Laavut,  Muu Suomi

Koskeljärven Härkluoman luontoelämys on sinunkin syytä kokea

Koskeljärvi on alueellamme täysin poikkeuksellinen järvi siinä mielessä, että sen rannoilla ei ole yhtä ainutta mökkiä. Itse asiassa se on lounaisen Suomen suurin mökitön järvi (lähde).

Tämä antaa täydelliset lähtökohdat luontoretkeilyyn, ja Koskeljärvi onkin yksi Lounais-Suomen retkeilyhelmistä. Se tarjoaa upeita, unohtumattomia luontoelämyksiä ja erinomaiset retkeilijän palvelut, mutta ihmisiä siellä liikkuu vain murto-osa siitä mitä kansallispuistoissa.

Jos et ole vielä tutustunut Euran eteläisessä osassa, Honkilahden ja Hinnerjoen alueilla, ja osittain Laitilassa sijaitsevaan Koskeljärveen, nyt on korkea aika.

Härkluoman laavu sijaitsee Koskeljärven itärannalla

Koskeljärven pohjois- ja länsirannoilla kiertää 11 kilometrin retkeilyreitti, jonka varrella on laavut Pyhäniemessä ja Latosaaressa, ja tulipaikka Uhratussa. Syksyllä 2021 kävelimme Unto-koiran kanssa Uhratusta Pyhäniemeen ja takaisin, ja tämän jutun voit halutessasi käydä lukemassa tästä:

Syksyinen Koskeljärvi: Uhratusta Pyhäniemen laavulle

Koskeljärven retkeilyreitti on upea, ja siihen kannattaa käydä tutustumassa.

Härkluoman laavu sen sijaan sijaitsee Koskeljärven vastakkaisella puolella, jossa ei ole retkeilyreittiä tai luontopolkua. Härkluoman laavu palvelee hyvin esimerkiksi veneellä/kanootilla liikkuvia, joille järvi onkin ihanteellinen retkikohde.

Härkluoman laavu on myös hieno yöpymispaikka, ja sellaisen retken minäkin tein tällä kertaa retkikoira Unton kanssa. Koska laavu sijaitsee Koskeljärven itärannalla, avautuvat sieltä mitä kauneimmat auringonlaskunäkymät suoraan järven yli länteen.

En liioittele, jos sanon Härkluoman olevan auringonlaskun suhteen yksi parhaista retkipaikoista koko lounaisessa Suomessa. Tarjolla on unohtumaton elämys etenkin niille, joilla ei ole mahdollisuutta nauttia auringonlaskusta esimerkiksi omalta mökiltään.

Härkluoman laavulle löytää, kun ajaa Härkluomantien päähän. Lellaistentieltä on opastemerkki. Härkluomantie on kapea pikkutie, jolla onneksi on jokusia levennyksiä mahdollisesti vastaan osuvaa liikennettä varten. Nämä pikkutiet ovat aina jännittäviä ajettavia, kun ei tiedä, mikä mutkan takana odottaa. Härkluomantie on kuitenkin suora reitti: sitä ajetaan vajaat 2 kilometriä, ja sitten ollaankin jo parkkipaikalla rannassa.

Härkluoman laavu Koskeljärvellä
Härkluoman laavu on hieno!

Härkluomassa on tarjolla hieno laavu, puuvaja ja runsaasti polttopuita, siisti käymälä ja tietenkin hieno järvimaisema. Luontopolun puutetta ei kannata harmitella, sillä retkikohteena Koskeljärven Härkluoma on mitä mainioin. Koska parkkipaikka on ihan laavun vieressä, voi mukaan ottaa kaiken tarvitsemansa tavaran.

Tälle laavulle on helppo tulla laittamaan vähän fiinimpääkin retkiruokaa, ja yöpyminen on helppo järjestää, kun ei tarvitse kantaa tavaroita kilometritolkulla rinkassa.

Koskeljärven Härkluoma on kaunis näköalapaikka

Härkluomaan eivät ihmisäänet kuulu

Härkluoma on parin kilometrin päässä Lellaisten kylästä, mutta muutoin asutusta ympäristössä on vähän. Koska järvellä ei ole mökkejäkään, on alue erittäin hiljainen. Itse asiassa ympäristössä vallinnut hiljaisuus oli sellainen, että se ihan sattui näin kaupungissa syntyneen korvissa.

Yhden kerran koko retkemme aikana kuului veneellä liikkuvien jutustelua järveltä. Illalla parkkipaikalle ajoi nainen, ja hän istuskeli rannassa auringonlaskun ajan ja lähti sitten pois. Muutoin paikan päällä olimme vain me kaksi, minä ja Unto-koira, emmekä kuulleet muiden ihmisten elämästä mitään.

Härkluoma Koskeljärvellä Eurassa

Linnut sen sijaan mekastivat. Erityisesti kurjet innostuivat töräyttelemään auringonlaskun jälkeen, ja sitä jatkui pitkälle yöhön. Aamulla ne aloittivat show’nsa aikaisin. Kovin hyvin en siis saanut nukutuksi, mutta se oli tällä retkellä kokonaan sivuseikka.

Tärkeintä tällä reissulla oli se, että saimme Unton kanssa viettää yön luonnonhelmassa. Katse hakeutui jatkuvasti kauniille järvelle, ja lämpimässä auringonpaisteessa oli helppo vain istuskella ja nauttia olosta. Auringonlasku oli henkeäsalpaava, eikä voinut kuin onnitella itseään taas kerran siitä, että elämä oli kuljettanut juuri silloin sinne ja siihen hetkeen. Ja kun pimeys laski, oli se aivan täydellinen.

Auringonlasku kuvattuna Koskeljärven Härkluomasta
Upea auringonlasku Koskeljärvellä

Vaikka Koskeljärvi on erämainen järvi syrjässä ihmisasutuksesta, voinen suositella Härkluomaa yöpymispaikaksi myös niille, joilla yöpymiskokemuksia luonnossa ei vielä ole. Koska parkkipaikka on aivan laavun vieressä, paikan päältä on helppo liueta pois, jos ihan kamalaksi menee. Tämä saattaa kokenutta retkeilijää naurattaa, mutta olen ihan tosissani. Ei ensimmäisellä kerralla kannata vaatia itseltään liikaa.

Ja onhan Härkluoma nyt elämys ihan jokaiselle, vaikka yöpymiskertoja olisi takana vaikka kuinka monta! Koskeljärvelle kannattaa tulla aina, vaikka se olisi tuttu paikka jo ennestään. Sieltä löytyy aina jotain uutta ja ihmeellistä, vähän vuodenaikojenkin vaihtelun mukaan.

Luonnonrauhaa Koskeljärvellä Eurassa

Aikaiset aamut kruunaavat luonnossa vietetyn yön

Vaikka auringonlasku Koskeljärven taa oli uskomattoman kaunis, nautin itse eniten yön yli -retkillä nimenomaan aikaisista aamuista. Olen aamuihminen aina, mutta retkillä se puoli minusta korostuu entisestään.

Olenkin sitä mieltä, että luontoon kannattaa mennä yöksi nimenomaan siitä syystä, että saa herätä uuteen päivään luonnon keskeltä. On unohtumaton elämys päästä näkemään, miten uusi päivä lähtee auringonnousun myötä käyntiin.

Olin jo edellisenä päivänä nähnyt miten Koskeljärvi oli muuttanut ulkonäköään päivästä auringonlaskuun, mutta aamulla järvi oli usvaisena jälleen täysin erinäköinen. Näitä muutoksia ei pääse päiväretkellä näkemään.

Ilta Koskeljärven Härkluomassa
Ilta
Aamu Koskeljärven Härkluomassa
Aikainen aamu

Aamuun pitää vain muistaa herätä tarpeeksi aikaisin. Jos nukkuu liian pitkään, jäävät ne ikimuistoisimmat aamun hetket kokematta.

Tuntuu, että vasta kun nukkuu yön ulkona, pääsee oikeasti rentoutumaan niin, että arkiset asiat unohtuvat. Useampi peräkkäinen yö ulkona vie ajatukset kokonaan toisiin sfääreihin, mutta yksikin yö riittää. Kotiin palaavat täysin uudistuneet nainen ja koira.

Näkemistäni Koskeljärven yöpymispaikoista parhaiten telttapaikkoja on ollut Pyhäniemen laavun ympäristössä järven toisella puolella. Härkluomassa telttailuun sopivaa maastoa oli kallioisten rantojen vuoksi hieman vähemmän. Jos paikan päällä olisi ollut ruuhkaa, olisi hyvän telttapaikan löytämisessä voinut tulla vaikeuksia. Onneksi Härkluoma on kuitenkin rauhallinen paikka, ja kyllähän siellä tilaa riittää.

Vaikka minä tässä mainostan Härkluomaa hienona retkikohteena, tuskin sinne koskaan mitään yleisöryntäystä tulee. Suurin osa ihmisistä haluaa retkeillä lähempänä kotiaan ja lähempänä muita ihmisiä. Suurin osa varsinaissuomalaisista suuntaa todennäköisesti Kurjenrahkan tai Teijon kansallispuistoihin, koska he eivät muita retkeilypaikkoja tunne.

Ole sinä kuitenkin erilainen! Tutustu lounaisen Suomen valtavaan retkipaikkavalikoimaan. Pelkästään tästä blogista löytyy pitkälti yli 70 vaihtoehtoa erilaisille retkille. Olemme Unton kanssa käyneet jokaisessa kohteessa itse, joten retkijutut perustuvat aitoon ja rehelliseen kokemukseen.

Aamun tunntelmia Koskeljärvellä, Härkluoma
Paria tuntia myöhemmin aamuinen järvi näytti taas erinäköiseltä!

Koskeljärven Härkluoman taika lumoaa retkikoira Unton

Koskeljärvellä on erityinen paikka sydämessäni. Se kuuluu taatusti suosikkikohteisiini, ja toivon voivani palata sinne vielä monta kertaa. Vaikka edelliskertaisessa jutussa kerroin hyttysten takia epäonnistuneesta Koskeljärven Latosaaren reissustani, tällä kertaa hyttysiä ei ollut ollenkaan. Ei ollut edes hirvikärpäsiä tai punkkeja. (Härkluoman reissumme ajankohta oli siis 25.-26.8.2022; pari yötä ennen nuku yö ulkona -tapahtumaa.)

Untokin ihastui kauniiseen Härkluomaan niin, että antaa sille täydet pisteet 5/5. Se söi mustikoita suoraan puskista niin paljon kuin ehti ja nautti järvelle päin katselusta ihan yhtä paljon kuin minäkin. Kun kiitin Untoa reissun lopuksi hyvästä retkiseurasta, se näytti tyytyväiseltä ja tuli antamaan suukkoja poskelleni. Se taisi olla Unton tapa antaa kiitokset minulle.

Koskeljärvi sijaitsee sen verran syrjässä, että siellä saattaisi nähdä (tai kuulla) vähän isompiakin eläimiä, mutta isojen lintujen lisäksi en sellaista ihmettä päässyt kokemaan. Unto nukkui rennosti koko yön eikä se reagoinut edes kurkien ääniin. Aamulla tosin Unton nenä tuhisi kovasti metsän suuntaan. Jonkin eläimen se siellä taisi haistaa.

Mittelspitz Unto Koskeljärven rannalla

Kun seuraavana päivänä ajoimme kotia kohti, näin tien varsien pelloilla niin paljon kurkia, että en ole tainnut nähdä niitä koskaan niin montaa yhtä aikaa maassa. Vaikka elettiin elokuun lämmintä loppua, ne tiesivät syksyn jo tulleen, ja ne olivat kokoontuneet lähtöä varten.

Haikeutta oli ilmassa monellakin tapaa. Koskeljärvi kuitenkin odottaa ja ottaa meidät vastaan taas, kun sinne seuraavan kerran tiemme vie.

Sekalaisia faktoja

Härkluoman laavu löytyy Eurasta, Härkluomantien päästä.

Turun keskustasta perille ajaa tunnissa ja vartissa (kilometrejä 73).

Untolla oli teltassa mukanaan oma koiran retkimakuupussi. Lue tästä jutusta, minkälainen se on, niin tiedät hankkia samanlaisen omalle koirallesi.

Koskeljärvi on monipuolinen lintuvesistö.

Aluetta suunniteltiin muinoin mökkitonteiksi, mutta Euran kunta (onneksi!) esti hankkeen rakennuskiellolla vuonna 1980. Luontoretkeilijänä sanon ison kiitoksen siitä. Hatunnoston arvoinen temppu!

4 kommenttia

Vastaa

%d bloggaajaa tykkää tästä: