi vilttejä ja paljon evästä, ja suuntasimme kulkumme Vehmaalle.

Etukäteisajatuksemme osuivat oikeaan: maanantaipäivänä liikkeellä ei ollut ketään muita ihmisiä, joten saimme vallattua laavun itsellemme. Polku kulkee aivan laavun vierestä, joten ”huonolla tuurilla” ohikulkijoita olisi ollut jatkuvasti. Tällä kertaa näimme ensimmäisen kulkijan vasta sitten, kun olimme jo poistuneet laavulta.

Vehmaan kivilouhos ja Tummamäen luontopolun tulipaikka
Tämännäköinen tuli- ja ruokavastaava tällä kertaa

Minä sain homman tuli- ja ruokavastaavana, kun muut pitivät sillä välin huolta koiristamme. Tein siis tulet ja aloin kääriä leipiä folioon. Jos etsit maukasta, nopeaa ja helppoa nuotioruokaa, tässä sinulle vinkki:


Even lämpimät herkkuleivät kylmään retkipäivään

Tarvitset:

  • Riittävästi leipää

Me käytimme Pirjon Pakarin riiviporkkanasämpylöitä, mutta vain siitä syystä, että maanantaiaamuna kaupassa ei ollut muuta leipää tarjolla. Yleensä olen käyttänyt patonkia tai muuta vastaavaa.

Ja leivän päälle:

  • pestoa
  • tomaattimurskaa
  • juustoraastetta

(Omassa versiossani oli vegepestoa ja vegejuustoa, mutta sinä teet tietenkin omanlaisesi.)

Kääri leivät folioon ja laita tulelle tai hiillokselle lämpiämään muutamiksi minuuteiksi, niin että juusto sulaa ja leipä on rapeaa. Nauti kuuman juoman kera.

Oikaisimme sen verran, että kahvi oli meillä valmiina termarissa. Jälkiruoaksi oli joulupipareita ja -suklaata.

Retkiruokaa tulilla
Oli todella hyvää!

Miten koira pärjää kylmällä laavulla?

Talviretkeily on mukavaa vaihtelua arjen puurtamiseen, mutta toki se vaatii hieman enemmän miettimistä ja etukäteisjärjestelyjä. Laavulla pysyy lämpimänä, kun muistaa touhuta eikä unohdu liian pitkäksi aikaa istumaan, mutta siitä huolimatta vaatetta saa olla kunnolla päällä. Tuli lämmittää, mutta Kivitaskulla tuli on melko kaukana, jos istuskelee laavun sisällä.

Koiran kanssa retkeillessä on huolehdittava myös siitä, että koira tarkenee. Olen koirien vaatteiden puolestapuhuja. Mielestäni laavulla kannattaa koiran päälle pukea takki aina kylmään aikaan, siis silloinkin, kun koiralla on turkkia omasta takaa.

Untolla on paksu turkki, mutta tänä(kin) vuonna se päätti aloittaa karvanlähdön kaikkein kylmimmän talven aikaan. Ja vaikka se olisi täydessä turkissa, pukisin silti sen päälle paksun talvitakin laavulla ollessa. Myös koiralle tulee vilu, kun se istuu paikallaan.

Mittelspitz Unto Vehmaan Kivitaskun laavulla
Unto

Koiramme ovat sitä paitsi senioreja. Ilpo-käppänä lähestyy jo 14. ikävuottaan ja Unto täyttää pian 9. Koirissa huomaa selvän eron iän myötä: vanhemmat herrat palelevat helpommin kuin nuorukaiset.

Ilpo

Tällaisella laavulla kylmä ei kuitenkaan ole ongelma, kun autosta voi nostella vilttejä ja muuta tarviketta niin paljon kuin tarvitsee. Ilpo käpertyi syliin, ja lämpimän takin lisäksi se sai päälleen viltin. Untolle riitti sen oma koiramakuupussi istuinaluseksi ja lämmin takki päälle. Näillä mentiin ja kaikilla oli mukavaa!

Jos olet kiinnostunut vanhan koiran kanssa retkeilystä, sinun kannattaa käydä lukemassa tämä kirjoittamani juttu:

Luontoretkellä vanhan koiran kanssa: 14-vuotias kääpiösnautseri opastaa

Koirapojat ja Hurtan talvitakit

Koirapojilla on kuvassa päällään lämpimät Hurtan talvitakit. Molemmat takit ovat myynnissä Peten Koiratarvikkeella. Ilpon (oik.) *takki löytyy tästä linkistä ja *Unton tästä linkistä. Molempiin takkeihin ollaan oltu enemmän kuin tyytyväisiä!

Unto-koiran pisteet Tummamäen luontopolulle ja laavulle

Unto pisteyttää käymänsä luontopolut, ja Vehmaan Tummamäen luontopolulle se antaa täydet pisteet 5/5. Myös muu seurue oli reissuun enemmän kuin tyytyväinen.

Polku on lyhyt, mutta siitä huolimatta alueella saa kulumaan aikaa monta tuntia, jos niin haluaa. Polulla kävely on hidasta, koska koko ajan pitää olla pää kenossa ihmettelemässä jylhän karua maisemaa.

Ensimmäinen puolikas reitistä on leveää tietä, joten paikkaan pääsee tutustumaan osittain myös lastenvaunuilla ja pyörätuolilla avustajan kera. Toinen puolikas on kapeaa metsäpolkua.

Kivitaskun laavu on erittäin siisti. Sen vieressä on iso roskis, jonne voi lähteissä heittää roskat, ja myös vieressä oleva huussi on pidetty siistinä. Laavulle voi jättää kolehtirahaa kyläyhdistyksen arvokasta toimintaa tukemaan, ja vieraskirjaan voi raapustaa nimet ja terveiset.

En voi olla nauramatta tälle kuvalle… Näytän ihan kamalalta, kun syön enkä tajua että otetaan kuvaa. Mutta katsopas Unton ilmettä: maistuisi herkkuleipä hänellekin!

Tummamäen luontopolku on perustettu vuonna 2013, ja siitä saamme olla kiitollisia Lahdingon kyläyhdistykselle. Luontopolulle on saatavilla myös opastettuja kierroksia, joita voi kysellä sähköpostista tummamaki(at)gmail.com.

Suosittelemme Unto-koiran kanssa vierailua esimerkiksi syksyn ruska-aikaan. Vaikka luontopolku on lyhyt, kannattaa reppuun pakata eväät, sillä tässä ympäristössä haluaa viettää aikaa hieman pitemmän kaavan kautta. Ja silti ihmeteltävää riittää vielä seuraavallekin reissulle.

Tummamäen luontopolun osoite:

Hankapääntie 3, Vehmaa (Tummamäentien ja Hankapääntien risteyksessä on luontopolun opastekyltti)

Turun keskustasta on matkaa 42 km, ajoaika 43 min, Ugista 32 km/36 min

Luontopolku Vehmaan omilla sivuilla

Tilaa uusimmat päivitykset suoraan sähköpostiisi:

(*)-merkillä varustetut linkit ovat affiliate- eli mainoslinkkejä. Linkin klikkaaminen ei aiheuta sinulle kuluja eikä tuo minulle tuloja, joten voit rauhassa vierailla sivustolla ja tutustua tuotteeseen. Jos päädyt ostamaan tuotteen linkkini kautta, saan siitä pienen komission itselleni, mutta sinä maksat tuotteesta silti vain normaalin hinnan.

Suosittelen blogissani vain sellaisia tuotteita, joita itse käytän ja joihin olen ollut tyytyväinen.

2 kommenttia

Vastaa

%d bloggaajaa tykkää tästä: