Muuta mukavaa

Matti kukkarossa? Nappaa tästä parhaat vinkit edulliseen luontoretkeilyyn!

Luonto on yhteinen voimavaramme ja luonnossa liikkuminen jokamiehenoikeutemme. Luonto ei kysy vierailijaltaan, kuinka paljon hänellä on rahaa pankkitilillään tai kuinka korkealla yhteiskunnan hierarkiassa hän on.

Kuitenkin kun seuraa blogeja, YouTube-kanavia tai vaikka Facebookin retkeilyryhmiä, voi tulla helposti sellaiseen johtopäätökseen, että luonnossa liikkuminen olisi kallis harrastus. Sivuilla esitellään hintavia retkeilyvarusteita, ja pienempään tuloluokkaan kuuluva voi pelästyä heti alkuunsa. Hurjat hinnat voivat saada miettimään, ettei luontoretkeily ehkä olisikaan itselle sopiva harrastus.

VÄÄRIN. Luontoretkeily on, ja pitää olla, jok’ikisen tavoitettavissa oleva harrastus lompakon paksuudesta riippumatta.

Kuulun itse pienen budjetin retkeilijöihin. Osaksi se on oma valinta, sillä haluan levittää sanomaa siitä, että luonto kuuluu kaikille. Osaksi se on pakon sanelema juttu.

Kyllä minäkin haluaisin ergonomisemman rinkan, paksumman makuualustan ja kevyemmän teltan. En kieltäydy, jos joku haluaa ne minulle lahjoittaa. Mutta halvemmillakin varusteilla pärjää ihan hyvin tiettyyn pisteeseen saakka, kunhan vain asenne on kohdallaan.

Tästä tekstistä löydät parhaat vinkit edulliseen luontoretkeilyyn. Katsotaan ensin, minkälaisesta budjetista puhutaan silloin, kun ei ole varaa hankkia kalliimman hintaluokan varusteita ja kun tehdään helppoja ja lyhyitä 1–2 yön kesäretkiä. Lopuksi kokoan yhteen parhaat vinkit siitä, miten luonnosta voi nauttia pienellä budjetilla.

Edullinen teltta

Törmäsin taannoin Facebookissa keskusteluun, jossa aloittaja kyseli vinkkejä edullisesta teltasta. Hintatoiveena hänellä oli noin 200 euroa.

Kauhistuin. Jokainen, joka on tai on joskus ollut työtön, tietää, että 200 euroa on tällöin kaikkea muuta kuin edullinen.

Onhan se tietysti niin, että halvalla ei saa hyvää. Hyvälaatuinen teltta maksaa paljon, mutta se myös kestää kovaa käyttöä parhaimmillaan vuosikausia. Laadukas retkiteltta on myös kevyt kantaa. Jos sinulla siis on varaa satsata laadukkaaseen telttaan ja aiot retkeillä tulevinakin vuosina, sijoitus on kannattava.

Toisaalta ihan kohtuullisen teltan voi saada edullisestikin. Omastani maksoin muistaakseni alle 50 euroa.

Kannattaa selata nettiä ja etsiä tarjouksia. Syksyllä saattaa saada teltan todella edullisesti seuraavan vuoden kesää varten. Myös Facebookin retkiryhmät kannattaa hyödyntää: joku saattaa mielellään myydä nurkissaan pyörivän ylimääräisen teltan pois, koska hän on jo hankkinut itselleen sen laadukkaamman version.

Voit myös luopua majoitteesta kokonaan, jos panet korttisi sen varaan, että yövyt laavulla. Itse haluan pitää varamajoitetta mukana (etenkin koiran kanssa), mutta sinä voit tehdä toisin.

Teltan valinnassa kannatta ottaa huomioon pari seikkaa:

  • Jos telttailu tapahtuu pääasiassa kesäiseen vuodenaikaan, voi teltan laadusta tinkiä enemmän. Talvivarusteet maksavat aina enemmän.
  • Jos mukana on koira, kannattaa varata isompi teltta. Esimerkiksi minulla, yksin mutta koiran kanssa retkeilevänä, on kahden hengen teltta. Jos teitä on 2 + koira, suosittelen ottamaan suosiolla 3 hengen teltan.
Parhaat vinkit edulliseen luontoretkeilyyn

Budjettiin sopiva makuualusta

Halvimmat makuualustat maksavat noin 20 euroa. Omani taisi maksaa kympin tai pari enemmän, sillä se on itsetäyttyvää mallia ja todennäköisesti hieman parempi kuin kaikkein halvimmat versiot.

Talvella makuualustalta vaaditaan hyvää lämmöneristystä, mutta jos retkeily rajoittuu kesäaikaan, nousee tärkeimmäksi ominaisuudeksi nukkumismukavuus. Onhan se niin, että mitä pehmeämpi makuualusta, sitä paremmat yöunet saat.

Hyvästä makuualustasta saat pulittaa helposti satasen tai kaksi, mutta jos olet valmis tinkimään nukkumismukavuudesta, voit aloittaa retkeilyharrastuksen todella edullisestikin.

Koiran kanssa retkeilevän kannattaa ottaa huomioon myös sellainen seikka, että vauhdikas koira voi helposti puhkaista kynsillään ilmatäytteisen, heppoisen makuualustan. Kaikkein kevyin ratkaisu ei siis ehkä kannata silloin, kun on koira mukana, mutta jokainen tietysti tuntee oman koiransa käytöksen parhaiten.

Koirakin saattaa tarvita oman makuualustan. Olen itse viileämpinä kesäöinä laittanut istuinaluset lämmikkeeksi Unton makuupussin alle. Lämpimämpinä öinä se ei tarvitse muuta kuin makuupussin, jos sitäkään. Usein paksuturkkinen Unto makoilee mieluiten pelkällä telttakankaalla, mutta se saa tehdä valinnan itse.

Halpa makuupussi?

Makuupussin voi halvimmillaan saada marketista kymmenellä eurolla. Moni on tällaisia makuupusseja käyttänyt kesäaikaan ja todennut ne hintaansa nähden hyviksi, joten mikään ei estä myös sinua aloittamasta retkeilyä todella edullisella makuupussilla.

Helleputkia lukuun ottamatta Suomen kesäyöt voivat kuitenkin olla yllättävän viileitä, joten saattaa olla, että et pärjää aivan kaikkein halvimmalla makuupussilla. Naiset ovat yleensä miehiä viluisempia, ja sitten ovat minunlaiseni naiset, jotka ovat vielä viluisempia kuin kaikki muut yhteensä. Minä en pystyisi nukkumaan kovin heppoisalla makuupussilla.

Makuupussia ostaessasi sinun kannattaa katsoa pakkauksessa näkyviä lämpötila-arvoja. Sieltä saattaa löytyä esimerkiksi sellaisia lämpötiloja, joiden kohdalla lukee ”Comfort”, ”Limit” tai ”Extreme”. Näistä Comfort on se lämpötila, missä retkeilijä nukkuu mukavasti, Limit puolestaan se lämpötila, missä ei vielä herää kylmyyteen, ja Extreme alin lämpötila, jossa ei kärsitä hypotermiasta.

Käytännössä sinun kannattaa kiinnittää huomiota vain Comfort-lämpötilaan ja miettiä sitten, kuinka kylmässä aiot nukkua. Omassa Trimm-merkkisessä makuupussissani Comfort-raja on +1 C, ja tämä on siis minulla kesäajan makuupussinani.

Toisena asiana kannattaa katsoa, kuinka isoa makuupussia on ostamassa. Makuupussi ei nimittäin saa olla liian pieni, mutta ei liian suurikaan, sillä liian isossa makuupussissa lämpöä menee hukkaan.

Maksoin omasta makuupussistani noin 80 euroa, mikä tekee siitä kalleimman retkivarusteeni. Katson, että makuupussi on kaikkein tärkein, ja halusin panostaa eniten siihen. Toisaalta tämä on vielä erittäin edullinen makuupussi siihen nähden, että parhaimmillaan puhutaan useista sadoista euroista.

Koirallakin on hyvä olla mukana jokin peitto tai viltti. Unto-koira omistaa oman, koirille tarkoitetun makuupussin. Se on kooltaan sopiva ja materiaaliltaan vettä ja likaa hylkivä, ja siksi se on parempi vaihtoehto kuin esimerkiksi vanha, ihmiskäyttöön tarkoitettu makuupussi. Koiraa varten voi kuitenkin keksiä halvempiakin vaihtoehtoja kuin varta vasten koirille valmistettu makuupussi.

Olen kirjoittanut erillisen jutun, jossa esittelen Unton makuupussia tarkemmin (jutusta löytyy myös video). Jos aihe kiinnostaa, käy lukemassa se tästä:

Retkeilevän koiran makuupussi: turhake vai tarpeellinen (Wolf of Wilderness)

Koira teltassa ja koiran makuupussi: vinkit edulliseen luontoretkeilyyn

Kukkarolle sopiva rinkka

Suositellaan, että rinkka ostettaisiin retkeilyliikkeestä, jossa asiantunteva myyjä osaisi myydä juuri sinun selkääsi sopivan rinkan ja samalla saisit neuvoja rinkan säätämisestä ja pakkaamisesta.

Tämä olisi varmasti ideaalitilanne. Mutta silloin sinun tulee olla valmis pulittamaan useita satasia.

Jos olet tekemässä vain lyhyitä viikonloppureissuja lyhyillä kävelyetapeilla, selviät reissustasi halvemmallakin selkärepulla. Etenkin jos jaksat etsiä hyviä tarjouksia, voit löytää hyvän rinkan 50–70 eurolla.

Minulla on käytössäni iki-iki-vanha 60-litrainen rinkka, joka ei maksanut paljon uutenakaan. Se on ollut mukanani monella reissulla ja kokenut sellaisia juttuja, joita kaikki ihmiset eivät koe koko elämänsä aikana. Sillä on siis rutkasti tunnearvoa. Kaapistani löytyy myös toinen vastaavanlainen, mutta hieman pienempi rinkka.

Kyllähän noita minun rinkkojani saattavat muut retkeilijät ihmetellä – että miltä vuosikymmeneltä tuokin tyyppi oikein on peräisin – mutta minähän vähät välitän siitä.

Retkivaatteet, retkikeittimet ja muut varusteet

Retkivaatemainoksissa sinua houkutellaan ostamaan vaatteita, jotka on suunniteltu varta vasten luontoretkeilyä varten. Jos sinulla on niihin varaa, anna mennä. Ne ovat kestäviä ja mukavia.

Jos rahat ovat kuitenkin tiukalla, voit ihan hyvin unohtaa koko retkeilyvaatteet.

Mikäli olet koiranomistaja kuten minä, sinulla todennäköisesti on jo varastossasi kaikenlaista ulkoiluun sopivaa vaatetta. Samat vaatteet, joilla ulkoilet koirasi kanssa kotinurkilla, soveltuvat aivan hyvin myös retkeilyyn.

Retkivaatteiden lisäksi saatat tarvita mukaan jonkinlaisen retkikeittimen (jos tulenteko ei ole esimerkiksi metsäpalovaroituksen vuoksi sallittua). Lyhyt yöretki onnistuu kuitenkin myös ilman keitintä.

Puukko ja kirves voivat saada sinut tuntemaan itsesi todelliseksi metsänkävijäksi, mutta jos et ole aikeissa tehdä tulta, tuskin tarvitset mitään työvälineitäkään.

Tyyny voisi olla mukavaa luksusta, mutta voit ottaa mukaan vaikkapa tyynyliinan ja laittaa takin sen sisään.

Jos olet aikeissa mennä yöksi metsään ihan ensimmäistä kertaa, et tarvitse kovin kummoista varustearsenaalia. Jos suuntaat lähimetsään, josta on helppo tulla pois, jos oikein huonosti menee, ei varusteiden kanssa ole mitään tarvetta lähteä hienostelemaan.

Kaunis kesäyö on retkeilijän unelma

Nappaa tästä parhaat vinkit edulliseen luontoretkeilyyn pienellä budjetilla

Jos nyt siis laskemme teltalle hintaa 50 €, makuualustalle 20 €, makuupussille vaikka 15 € ja rinkalle 60 €, tulee tämän retkipaketin hinnaksi 145 €. Jos luotat siihen, että voit kallistaa pääsi laavulle ja jätät teltan ostamatta, jää tuosta hintaa enää 95 €.

Ymmärrän, että esimerkiksi työttömälle on tuokin summa kertaostoksena erittäin suuri. Mutta jos varusteita ostaisi vaikkapa talven mittaan pikkuhiljaa ja jakaisi summan useammalle kuukaudelle, ei se ehkä tuntuisi niin pahalta.

Jos on valmis näkemään hieman enemmän vaivaa ja etsimään varusteita muualta kuin kaupan hyllyltä, voi tehdä erittäin edullisia löytöjä. Kuten sanottua, jollain saattaa lojua varastossaan aloittelevalle sopiva halpisteltta, josta myyjä olisi valmis luopumaan ihan sillä perusteella, että hyvä kun pääsee eroon. Tavaroiden metsästäminen vaatii kuitenkin vaivannäköä ja vähän tuuriakin.

Yksi rahaa vievä tekijä retkeilyssä on varusteiden lisäksi se, miten retkeilykohteeseen pääsee. Julkisilla kulkeminen on hankalaa, ja bensahan nyt maksaa koko ajan enemmän. Vaikka pienituloinen haluaisi lähteä Turusta Saana-tunturille kipuamaan, ei se matkan hintavuuden vuoksi ole hänelle ehkä mahdollista.

Koko tämä Koira Retkellä -blogi perustuu lähiretkeilyyn, ja se onkin se juttu, johon haluan ihmisiä kannustaa. Olemme Suomessa siinä mielessä onnellisessa asemassa, että meillä kaikilla on yleensä jokin metsä melko lähellä kotia. Metsään meneminen ei siis maksa paljon. Ja jos on valmis ajamaan muutaman kymmenen kilometrin matkan, löytyy valinnanvaraa jo useista hienoista luontokohteista. Niitä olen minäkin esitellyt tässä blogissani jo yli 80 kappaletta.

Päiväretkeily on mukavaa retkeilyä – ja vieläpä edullista. Päiväretkelle tarvitset vain eväsrepun, ja sellainen on melko varmasti kotona jo valmiina. Luonnon parantava voima tuntuu jo muutaman tunnin reissulla.

Yön yli -retkessä parasta on kuitenkin se, että näkee saman kohteen eri vuorokaudenaikoina. Esimerkiksi järvenranta näyttäytyy eri hetkinä kokonaan erinäköisenä, ja jos vierailee kohteessa vain päivällä, jäävät nämä muutokset kokonaan näkemättä. Se, että herää uuteen aamuun luonnon keskellä, on niin hieno kokemus, että soisin sen olevan mahdollista ihan jokaiselle meistä – varallisuudesta riippumatta.

Aivan lopuksi haluan antaa vielä viimeisen vinkin: kun ostat uusia varusteita, testaa ne ennen kuin lähdet niiden kanssa oikealle metsäretkelle. Vaikka teltan pystyttäminen omaan pihaan voi tuntua naurettavalta, on helpompi lähteä oikealle telttaretkelle, kun voi luottaa siihen, että osaa pystyttää teltan ja että makuupussissa tarkenee.

Ja muista, luonto kuuluu meille kaikille. Kalliissa teltassa majoittuva ei ole yhtään sen arvokkaampi luontoretkeilijä kuin sinäkään, joten pää pystyyn ja rinta rottingille!

Vinkit edulliseen luontoretkeilyyn

Jos olet vasta tutustumassa luontoretkeilyyn, käypä lukaisemassa myös juttuni retkietiketistä. Kun retkeilysäännöt ovat hallussa, voit esittää konkaria eikä kukaan tiedä, että olet retkellä ensimmäistä kertaa!

10 kohdan retkeilyetiketti: näin nouset aloittelijasta konkariksi

Pysy mukana menossa ja tilaa uusimmat Koira Retkellä -päivitykset suoraan sähköpostiisi:

3 kommenttia

Vastaa

%d bloggaajaa tykkää tästä: