Jos etsit mukavaa kaupunkiretkikohdetta, joka tarjoaisi mielenkiintoista sisältöä ilman metsässä rämpimistä, saattaa Raisiossa sijaitseva Vaskipolku olla juuri sinulle sopiva vaihtoehto. Kyseessä on helppo 3,5 kilometrin mittainen reitti, josta on mahdollista kulkea myös lyhyempi vaihtoehto, jos kiire tulee.
Vaskipolku kulkee pääosin leveillä jalankulkuväylillä, mutta siitä huolimatta polun varrelta löytyy paljon nähtävää. Tarjolla on rautakautisia muinaisjäännöksiä, kartanohistoriaa ja upeat Raisionjoen kalaportaat.
Vaskipolku: Huhkon kartanolta alas Huhkon padolle
Helpoiten pääset Vaskipolulle, kun jätät autosi Huhkon kartanolle (osoite Huhkontie 16, Raisio). Parkkipaikalla on paljon tilaa, ja sieltä löytyvät polun opasteet.
Aivan ensimmäiseksi parkkipaikalta ohjataan alas mäkeä Huhkon padolle. Moottoritie pauhaa, mutta jos et anna sen häiritä, löytyy sillan kupeesta yksi Raision hienoimmista luontonähtävyyksistä. Kun sukellat tunnelista ulos, hämmästyt ihan takuulla.
Huhkon patoa ja sen ympäristöä on viime aikoina luonnonmukaistettu, ja siihen on rakennettu vaelluskaloja palvelevat kalaportaat. Urakka valmistui syksyllä 2021, jolloin juhlittiin padon virallisia avajaisia.
Lopputulos on yllättävän hieno. Käytän sanaa yllättävä, koska minäkin hämmästyin, vaikka olin nähnyt kuvia, lukenut tekstejä ja katsonut videoita. Paikka on todella hieno! Satuimme paikalle parhaaseen kevätaikaan, jolloin vettä virtasi runsaasti: veden kohina peitti alleen jopa yllä jymisevän moottoritien äänet.
Työn määrä on ollut todennäköisesti valtaisa, mutta se on ehdottomasti kannattanut. Raisionjoen ennallistamisprojektin ensimmäinen etappi saa Unto-koiralta aivan täyden pistepotin, 5/5.
Työ kuitenkin jatkuu. Huhkon ennallistamisen lisäksi työn alle tulevat Hintsan ja Hintsa–Lähteenmäen padot, Myllypato ja Ruskolla sijaitseva Merttelän pato.
Lue tästä juttuni Raision Jokiraitista keväältä 2023:
Raision Jokiraitti tutustuttaa Raision kaupunkiin ja luontoon
Tietoisku: miksi kalaportaat? Mikä merkitys niillä on?
Vaelluskalat ovat kaloja, jotka vaihtavat asuinvesiä suolaisesta makeaan tai päinvastoin. Vaelluskaloja ovat esimerkiksi lohi, taimen, vaellussiika, nahkiainen ja ankerias.
Valitettavasti kuitenkin suurin osa vaelluskaloista on luokiteltu tänä päivänä uhanalaisiksi. Suurimpana syynä kalakantojen huonoon tilaan on jokien patoaminen ja valjastaminen energiantuotantoon. Kun joessa on kulkueste (= ihmisen rakentama pato), eivät vaelluskalat pääsekään enää nousemaan normaaleille kutupaikoilleen. (Lähde)
Paras vaihtoehto kaloille olisi patojen purkaminen kokonaan, mutta siellä missä se ei ole mahdollista, on herätty rakentamaan kalaportaita. Kun kalaportaat on tehty kunnolla ja oikeanlaisiksi, pääsevät vaelluskalat nousemaan ylös jokeen padosta huolimatta.
Kalaportaiden lisäksi tällaisiin projekteihin kuuluu koskipaikkojen ennallistaminen ja rakentaminen. Näin on tehty myös Raisionjoessa, ja työ tulee jatkumaan edelleen Huhkonkoskelta ylöspäin.
Moottoritie oli tuhota Huhkonkallion muinaisjäännökset
Vaskipolun historiallista antia on tutustuminen alueen ikivanhaan asutukseen. Vaskipolku vie nimittäin aina rautakautiselle ajalle, ajanjaksoon, jolloin siellä eläneet ihmiset näkivät melko erilaisen maiseman kuin me nykyään. Esimerkiksi Raisionjoki oli tuolloin paljon leveämpi mitä se on tänä päivänä.
Huhkonkalliolla sijaitseva polttokalmisto, vanha hautapaikka, oli kuitenkin kokonaan joutua unholaan, sillä sen olemassaoloa eivät selvittäneet arkeologit vaan Raisio-Turku-moottoritien rakentajat. Kun amatöörit alkoivat löytää miekkoja ja koruja toinen toisensa perään, oli selvää, että kyse ei ollut yksittäisistä paikalle pudonneista esineistä vaan jostain suuremmasta kokonaisuudesta.
Osa historiallisesti arvokkaasta alueesta ehti tuhoutua ja jäädä moottoritien alle, mutta onneksi osa ehdittiin pelastaa. Ja tätä monimuotoista muinaisjäännösaluetta saavat kulkijat nyt Vaskipolulla ihmetellä.
Polun varrella on infotauluja, joista voi lukea lisätietoa, mutta saatavilla on myös opasvihkosia euron hintaan, mobiiliopastusta sekä peräti opaskierroksia ryhmille. Lisätietoa näistä voit lukea Raision sivuilta tästä linkistä.
Lisätiedon hankkiminen jossain muodossa kannattaa, sillä ilman minkäänlaista opastusta alueen historia jää kulkijalta miltei huomaamatta. Toki jos historia ei kiinnosta ja haluaa vain nauttia ulkoilmakävelystä, sekin on täysin ookoo.
Jos muinaisjäännökset kiinnostavat sinua, saatat haluta tutustua myös Turun Virnamäkeen:
Turun Virnamäen luontopolulla ihmetellään Aurajoen historiaa
Huhkon kartanon kunnostaminen kulttuuritekona
Olet saattanut huomata Huhkon kartanon, kun olet paahtanut Turun moottoritietä eteenpäin. Harva on kuitenkaan tullut tutustuneeksi kartanoon tarkemmin.
Kartano mainitaan ensimmäisiä kertoja vanhoissa teksteissä jo 1500-luvulla. Suurkartano se ei ollut, vaan 1600-luvulle asti se oli Pernon kartanon omistuksessa toimien Pernon lampuotitalona. Huhkon kartano ei siis ensi alkuun ollut itsenäinen kartano lainkaan, vaan se oli vuokraviljelijöiden hoidossa.
Nykyinen kartanorakennus on vanhimmilta osiltaan peräisin 1700-luvulta, ja 1800-luvun aikana se on saanut sen empiretyylisen ulkoasunsa, jonka me tunnemme. Huhkon kartanon esikuvana pidetään Raisiossa sijaitsevaa Hintsan kartanoa, jonka uskotaan olevan Engelin suunnittelema.
Vuonna 1977 Huhkon kartanon omistus siirtyi Raision kaupungille. Rakennus oli tuolloin ehtinyt jo päästä melko huonoon kuntoon, mutta kaupunki kunnosti kauniin, historiallisen rakennuksen nykyiseen kukoistukseensa.
(Lähde)
Kartanoa voi varata yksityistilaisuuksiin, joista voit lukea tarkemmin kartanon omilta sivuilta.
Pysy mukana! Tilaa uusimmat Koira Retkellä -päivitykset suoraan sähköpostiisi:
Raision Vaskipolku sopii parhaiten kaupunkiretkeilijälle
Jos metsäpolut ovat sinun ulkoilujuttusi, ei Vaskipolku ole se, minne sinun kannattaa suunnata. Jos sen sijaan olet valmis tutustumaan myös kaupunkiretkikohteisiin ja jos vielä pidät historiasta, on Vaskipolku mitä oivallisin lähiretkikohde.
Kalaportaat sinun on ainakin nähtävä, sillä luonnonmukaistamisprojektin ensimmäisen etapin lopputulos on todella hieno. Etenkin jos asut Raisiossa tai lähikunnissa, kannattaa tätä ihmettä lähteä katsomaan.
Vaskipolun huonona puolena on moottoritien läheisyys. Melu on paikoin siedettävä, paikoin taas korvia huumaava. Mutta jos se ei sinua haittaa ja olet valmis tämän seikan sivuuttamaan, kannattaa Vaskipolulle antaa mahdollisuus. Aivan koko aikaa meteliä ei joudu kuuntelemaan, vaan polun varrelta löytyy hiljaisempiakin kohtia.
Vaikka kalaportaat saivat Unto-koiralta täydet pisteet, putoaa Vaskipolun kokonaispistemäärä 2,5:een. Se ei ole kuitenkaan mikään huono tulos; meidän makuumme polku yksinkertaisesti vain on liian vilkkaan tien kupeessa.
Sinun pistemääräsi voi olla kuitenkin jotain aivan muuta. Käy tutustumassa Vaskipolkuun, ja kerro sitten, kuinka monta pistettä sinä antaisit.
Oletko jo tutustunut Raision muihin luontopolkuihin? Käy lukemassa myös nämä kirjoittamani jutut:
Sekalaisia faktoja
Huhkon kartanon parkkipaikka: Huhkontie 16, Raisio
Raisiosta tuli kaupunki vuonna 1974. Ensimmäinen kirjallinen maininta Raisiosta on kuitenkin jo vuodelta 1292. Muistan kun vuonna 1992 vietettiin Raision 700-vuotisjuhlia; samana vuonna minä päätin peruskouluni Vaisaaressa. Taisinpa jopa osallistua johonkin juhlatilaisuuteen, mutta ilmeisesti nuori ihminen ei pitänyt sitä kovin tärkeänä tapahtumana, koska mitään muistikuvia kyseisestä juhlasta ei ole jäänyt. Sen sijaan mieleeni on jäänyt sellainen asia, että presidentti Koiviston olisi alun perin ollut määrä osallistua Raision juhlaan, mutta samaan aikaan pidetty Rio de Janeiron ympäristökokous veikin presidentin Raision sijaan Brasiliaan.