Muu Suomi

Hiittenkarin silmiähivelevä luontopolku Euran Kauttualla + wanha ruukinpuisto

Oletko koskaan käynyt Euraan kuuluvassa Kauttuan ruukkikylässä? Jos et, taidat olla menettänyt jotain suurenmoista. Ruukkikylä on nimittäin mukava vierailukohde, mutta sen lähistöltä löytyy lisäksi aivan valtavan upea luontokohde.

Myönnettäköön: Eura sijaitsee Satakunnan puolella, mikä saattaa aiheuttaa varsinaissuomalaiselle retkeilijälle päänvaivaa. Ei kannata kuitenkaan kokonaan menettää toivoa, sillä Turusta matkan taittaa vain tunnissa ja vartissa. Mikään ylivoimainen tehtävä se ei siis ole.

Tässä tekstissä tutustumme sekä historialliseen Kauttuan ruukinpuistoon että sen kupeessa, Säkylän Pyhäjärven rannalla, olevaan Hiittenkarin luontopolkuun. Tervetuloa mukaan retkelle!

Hiittenkarin luontopolku Euran Kauttualla

Hiittenkarin luontopolku tarjoaa kansallispuistotasoisia luontonäkymiä

Hiittenkarin luontopolku sijaitsee Säkylän Pyhäjärven pohjoispäässä. Se on janareitti, joka pisimmillään on 2,7 kilometriä yhteen suuntaansa. Reitille voi kuitenkin hypätä kolmesta eri kohdasta, jolloin pituus voi olla myös 1,2 kilometriä tai 700 metriä (+ saman verran takaisin). Kartta löytyy tästä linkistä.

Me kävelimme lyhyimmän reitin, joten jätimme auton Hevossuon rantaan. Näkymä on heti parkkipaikalta huikea, ja paranee koko ajan, kun kävellään reittiä eteenpäin.

Hiittenkari on puoli kilometriä pitkä harjuniemi Säkylän Pyhäjärvessä. Se on niin kapea, että sitä kävellessä pääsee ihailemaan järvinäkymiä sekä oikealta että vasemmalta. Hieman vastaavan olen kokenut Liesjärven kansallispuistossa, kun kävelimme Unto-koiran kanssa Kyynäränharjulla (voit lukea siitä kertovan jutun tästä linkistä).

Säkylän Pyhäjärvi Hiittenkarin luontopolulta nähtynä

Mielestäni Hiittenkari voittaa kuitenkin jopa Kyynäränharjun, niin upea se on! Polun kohokohta on tietysti sen molemminpuolinen järvimaisema, mutta polunvarren hienot, vanhat puut eivät jää kovin kauas taakse. Katseltavaa riittää joka suunnassa, kun välillä on pakko tiirailla korkeiden puiden latvoja ja ihailla niiden mahtavuutta.

Yksi suosikkikohdistani polulla oli tämä, jossa puut reunustivat hienosti kulkijan matkaa:

Hiittenkarin luontopolkua reunustavat upeat vanhat puut

Hiittenkarin luontopolku sopii hyvin lintujentarkkailuun. Linnustoon kuuluvat muun muassa kuikka, ruskosuohaukka, kurki, huuhkaja, varpuspöllö ja harmaapäätikka. Mutta tietysti Hiittenkari sopii yhtä hyvin retkeilijälle, joka haluaa vain kokea rauhallisen kävelyretken koiran kanssa tai ilman.

Koska valokuviin on vaikea vangita molemminpuolisia järvinäkymiä, kuvasin sinulle lyhyen videon aivan Hiittenkarin niemen päästä. Sen katsomalla pääset ehkä paremmin mukaan tunnelmaan.

Upeita maisemia Hiittenkarilla – palvelut puuttuvat

Vaikka Hiittenkarin luontopolku yltää mielestäni vähintään kansallispuistotason maisemiin ja peittoaa jopa paljon mainostetun Kyynäränharjun, palvelut puuttuvat Hiittenkarilta kokonaan. Siellä ei siis ole tulipaikkaa, laavua tai käymälää, jotka kansallispuistoista aina löytyvät.

Hiittenkari kuuluu Harolanlahden Natura 2000 -alueeseen. Se on siis arvokas luonnonsuojelukohde, ja sellaisena sitä pitää kunnioittaa. Natura 2000 -hankkeella pyritään ennen muuta luonnon monimuotoisuuden säilyttämiseen, ja ihminen toiminnallaan ei siihen aina mahdu. (Lue lisää Natura 2000 -alueista tästä.)

Eväsretki onnistuu Hiittenkarin luontopolulla silti mainiosti, sillä matkan varrelta löytyy penkki sekä taukopönttö, jossa voi vaikka kuvitella itsensä pöntössä asuvaksi linnuksi.

Taukopönttö Hiittenkarin luontopolulla Eurassa
Taukopönttö

Nuotiota alueelle ei saa tehdä. Hevossuonrannassa näkyi olevan jonkun kyhäämä tulipaikka, mutta se oli tietenkin laiton.

Meitä ei Unton kanssa retkipalveluiden puuttuminen haitannut. Maisemissa oli niin paljon ihmeteltävää, ettei muuta ehtinyt kaivata. Ruukinpuisto on vain kivenheiton päässä, joten sinne on helppo siirtyä, kun haluaa luonnon helmasta takaisin palveluiden pariin.

Kulkemamme lyhyin reitti Hevossuonrannasta Hiittenkarin päähän on erittäin helppokulkuinen. Melko tasaisesta ja leveästä polusta selviää kunnialla, vaikka askel ei enää nousisi kovin korkealle. Nautittavaa riittää koko perheelle vaari-ikään ehtineisiin asti.

Unton pisteet: 5/5

Säkylän Pyhäjärvi Hiittenkarin päästä kuvattuna

Kauttuan Ruukinpuistossa wanhan ajan tunnelmaa ja pikkuputiikkeja

Siirtymä Hevossuonrannan parkkipaikalta ruukinpuistoon on vain parin kilometrin mittainen, joten Hiittenkarin luontoreissulla kannattaa varmasti käydä tutustumassa myös Kauttuan ruukkialueen vanhaan historiaan.

Historiaa siellä nimittäin todellakin on: Kauttuan ruukinpuistossa on harjoitettu raudan ja paperin jalostusta yhtäjaksoisesti 320 vuoden ajan. Vapaaherra Lorenz Creuz sai privilegion rautaruukin perustamiseen vuonna 1689, ja suurimmillaan tuotanto on ollut 1800-luvun puolivälissä.

Tunnettu liikemies Antti Ahlström osti ruukin vuonna 1873. Vuosisadan vaihteeseen tultaessa raudan tuotanto pikkuhiljaa hiipui, mutta tilalle kehitettiin puun- ja paperinjalostusta (lähde).

Nykypäivän vierailijalle Kauttuan ruukinpuisto näyttäytyy viehättävänä idyllinä, jonka puutaloista löytyy putiikkeja, taidetta, ravintoloita ja kahviloita.

Ruukinkartano Kauttuan ruukinpuistossa
Upea ruukinkartano

Nähtävyyksiä ovat muun muassa upea 1800-luvun alkupuolelta peräisin oleva ruukinkartanon rakennus, Alvar Aallon terassitalo sekä Alvar Aallon suunnittelema Jokisauna Eurajoen rannalla, joka toimi aikanaan työntekijöiden sauna- ja pesularakennuksena.

Alvar ja Aino Aallon kädenjälki näkyy kaikkialla: vuosina 1937–1946 he muokkasivat tehdas- ja asuinalueen siellä olleesta ruukkialueesta varsinaiseksi ruukinpuistoksi, jossa sekä tiet että rakennukset mukailevat luonnon muotoja (lähde).

Ympäristö onkin todella viihtyisä, ja päivä kuluu siellä mukavasti, vaikka vain kävelisit rauhallisesti maisemia ihaillen. Koirakin kulkee ihan hyvin mukana; Unto-koira on käynyt ruukinpuistossa kahdesti. Koiria näkyi tällä viimeiselläkin käynnillämme runsaasti, joten Unto ei ollut edes ainoa ruukkihistoriaan tutustunut nelijalkainen retkeilijä.

Mukava tie Kauttuan ruukinpuistossa Eurassa

Valitettavasti ruukinpuistossa on kuitenkin yksi iso puute. Jos noudatat vegaanista ruokavaliota, suosittelen lukemaan seuraavan luvun, jossa selvitän asiaa tarkemmin. Jos et, voit hypätä valitukseni yli suoraan tämän jutun loppuun.

Tämän puutteen vuoksi, minun pyynnöstäni, Untokin antaa melko matalat pisteet: 2-/5.

Vegaani: jätä suosiolla Kauttuan ruukinpuisto väliin

Kauttuan ruukinpuiston ihanat kahvilat eivät valitettavasti tarjoa mitään vegaanille. Kun kaksi vuotta sitten poikkesimme infopisteen luona olevaan kahvilaan, ei sieltä löytynyt vegaanille mitään purtavaa. Tällä kertaa suuntasimme jokirantaan, mutta sielläkin lopputulos oli yhtä köyhä.

Itse asiassa tämänkertaisessa kahvilassa ei taidettu edes tietää, mikä on vegaani. Minulle sanottiin suoraan, että se on niin erikoinen ruokavalio, että ei heillä sellaista tarjottavaa ole. Gluteenitonta leipää kuulemma olisi ollut, mutta koska minulla ei ole keliakiaa, niin en sitten innostunut siitä.

Loppujen lopuksi sain kahvin kanssa nautittavaksi tuoreita marjoja, jotka sinällään tietysti ovat todella hyviä, mutta kahvin kanssa ne eivät sopineet ollenkaan. Makuyhdistelmästä tuli outo ja epäonnistunut. Jos niihin marjoihin olisi laittanut vaikka sokeria ja vegaanista kermavaahtoa, ne olisivat sointuneet kahviin jo paljon paremmin.

Jos vegaanisuus tuntuu vaikealta – minkä ymmärrän hyvin – annan seuraavaksi kahvilayrittäjille muutaman vinkin:

 • Vegaanille käyvät kaikki herkut, kunhan ne ovat vegaanisia. Monessa kahvilassa olen törmännyt sellaiseen, että heillä on ollut esimerkiksi vegaanista piirakkaa tai kääretorttua pakkasessa, ja vegaaniasiakkaan ilmaantuessa paikalle sieltä on sitten sulatettu sopivankokoinen pala.
 • Vegaaninen jäätelö säilyy pakkasessa hyvin.
 • Myös suklaat ja keksit ovat helppoja tarjottavia, sillä ne säilyvät kauan eikä niiden kanssa tarvitse pelätä sitä, että pienen kysynnän vuoksi ruoat ja rahat menisivät hukkaan.
 • Joskus leipä tai sämpylä kasvistäytteineen on kiva vaihtoehto, ja sen voi tehdä asiakkaan odotellessa.
 • Joissain kahviloissa tarjotaan vegaanisia kakkuja, munkkeja ja korvapuusteja kaikille ilman erillistä mainostusta. Ne maistuvat kaikille tasapuolisesti eikä kukaan huomaa, että ne ovat vegaanisia! Moni ns. kaikkiruokainen asiakas on tietämättään tullut kehuneeksi maistuvia herkkuja, vaikka niissä ei ole ollut kananmunaa, lehmänmaitoa tai voita.

Toivottavasti tulevina vuosina saamme nauttia vegaaniherkuista myös Kauttuan ruukinpuiston kahviloissa. Jos nimittäin muutosta ei tule, vegaaniretkeilijät suuntaavat kulkunsa Mathildedalin ja Fiskarsin ruukkialueille, joissa tarjonta on paljon parempaa.  

Mittelspitz Unto Hiittenkarin luonopolulla Eurassa
Retki-Unto ei ole vegaani

Kauttuan retken lopputulos ja yhteenveto

Unton pisteet Kauttuan ruukinpuistolle putosivat pieniksi, mutta en halua antaa sellaista kuvaa, etteikö sinun kannattaisi sinne mennä. Minun suositukseni on, että pakkaat omat kahvit retkireppuun, kävelet Hiittenkarin päähän ja nautit kahvisi siellä kauniiden järvimaisemien ympäröimänä. Sen jälkeen voit piipahtaa ruukinpuistossa ja tehdä vaikka ostoksia, jos löydät jotain mielenkiintoista.

Säkylän Pyhäjärvi on todella hieno luontokohde. Se on lounaisen Suomen suurin järvi, ja sen saareton järvenselkä on 25 kilometriä pitkä (lähde). Järven toista rantaa ei näe, ja näkymä on todella upea.

Kun retkeilijä kulkee Hiittenkarilla ja on Säkylän Pyhäjärven ympäröimä, ei hän enää paremmasta tiedä eikä parempaa tarvitse. Tämä on minun ja Unto-koiran vankka ja yhteinen mielipiteemme.

Sekalaisia faktoja

Hiittenkari, Hevossuonrannan parkkipaikka: Hevossuontie, Eura. Muut parkkipaikkavaihtoehdot ovat Sepäntie 153 ja Möljän venesatama.

Kauttuan ruukinpuisto: Sepäntie 4, Eura

Kauttua on ruukin ympärille muodostunut kylä, joka kuuluu Euran kuntaan.

Myös täällä esittelemäni Koskeljärvi kuuluu Euraan. Voit lukea sieltä kirjoittamani jutut tästä:

Syksyinen Koskeljärvi: Uhratusta Pyhäniemen laavulle

Koskeljärven Härkluoman luontoelämys on sinunkin syytä kokea

2 kommenttia

 • Raisa Ketonen

  Kiitos taas kivasta retkivinkistä! Vastavinkkinä sinulle Karkkilan pieni ruukkialue ja sen ravintolat. Täällä löytyy vegaaneille ruokaa ja hauvat ovat tervetulleita myös. Karkkilan (ruukin) Tehtaanhotelli taitaa lopetella tältä kesältä, mutta Kylärafla Kanto ja Kino Laikan baari ja terassi toimivat edelleen. Koskireitti on kuljettavissa siinä lähistöllä ympäri vuoden. Tervetuloa Unton kanssa Uudenmaan puolelle Karkkilaan! T. Raisa ja Franki 😊🐶

  • Eveliina

   Hei Raisa ja Franki, kiitos paljon kommentista! Pahoittelut että vastaan viiveellä, mutta kommenttisi oli jostain syystä mennyt WordPressin roskapostikansioon enkä huomannut sitä sieltä. Kiitos paljon vinkistä. Kyllä me sentään joskus poistutaan Varsinais-Suomen rajojen ulkopuolellekin, ja Karkkila kuulostaa oikein mukavalta! T. Eve & Unto

Vastaa

%d bloggaajaa tykkää tästä: