Laavut,  Luontopolut alle 4 km,  Luontopolut yli 4 km,  Merikohteet,  Näköalapaikat

Lounaisen Suomen 9 parasta luontokohdetta – tunnetko jo nämä?

Koira Retkellä -blogin 2-vuotisen taipaleen aikana Unto-koira on ehtinyt esitellä täällä noin 70 luontokohdetta. Osa retkistä on ollut ikimuistoisia kokemuksia, mutta eivät aina hyvällä tavalla, vaan huonojakin on joukkoon mahtunut. Kaikista on kuitenkin jäänyt jonkinlainen jälki sydämeen.

Vaan mitkä ovat olleet ne kaikkein parhaat? Ne listaamme nyt tähän.

Nämä ovat meidän mielestämme ne lounaisen Suomen 9 luontokohdetta, joissa jokaisen tulisi käydä elämänsä aikana ainakin kerran. Jokaisesta kohteesta on linkki alkuperäiseen blogipostaukseen, josta voi käydä lukemassa tarkemmat lisätiedot, mikäli kohde alkaa kiinnostaa.

1. Pinkjärven luontopolku, Eurajoki

Pinkjärven yössä vain nainen, koira ja kuikka

Listamme kohteet eivät ole varsinaisessa paremmuusjärjestyksessä. Pinkjärvi on kuitenkin päässyt listan ensimmäiseksi siitä syystä, että se todellakin on ykkönen. Kävimme siellä Unton kanssa yön yli -retkellä kesällä 2020, ja se on ehdottomasti yksi kaikkien aikojen parhaista reissuistamme.

Vaikka olin Pinkjärvellä koirani kanssa nimenomaan telttaretkellä, kyse on vain 5 kilometrin luontopolusta, joka sopii aivan yhtä mainiosti päiväretkikohteeksi. Kierroksen varrella on kaksi laavupaikkaa, puuvarastot ja huussit. Järvimaisema on silmiä hivelevän kaunis. Kesäpäivänä voi pulahtaa järveen uimaan.

Yöpyminen Pinkjärvellä teki paikasta kuitenkin aivan maagisen. Auringonlasku järven taa oli hieno, totta kai, mutta varsinainen unelmamaisema avautui eteen aikaisin aamulla. Peilityyni järvi oli kesäaamun kajossa muuttunut kokonaan vaaleanpunaiseksi. Siitäköhän nimi Pinkjärvi on tullut, mietin?

Pinkjärvi onkin parhaimmillaan juuri kesäkohteena. Syksyisin ja keväisin polku on paikoitellen todella märkä, joten jos tuolloin lähtee matkaan, kannattaa reissuun varautua kumisaappain. Kesällä pärjää ilman.

Turkulaiselle Pinkjärvi on toki hieman kaukana – mennäänhän tässä jo Satakunnan puolelle, hui kauhistus – mutta reissu on taatusti noiden kilometrien arvoinen.

+ Todella hieno järvimaisema

+ Kaikki laavut ja mukavuudet löytyvät

–  Joinakin aikoina polku on hyvin märkä

Pinkjärvi aamun kajossa
Pinkjärvi

2. Kuuanvuori, Kalanti (Uki)

Kalannin Kuuanvuoren huikeat maisemat

Kuuanvuoria löytyy monesta muustakin pitäjästä, mutta lounaisen Suomen paras sijaitsee eittämättä Uudenkaupungin Kalannissa. Sieltä avautuva maisema on todellakin vaivan arvoinen.

Olemme Unton kanssa kiivenneet lukuisille linnavuorille ja muille korkeammille nyppylöille, mutta Kalannin Kuuanvuori on ollut se, joka sai hengen salpautumaan. Myönnettäköön, että kärsin korkeanpaikankammosta, joten saatan olla normaalia herkempi. Vuoren laella tunsin kuitenkin pienoista tutinaa polvissa.

Kun suuntaat Kuuanvuorelle, valitse kirkas, aurinkoinen päivä ja nappaa kiikarit mukaan. Kuuanvuoren huipulle vie polku, jota pitkin on turvallista kulkea sekä ylös että alas. Siltikään en suosittele paikkaa jäiseen vuodenaikaan.

+ Upea maisema ja hienot kalliot

– Ei kunnon parkkipaikkaa (tiessä levennys, mutta se ei varmaankaan ole pysäköintiä varten)

– Ei luontopolkua eikä mitään mukavuuksia

– Tulenteko kielletty

Kalannin Kuuanvuoren maisemia
Kuuanvuoren huipulla

3. Paimion luontopolku

Paimion luontopolku: parasta luontoa 4 kilometrin matkalla

Paimion reissustamme on jo pari vuotta aikaa, mutta se on jäänyt mieleemme yhtenä parhaista.

Polku on todella monipuolinen. Jos et ole Suomen luonnossa juuri liikkunut, saat näiden 4 kilometrin aikana melko hyvän käsityksen siitä, mitä kaikkea maallamme on tarjota. Polulla nimittäin näkee suota, vesistöä, metsää ja kalliota. Kallion laella on näköalatorni ja laavu.

Lisäksi polulla on muutamia erityisiä kohteita, jotka on kaikki merkitty kyltein ja opastauluin, joten näiden ohi ei pääse kävelemään vahingossa. Näitä ovat esimerkiksi pirunpelto ja sota-ajan malliin rakennettu korsu. Reitillä on myös pitkospuita ja yhdessä kohdassa köysikaiteet avustamassa kalliolta alas laskeutumista.

Meidän retkipäivällemme osui kaunis pakkaspäivä, joka oli kietonut koko maiseman auringossa kimaltelevaan huuruun.

+ Monipuolinen reitti

+ Paljon katseltavaa

+ Laavu ja näkötorni

– Ei huussia

Paimion luontopolulla huuruinen maisema
Paimion luontopolulla

4. Pamprinniemen luontopolku, Pyhämaa (Uki)

Henkeäsalpaavalla Pamprinniemen luontopolulla Pyhämaassa

Pyhämaan Pamprinniemi on päiväretkikohde, jolle ei löydy vertaista. Vaikka meidän retkipäivällemme osui sumuinen sää, mikä esti sekä näköalan että onnistuneet valokuvat, teki tämä 4 kilometrin luontopolku meihin lähtemättömän vaikutuksen.

Harvassa ovat ne reitit, joilla pääsee kävelemään pitempää matkaa merenrannassa, mutta tässäpä on yksi niistä. Myös reitin toinen puoli, joka on metsäistä maastoa, tarjoaa mahtavia maisemia ja sykähdyttäviä kokemuksia.

Jos haluat nähdä, miltä maisema näyttää ilman sille kiertynyttä sumuharsoa, voit katsoa TS:n Luonto Plus- jakson tästä linkistä. Aivan jakson lopussa mainitaan meidän retkikoiramme Unto! Jakson katsottuasi uskot sanaani siitä, että tähän kohteeseen kannattaa mennä. Valitettavasti omista valokuvistani sitä tunnetta ei ehkä pääse syntymään.

+ Maakunnan upeimmat rantakalliot ja upea merimaisema

– Ei laavua, huussia tai mitään muitakaan mukavuuksia

Pamprinniemen luontopolulla Pyhämaassa
Sumuinen Pamprinniemi

Katso myös tämä:

Tietokilpailu: tunnistatko Turun seudun retkikohteet kuvista?

5. Koskeljärvi (Eura, Laitila)

Syksyinen Koskeljärvi: Uhratusta Pyhäniemen laavulle

Koskeljärvi on yksi suosikkikohteistamme, sillä se tarjoaa sekä hienot maisemat että kansallispuistotasoiset palvelut. Kyseessä on siinä mielessä erikoinen lounaisen Suomen järvi, että sen rannoilla ei ole yhtä ainutta mökkiä.

Sen sijaan kaikkea muuta löytyy. Merkittyä järvenrantareittiä on noin 11 km, ja laavuja on ainakin neljä. Myös P-paikkoja on eri puolella järveä, joten pysäköintipaikan voi valita hieman sen mukaan, minnepäin järveä on menossa.

Kannattaa kuitenkin lukea ensimmäinen Koskeljärvestä kirjoittamani juttu kokonaisuudessaan. Koskeljärvi ei nimittäin ole parhaimmillaan aivan kaikkina aikoina. Lämpiminä kesäiltoina matalan järven rannoilla saattaa joutua hyttysparven hyökkäyksen kohteeksi.

+ Monta laavua eri puolilla järveä

+ Kansallispuistotasoinen reitti ja palvelut

– Kesäaikaan hyttyset saattavat yllättää

Koskeljärvi
Koskeljärvi

6. Vuosnaisten luontopolku, Kustavi

Kustavin Vuosnaisten luontopolulla hämmästellen

Harvoin enää pääsee käymään luontokohteessa, joka vetäisi täysin sanattomaksi. Kustavin Vuosnaisten luontopolku onnistui kuitenkin näin tekemään.

Polku on vain 1,3 kilometriä pitkä, mutta sitäkin upeampi. Kun saapuu parkkipaikalta rantaan ja näkee auringossa kimaltelevan sinisen meren ensimmäistä kertaa, ei voi muuta kuin ihailla. Voiko tällaistakin olla olemassa?

Koska Vuosnaisten luontopolku on lyhyt, ei se tarjoa mahdollisuutta kovin suureen urheilusuoritukseen. Tämä luontokohde soveltuukin paremmin siihen, että istuskellaan rantakallioilla vaikkapa kahvikupposen äärellä ja nautitaan meren äänistä, tuulesta ja auringosta.

+ Mahtava merimaisema ja upeat rantakalliot

– Polku ei ole paras mahdollinen koiran kanssa kuljettavaksi

Merimaisemaa Kustavin Vuosnaisissa
Vuosnaisten luontopolku

7. Iso-Valkeen luontopolku, Somero

Telttaretki Someron kirkasvetiselle Iso-Valkeelle + upea luontopolku

Someron Iso-Valkeen järvellä olin Unto-koirani kanssa yötä. Yhtä hyvin tämä kohde sopii kuitenkin myös päiväretkikohteeksi, sillä järven ympäri kulkeva luontopolku on vain 3–4 km pitkä.

Reitti kulkee pääosin järven rantaa, joten kaunista, poikkeuksellisen kirkasvetistä järveä voi ihailla koko kierroksen ajan. Reitin varrelta löytyy pari laavua ja pari tavallista tulipaikkaa kaikkine mukavuuksineen. Onpa siellä Someron kaupungin omistama saunamökkikin, jota voi vuokrata.

Järvimaisemaa ei voi kehua liikaa, sillä se vain on yksi parhaista. Toki yön yli -reissussa siitä pääsi nauttimaan eri vuorokaudenaikoina, mikä toi reissuun oman lisänsä, mutta varmasti myös lyhyempi päiväretki ajaa asiansa. Vaikka reitti perille on melko vaivalloinen – perille vievä soratie on pitkä ja kapea – on lopputulos kaiken vaivan väärtti. Jos päättää jäädä yöksi, saattaa hyvällä tuurilla kuulla jopa pöllön huhuilua.

+ Todella kirkasvetinen järvi

+ Täydellinen hiljaisuus (ellei muita kulkijoita lasketa)

+ Loistavat palvelut

– Perille vievä tie on pitkä ja kapea (parkkitilaa on kuitenkin hyvin)

Laavu Someron Iso-Valkeen järvellä
Someron Iso-Valkee

8. Harjureitti (Säkylä, Oripää, Loimaa, Huittinen)

Harjureitti – helmi Säkylänharjulla ja Virttaankankaalla

Harjureitti on ihanan monipuolinen mutta samalla helppo luontoretkikohde, joka sopii ihan koko perheelle. Tätä Satakunnan ja Varsinais-Suomen rajalta löytyvää reitistöä sanotaan myös pikku-Lapiksi, eikä suotta. Hiekkaharjumaasto saa ainakin minut kuvittelemaan, että voisin olla jossain paljon pohjoisempana!

Harjureitti ei ole yksi reitti, vaan monta. Kulkuväylät ovat leveitä (talvisin suurimmaksi osaksi hiihtokäytössä), joten niillä kulkeminen on helppoa. Korkeuseroja on, mutta koska jalkoja ei tarvitse nostella puunjuurien tai kivien vuoksi, sopivat nämä reitit huonompikuntoisillekin.

Laavuja on monta, ja reittien mukavuudet ovat huippuluokkaa. Taukopaikkoja löytyy jokaiselle, ja eväistä pääsee nauttimaan joko tulen äärellä tai muuten vain luonnon kauneudesta nauttien. Halutessaan voi tehdä pitkän lenkin tai lyhyen, oman kunnon ja jaksamisen mukaan. Vaihtoehdoista ei ole pulaa.

+ Pitkät reitit, joista voi valita itselleen sopivanmittaisen pätkän

+ Erinomaiset laavut ja muut mukavuudet

+ Koko perheen kohde

– Kapeita metsäpolkuja haluavalle väärä paikka

– Suosittu reitistö, joten ihmisiä on todennäköisesti paljon

Harjureitin leveät kulkuväylät
Harjureitin leveät kulkuväylät

9. Linnavuoren reitistö, Piikkiö

Piikkiön linnavuoren reitistö – upeat 4 kilometriä

Piikkiön linnavuoren reitistöllä ollaan vain lyhyen ajomatkan päässä Turusta, mutta tunne on kuin olisi aivan eri maailmassa.

Luontopolku on pituudeltaan 4 kilometriä, mutta matkan varrella on muutamia reitiltä poikkeavia kohteita, kuten Huttalan linnavuori ja Pohtionvuori. Jos käy katsomassa kaikki nämä nähtävyydet, kertyy kävelyä mukavat 7 kilometriä.

Hienoja näköaloja etsivän kannattaa käydä katsomassa ainakin Huttalan linnavuori. Kiipeäminen vaatii jonkin verran ketteryyttä (kaikkein huonokuntoisimmilta huiputtaminen jäänee väliin, vaikkakaan mitään hurjaa kuntoa se ei vaadi), mutta ylös kipuaminen on vaivan arvoista. Näkymät ovat todella upeat!

Reitin varrella on myös mukava laavu ja käymälä. Tauon aikana voi kerätä voimia ja nauttia tunnelmasta. Sitten jaksaakin taas jatkaa matkaa, paikoin kivikkoistakin polkua pitkin eteenpäin.

+ Hieno reitti ja upeat näköalapaikat

+ Mukava laavu, käymälä ja iso parkkipaikka

– Ei sovellu huonojalkaisille

Näköala Piikkiön linnavuorelta
Piikkiön linnavuoren reitillä

Tilaa uusimmat artikkelit suoraan sähköpostiisi

Vastaa

%d bloggaajaa tykkää tästä: