Historiakohteet

Brinkhallin kartano Turun Kakskerrassa vie retkelle menneeseen aikaan

Turussa Kakskerran saaressa sijaitseva upea Brinkhallin kartano nappaa vierailijansa mukaan matkalle menneisiin maailmoihin. Kesäisin kartano herää kuin henkiin lukuisten tapahtumiensa myötä, mutta alueeseen voi tutustua vapaasti ympäri vuoden, myös silloin, kun itse kartano on kiinni.

Kartanon historia alkaa peräti 1500-luvulta, joten vuosisatojen ajan tiluksilla ovat ehtineet käyskennellä monenlaiset kulkijat jo ennen sinua. Kun pysähdyt hetkeksi kartanon pihalle, pystyt melkein kuulemaan hevosten kavioiden kopinan ja vanhan ajan ihmisten oudolta kuulostavan puheenparren.

Mennyt aika elää kartanon pihamaalla yhdessä nykyisyyden kanssa. Nykypäivän vierailijalle kartano saattaa olla tutuin televisio- ja elokuvamaailmasta. Brinkhallin kartanolla on kuvattu Hovimäki-nimistä tv-sarjaa ja Aku Louhimiehen ohjaamaa Käsky-elokuvaa. Myös YouTubesta tuttu Aavedata-ryhmä on käynyt kartanolla tekemässä ohjelmaa.

Brinkhallin kartano Turun Kakskerrassa

Brinkhallin kartanon kaunis piha ja puutarha houkuttavat kävelylle

Brinkhallin kartano on yksi kaupunkiretkeilyn helmistä. Kartanon kauniissa puutarhassa ja sitä ympäröivillä poluilla saa liikkua vapaasti kaikkina vuodenaikoina.

Erityisen kaunis kartanoalue on keväisin, kun ensimmäiset vaaleanvihreät lehdet puhkeavat puihin muuttaen maiseman värit kokonaan toisenlaisiksi pitkän talven jälkeen. Kesäisin taas puutarhassa on todella paljon katseltavaa.

Polkuja reunustavat vanhat tammet, jotka luovat omaa historiallista tunnelmaansa. Tie vie alas kohti merenrantaa. Vastaan tulee ensin pieni lampi, jonka historia on tarun mukaan surullinen: väitetään, että onneton nainen olisi siihen aikoinaan hukuttautunut.

Tie Brinkhallin kartanolle

Alempana merenrannassa on laituri, jonka penkille voi istahtaa ihailemaan edessä aukeavaa saaristomaisemaa. Lämpimällä säällä laiturilla vierähtää helposti pitempikin tovi. Voit miettiä siinä istuskellessasi vaikka sitä, minkä niminen on suoraan edessäsi näkyvä saari.

Laituri Brinkhallin kartanon rannassa

Koirat ovat alueelle tervetulleita, joten Brinkhallin kartano sopii erinomaisesti retkikohteeksi myös silloin, kun mukana on koira. Alueen historiaa pystyy ammentamaan itseensä ihan jo sillä, että kävelee kartanon ympäristössä. Rakennukseen sisälle koirat eivät tietenkään pääse.

Jos koiran jättää kotiin, suosittelen osallistumaan kartanossa järjestettävälle opaskierrokselle. Olen kerran päässyt mukaan Brinkhallin kierrokselle, ja asiantuntevan ja selväsanaisen oppaan ansiosta alueen historia aukesi kokonaan uudella tavalla. Kartanorakennukseen pääsee sisälle vain oppaan kanssa.

Brinkhallin kartanon nykyinen päärakennus valmistui vuonna 1793

Historiankirjoista tiedetään, että Kakskerrassa sijaitsi alun perin kivilinna nykyisen Brinkhallin kartanon kavaljeerisiiven paikalla. Tämän vanhan kivilinnan rakennuttaja oli nimeltään Hans Erikson, sama mies, joka omisti myös Turun keskustan alueella sijainneen Brinkkalan talon.

Vanhalla Suurtorilla sijaitseva Brinkkala tunnetaan parhaiten sen parvekkeelta julistettavasta joulurauhasta, mutta nykyisen Brinkkalan paikalla ollut talo toimi varhaisimpina aikoinaan Brinkhallin kartanon omistajien kaupunkiasuntona.

Kun puhutaan Brinkhallin kartanosta sennäköisenä kuin me sen tunnemme, on mentävä historiassa aina vuoteen 1792. Tuolloin linnan omistus siirtyi Gabriel von Bonsdorffille, joka purki vanhan linnan ja rakennutti sen tilalle hienon ja symmetrisen kartanokokonaisuuden. Nykyinen Brinkhallin kartano valmistui vuonna 1793, ja vuoteen 1845 kestänyt Bonsdorffien omistus oli todellista kartanon kultakautta.

Brinkhallin kartanon symmetrinen kokonaisuus

Sotien jälkeiset pakkoluovutukset veivät kartanon maista lähes puolet, ja lopulta kartano myytiin Turun kaupungille vuonna 1967. Nykyään Brinkhallin kartano on Suomen Kulttuuriperinnön Säätiön omistuksessa. Se tarkoittaa sitä, että me kaikki pääsemme nauttimaan kartanon upeasta miljööstä.

Lähteet:

Brinkhall

Brinkkala

Tietoisku: mitä tapahtuu, kun kaikki menee päin Prinkkalaa?

Tunnetko sanonnan siitä, miten jokin menee ”päin Prinkkalaa”? Turussa on kaksi Prinkkalana tunnettua rakennusta: toinen on Brinkhallin kartano Kakskerrassa ja toinen Brinkkalan talo Vanhalla Suurtorilla.

Sanonta on näiden talojen historiaan nähden melko uutta perua, sillä sen uskotaan juontavan juurensa 1800-luvulta. Tuolloin joku olisi ilmeisesti törmännyt vaunuillaan Prinkkalan talon kylkeen, ja sanonta olisi saanut alkunsa tästä epäonnisesta tapahtumasta. Mutta oliko kyse Kakskerran Prinkkalasta vai Suurtorin Prinkkalasta, siitä ei ole olemassa täyttä varmuutta.

Kun nykykielessä jokin menee päin Prinkkalaa, sillä tarkoitetaan sitä, että jokin asia epäonnistuu. Itsellänikin on tainnut muutama asia mennä joskus päin kyseistä rakennusta.

(Lähde)

Brinkhallin kartano

Brinkhallin kartanolla kesäisin historiaelämysten lisäksi kulttuuria

Brinkhallin kartano on minulle itselleni tärkeä kohde sellaisenaan. Rakastan vanhoja kartanoita ja sitä, miten niiden historiaa voi imeä itseensä ihan vain sillä, että kävelee pihamaalla rauhassa omaan tahtiin.

Jos Brinkhallin historia kiinnostaa enemmän, paikasta saa kesällä järjestettävien opaskierrosten ansiosta irti paljon enemmän. Kierroksen jälkeen voi nauttia kahvit kesäkahvilassa, joka sijaitsee vanhassa tilanhoitajan asuinrakennuksessa, Pehtoorisiivessä.

Kartanolla on kuitenkin tarjota myös muita kulttuurielämyksiä, kuten kamari- ja sinfoniamusiikkia ja kuvataidetta, ja näihin ajankohtaisiin tapahtumiin kannattaa tutustua Brinkhallin kartanon omilla sivuilla.

Brinkhallin kartanon alue rajoittuu toiselta puoleltaan mereen, kun taas toisella puolella on kapea ja pitkä Kakskerranjärvi. Järvenrannalla lähellä kartanoa on Brinkhallin uimaranta, jonne voi lämpimällä kesäsäällä pulahtaa virkistäytymään. Koirilla tosin ei ole pääsyä yleisille uimarannoille, mutta jos liikut ilman koiraa, voit yhdistää uimareissuun kulttuuria tai kulttuuriin uimareissun, ihan miten haluat.

Brinkhallin kartano Kakskerrassa

Ota ohjelmaasi kartanokierrokset

Kartanot ovat osa vanhaa aikaa, ja ne kertovat menneisyydestä, joka on nykyihmiselle niin kovin vieras. Kartanot olivat aikanaan säätyläisten omistamia suurtiloja (tosin myöhemmin myös talonpojat saattoivat omistaa kartanon), mutta ne kertovat paitsi ylhäisön historiaa myös siellä työskennelleen palvelusväen tarinaa.

Suomen vanhoista herraskartanoista yli puolet sijaitsee Varsinais-Suomessa (lähde), ja siksi juuri tämä osa Suomea on erinomainen kartanoharrastuksen aloittamiseen. Pieneltä alueelta löytyy useita kartanoita, jotka eivät ole yksityisomistuksessa ja joihin pääsee vapaasti tutustumaan.  

Mitäpä jos aloittaisit uuden harrastuksen, kartanokierrosten tekemisen? Voin kokemuksesta sanoa, että se on erittäin mielenkiintoista, ja opit samalla valtavasti historiasta. Jos historia on ollut mielestäsi aina vain tylsä oppiaine, jota koulussa oli pakko lukea, voit yllättyä, miten kiehtovia kartanoiden vanhat tarinat voivatkaan olla.

Koira Brinkhallin kartanolla

Jos tyydyt pintapuolisempaan käyntiin, voit ottaa kartanokierroksillesi koiran mukaan, sillä koirat pääsevät tutustumaan monien lounaisen Suomen kartanoiden piha-alueisiin. Unto-koira on käynyt muun muassa Vuojoen kartanolla Eurajoella, Wiurilan kartanolla Halikossa sekä tietenkin iki-ihanalla Louhisaaren kartanolla, josta voit lukea kirjoittamani jutun tästä:

Ulkoilua Louhisaaren kartanon historiallisessa miljöössä

Yhdessä kartanossa Unto-koira pääsi vierailemaan myös rakennuksen sisällä, mutta koska kyse oli tuolloin Untolle myönnetystä erikoisluvasta, en kerro, mikä kartano oli kyseessä. Koskaan ei siis tiedä, mitä kartanovierailulla tapahtuu, ja minne sinä ja koirasi päädytte. Se on kuitenkin varmaa, että jokaisen reissun jälkeen olet taas hieman viisaampi, sivistyneempi ja mieleltäsi virkeämpi.

Brinkhall saa Untolta pisteitä 5-/5 (koska täysi 5 pistettä on varattu yksinomaan suosikkikartanollemme Louhisaarelle).

Kerro kommenteissa oletko käynyt kartanokierroksilla, ja jos olet, mikä kartano on sinun suosikkisi. Kerro myös, jos olet kiinnostunut lukemaan jonkin kartanon esittelyn täällä Koira Retkellä -blogissa. Ties vaikka toiveesi toteutuu!

Sekalaisia faktoja

Brinkhallin kartanon osoite: Brinkhallintie 414, Turku

Brinkhallin kartanolle voi tulla omalla autolla, veneellä tai Fölibussin kyydillä.

Tositarina Kakskerrasta:

Kauan, kauan sitten kertoi eräs Kakskerrassa asuva henkilö ystävälleen osoitteensa. ”Kakskerta, Harjattula”, hän sanoi.

Kului aikaa ja ystävä lähetti Kakskertaan kirjeen. Kuoressa luki ”Harjattula, Harjattula”. Kaksi kertaa Harjattula siis, aivan kuten neuvottiin.

2 kommenttia

Vastaa

%d