Muuta mukavaa

9 kivaa temppua ja aktivointivinkkiä koiralle (mukana ohjeet, videot ja bonus!)

Juttu sisältää kaksi affiliate-linkkiä, jotka on merkitty (*)-merkillä.

Koira Retkellä -blogi suosittelee nimensä mukaisesti luontoretkeilyä koiran kanssa. Mielestäni se on parasta aktivointia koiralle: samalla kun koirasi saa olla sinun kanssasi, se saa tehdä sitä, mikä on sille kaikkein mieluisinta: se saa nuuskutella hajuja.

Koira tarvitsee kuitenkin myös koulutusta, älyllisiä haasteita ja oppimisen iloa, ja etenkin silloin, kun huonot säät estävät luontoretkelle lähdön. Välillä vain on liian liukasta, liian kylmä tai liian kuuma, ja on keksittävä muuta tekemistä. Omistajakin saattaa sairastua, jolloin lenkkeily ei yksinkertaisesti onnistu.

Moni ajattelee, että koiran koulutuksen pitäisi aina olla jotenkin järkevää ja tavoitteellista, mutta niin se ei suinkaan ole. Koiralle voi opettaa aivan mitä pähkähulluja temppuja tahansa. Kaikki temput parantavat yhteistyötänne ja koiran tottelevaisuutta. Ja samalla voi ja täytyy pitää hauskaa!

Tässä sinulle ja koirallesi muutamia temppu- ja aktivointivinkkejä ohjeineen niille päiville, kun luontoretkelle ei syystä tai toisesta huvita mennä. Temppujen säännöt luot kuitenkin sinä itse eikä kukaan muu, joten voit toteuttaa ne aivan miten itse haluat.

  • Minulla on kokemusta koirista pitkältä ajalta ja monista eri harrastuslajeista, mutta en kouluta muiden koiria eikä minulla ole siihen pätevyyttä. Suosittelen aina hakeutumaan asiantuntevan ja positiivisesti kouluttavan kouluttajan pakeille – mielellään jo ennen kuin mitään ongelmia edes tulee. Mikään ei kuitenkaan ole hauskempaa kuin touhuta rennosti koiran kanssa kotona – kun koulutuksen perusasiat on ensin opittu koulussa.

1. Koira kiertää sinut

Kiertäminen on helppo opettaa koiralle. Vedät vain makupala kädessäsi koiran itsesi ympäri, niin että koira seuraa kättäsi. Voit näyttää samalla käsimerkkiä tai toistaa käskysanaa, esim. ”kierrä”, sen mukaan miten haluat koirasi tempun oppivan. Videolla minulla on käytössä molemmat.

Pienen koiran kanssa temppu on helpompi aloittaa niin, että olet lattialla polvillasi, ja vasta kun koira osaa tämän, voit nousta seisomaan.

Muista tehdä yhtä monta toistoa kummaltakin puolelta, jotta koiralle ei tule puolieroja!

Videolta näet saman käytännössä:

2. Koira kiertää ulkona puun tai pensaan ympäri

Koira voidaan tietysti opettaa kiertämään sinun itsesi lisäksi paljon muuta. Voit laittaa esineitä lattialle ja käskeä koiraa kiertämään ne. Tai jos sinulla on luonnossa viihtyvä retkikoira, voit opettaa koiran kiertämään puun tai pensaan. Tämä on hyvää aktivointia, jota voi tehdä samalla, kun ulkoilette. Homma on agility-koirille tuttu, mutta myös muut koirat oppivat tempun nopeasti.

Temppu on helpointa aloittaa melko kapealla puulla, koska silloin pystyt ohjaamaan koiraa paremmin. Aloita seisomalla aivan puun vieressä ja ohjaa koira kädelläsi puun ympäri. Palkkaa ja kehu valtavasti!

Vasta kun koira osaa puun kierron läheltä, voit pikkuhiljaa ottaa askeleita taaksepäin ja lähettää koiran kiertoon kauempaa. Vaikeuta temppua vähitellen, älä vaadi koiralta liikaa.

Mutta kun koira osaa tempun, voit lähettää koiraa kiertoon aina vain kauempaa: tempun näyttävyysefekti kasvaa!

Parasta olisi ohjata koira kiertoon vastakkaisella kädellä, sillä tällöin varatalosi ohjautuu osoittamaan oikeaa suuntaa. Toisin sanoen, jos koira aloittaa kierron puun oikealta puolelta, osoitat puun oikeaa puolta vasemmalla kädelläsi, ja päinvastoin. Tämä siksi, että koira lukee helposti kulkusuuntaa vartalosi asennosta. Sääntöjä ei kuitenkaan ole. Pääasia, että koira kiertää puun siltä puolelta, miltä milloinkin haluat koirasi sen kiertävän.

Videolta näet, miten Unto kiertää pensaan. Tämä onnistuu silloin, kun koira osaa tehtävän ja ymmärtää, mitä siltä vaaditaan. Tämä video on kuvattu ihan hiljattain, pari viikkoa ennen tämän jutun julkaisua.

Muista taas kierrättää koiraa kummaltakin puolelta yhtä monta kertaa, jotta ei tule puolieroja!

Koiran fysiikasta on tärkeää pitää huolta. Lue lisää aiheesta tästä linkistä:

Miten huollat retkeilevän koiran kehoa? Eläinfysioterapeutin vinkit vaelluskoiran lihashuoltoon

3. Koira keilaa

Tämä on hauska ja helppo temppu. Aseta lattialle muutama pullo, joissa on sisällä hieman vettä (painoksi). Odota mitä koira tekee. Todennäköisesti utelias koira tönäisee pulloa, ja jos se kaatuu, palkkaa koira heti (nopeassa palkkauksessa auttaa naksutin tai muu palkkiomerkki). Pian koira huomaa, että pullon kaataminen tuottaa herkkua. Yhdistä toimintoon jokin hassu käskysana, esim. ”keilaa”.

Jos koirasi ei tästä innostu, ei hätää. Koirat ovat erilaisia. Alla oleva video on vanha, ja siinä näkyvä edesmennyt Sulo-koirani tykkäsi keilata. Jos sen sijaan yritän saada Unton keilaamaan, se vain katsoo minua sen näköisenä että ”et kai sää kuvittele, et mää tekisin jottain noin typerää!”

4. Kärsivällisyys vie pitkälle

Kärsivällisyys on taito, jota monella nuorella koiralla ei ole mutta jota jatkuvasti elämässä tarvitaan. Kärsivällisyyttä onkin hyvä aina välillä harjoitella, kunhan muistaa aloittaa tarpeeksi helpoilla harjoitteilla.

Kuvassa Unto on makupalojen ympäröimä. Vasta kuvanoton jälkeen annoin luvan napsia herkut. Unto odotti kärsivällisesti lupaani.

Temppuja ja aktivointia koiralle

Älä kuitenkaan aloita näin vaikealla harjoituksella, vaan aseta ensin yksi makupala lattialle ja anna sitten koiralle lupa ottaa se. Vaikeuta pikkuhiljaa pidentämällä aikaa ennen kuin annat luvan. Vaikeuta vähitellen niin, että lopputulos on sama kuin yllä olevassa kuvassa.

5. Aktivointipelejä koiralle

Koirien pelit eivät ole opetettavia temppuja, mutta halusin silti ottaa ne mukaan tähän listaan. Pelit ovat nimittäin mitä parhainta aktivointia koiralle, mutta niihin liittyy väärinymmärryksiä.

Usein näen ihmisten kommentoivan, että jokin peli oli heidän koiralleen liian helppo, sillä koira ratkaisi pelin omistajan mielestä liian nopeasti. Tämä ei kuitenkaan ole ongelma.

Pelit eivät saa olla liian vaikeita. Ei ole tarkoitustakaan, että koiralla kestäisi puoli tuntia ratkaista peli. Useimpien koirien kärsivällisyys ja motivaatio eivät edes riittäisi sellaiseen työskentelyyn!

Kun älypeli on suht helppo, koiran itsetunto paranee, ja kun se saa palkkion nopeasti, se tykkää pelistä. Peliä ei ole tarkoitettu viihdyttämään koiraa pitkää aikaa, eikä peliä saa jättää koiran kanssa ilman ihmisen valvontaa. Ihminen antaa pelin koiralle, jolloin peliä pelataan pieni hetki yhdessä, ja tämän jälkeen peli laitetaan kaappiin piiloon.

Peli pysyy mielenkiintoisena, kun sitä tarjotaan koiralle ainoastaan silloin tällöin.

Videolla näkyvä aktivointipeli on Nina Ottossonin, ja hänen brändinsä pelejä uskallan suositella kaikille koirille. Minulla itselläni on niitä useampi kappale.

Esimerkiksi tämä Peten Koiratarvikkeella myynnissä oleva peli voisi olla hyvä vaihtoehto sinun koirallesi, sillä se on hyvin samantyylinen kuin videolla näkyvä. *Pelin tämänhetkisen hinnan löydät tästä linkistä. Pelit ovat myös erittäin kestäviä. Minun vanhin Nina Ottosson -pelini on lähes 20 vuotta vanha ja edelleen kuin uusi.

Lue myös tämä:

Opeta koirallesi ainakin nämä 4 asiaa (sisältää käytännön vinkkejä)

6. Koira seuraa jalkojesi välissä

Seuraamista opetetaan koiralle niin, että koira on useimmiten ihmisen vasemmalla puolella. Jos koiraa on opetettu seuraamaan vain vasemmalla, onkin yhtäkkiä todella haastavaa laittaa koira ihmisen oikealle puolelle. Kokeile vaikka!

Mutta entä jos unohdat nämä molemmat ja vaihteeksi opetat koiralle seuraamisen niin, että koira on jalkojesi välissä? Tietenkin edellyttäen, että koirasi siihen mahtuu.

Homma onnistuu niin, että makupalaa kädessäsi pitäen vedät koiraa eteenpäin. Liiku ensin vain vähän ja palkkaa koira heti. Kun se sujuu, ota useampi askel.

Jotkut koirat voivat pitää pelottavana sitä, että ne joutuvat olemaan jalkojen välissä (esimerkiksi Untolle se oli alkuun haastavaa). Tällöin aloita vielä hitaammin ja totuta koiraa ensin vain siihen, että sillä on mukava olla jalkojesi välissä.

7. Koira kurkkaa

Kurkkaaminen on helppo opettaa, mutta se on siinä mielessä hieno temppu, että se näyttää haastavammalta mitä se oikeasti onkaan.

Kun seisot, aseta jalkasi niin, että niiden väliin jää aukko (katso video). Pidä makupalaa aukossa niin, että kun koira seisoo takanasi, se näkee makupalan suoraan edessään. Kun koira kurkottaa ottamaan makupalaa, sano käskysana, esim. ”kurkkaa”, ja anna herkku. Voit yhdistää kurkkaukseen yllä opetetun kierron, jolloin lopputulos voi näyttää esimerkiksi tältä:

8. Koira pujottelee jalkojen välistä

Olemme tehneet tässä edellä pari temppua, joissa koira toimii jalkojesi välissä. Kun koira osaa nämä, voit siirtyä astetta vaativampaan temppuun eli siihen, että koira pujottelee jalkojesi välissä.

Tämäkin temppu aloitetaan niin, että pidät makupalaa kädessäsi ja niin sanotusti vedät koiraa jalkojesi välistä ympäri. Palkkaa aluksi usein! Seiso ensin paikoillaan ja ota askelia vasta sitten, kun koira osaa pujottelun alkeet.

Videolta näet kaikki opettelun vaiheet:

9. Koira ryömii

Ryömiminen on melko vaativa temppu, mutta sen opettaminen helpottuu huomattavasti, jos koira osaa mennä käskystä maahan. Opeta siis ensin koirallesi maahan meno, jos se ei sitä vielä osaa.

Pyydä koira maahan ja vedä makupalaa koirasi edessä niin, että koira hiukan nytkähtää eteenpäin. Aluksi liike saa olla aivan pieni. Älä vaadi koiralta liikaa, vaan palkkaa heti.

Jos vaadit liikoja ja yrität saada heti koiran oikeasti ryömimään, koira nostaa itsensä pois makuuasennosta eikä tällöin ole enää kyse ryömimisestä. Vasta useiden, sujuvien toistojen jälkeen voit odottaa koiran oikeasti ryömivän palkkansa eteen. Palkkaa nopeasti ja paljon aina, kun koira liikuttaa itseään makuuasennossa ryömien. Matkan pituudella ei ole väliä.

Minulta kysyttiin, kuka koira tässä videon kansikuvassa on. No, Untohan se, ihan pikkupentuna!

Bonus: hidasta ruokailua

Onko koirasi ahne? Jos vastaat kyllä, tällöin tämä bonusosio sopii teille.

Jos koirasi on perso ruualle, se todennäköisesti tyhjentää ruokakuppinsa minuutissa tai parhaimmillaan muutamassa sekunnissa. Koiralle olisi kuitenkin hyvää aktivointia, jos se joutuisi tekemään jotain ruokansa eteen.

Minä olen aina vaatinut koiriltani vähintään rauhoittumista ja paikallaoloa, ja vasta sen jälkeen olen vapaa-käskyn kera antanut niille luvan syödä. Tosin eihän sekään muuta sitä tosiasiaa, että kun lupa saadaan, kuppi tyhjenee aivan liian nopeaan.

Kesäaikaan yksi hyvä keino pidentää koirien ruokailuun käyttämää aikaa on heitellä kuivat raksut nurmikolle ja antaa koirien sitten etsiä syötävänsä ruohon seasta. Koirat eivät tällöin pysty ahmimaan, kun nappuloita löytyy yksi kerrallaan.

Tällä ensimmäisellä videolla olen tehnyt juuri näin. Toinen koira söi aitauksen sisäpuolella ja toinen aitauksen ulkopuolella. Tällä tavalla pystyin olemaan varma, että kumpikin koirista söi juuri sopivan määrän ruokaa eikä varastanut toiselta.

Mutta jos olet opettamassa koirallesi, ettei ulkoa maasta syödä mitään, tämä on tietenkin huono harrastus. Toimi oman harkintasi mukaan. Meillä tästä ei ole koskaan tullut ongelmia, joten itse en näe tätä suurena asiana.  

Toisella videolla käytössäni on eläinkaupasta ostettu erikoiskuppi, joka tekee ruokailusta vaikeaa ja täten hidastaa syömisprosessia. Tällainen voi olla hyvä ostos ahneelle koiralle, ja etenkin jos syystä tai toisesta et halua heittää ruokaa nurmikolle.  

*Videolla näkyvä ahmimisenestokuppi löytyy Peten Koiratarvikkeelta tästä linkistä. Suosittelen!

Huom! Jos syötät raksuja kuivana, pidä huoli, että koira muistaa juoda tarpeeksi! Jos esimerkiksi koirallasi on ollut virtsakiteitä ja juominen on erityisen tärkeää, kannattaa ehkä syöttää kuivamuona veden kera tavallisesta kupista.

Lopuksi vielä muutama sana + bonuksen bonusvideo huumorintajuisille

Videot katsottuasi sinulle saattaa nousta mieleen asioita, joita teen videoilla väärin tai jotain mitä voisin tehdä paremmin. No aivan varmasti niitä onkin!

Haluan näillä videoilla kuitenkin kannustaa kaikkia puuhailemaan koiran kanssa ilman paineita siitä, että jokin asia tehdään 100 % oikein.

Jos koiran kanssa ei ole tarkoitus kilpailla, ei ole ihan niin prikulleen väliä, miten jokin asia tehdään, vaan pääasia on, että tehdään. Kun koiran kanssa puuhaillaan ja kun teillä on kivaa yhdessä, teidän yhteistyönne paranee. Tällöin myös luontoretket sujuvat paremmin ja koira on paremmin hallinnassa.

Toki jos teillä on tavoitteita kilpa-areenoilla, kaikkien liikesarjojen kanssa on oltava huolellisempi. On parempi opetella asiat kerralla oikein kuin jälkeenpäin yrittää korjata virheitä.

Mutta meillä täällä Koira Retkellä -blogissa onkin rento meininki. Täällä ei kilpailla, vaan nautitaan ja hömpötellään ja pidetään hauskaa. Sitä samaa asennetta toivon myös sinulle ja koirallesi.

Lopuksi vielä video siitä, miten me Unton kanssa välillä tanssitaan lattareita. Ei tarvitse olla pipo tiukassa tai herne nenänvarressa.

Olen joskus nähnyt sen valitettavan asian, että ihminen turhautuu koiransa kanssa treenatessaan, jos jokin asia ei onnistukaan odotetulla tavalla. Niin ei saisi koskaan käydä, eikä käy, kun oikeasti nautitaan siitä, mitä koiran kanssa puuhaillaan. Ei tämä niin vakavaa ole.

Jos uskot, että ystäväsi pitäisi tästä jutusta ja hyötyisi tarjoamistani vinkeistä, olisin tosi iloinen, jos jakaisit tämän hänelle. Somejakopainikkeet löydät alta.

(*)-merkillä varustetut linkit ovat affiliate- eli mainoslinkkejä. Linkin klikkaaminen ei aiheuta sinulle kuluja eikä tuo minulle tuloja, joten voit rauhassa vierailla sivustolla ja tutustua tuotteeseen. Jos päädyt ostamaan tuotteen linkkini kautta, saan siitä pienen komission itselleni, mutta sinä maksat tuotteesta silti vain normaalin hinnan.

Suosittelen blogissani vain sellaisia tuotteita, joita itse käytän ja joihin olen ollut tyytyväinen.

4 kommenttia

Vastaa

%d