Luontopolut alle 4 km

Paimion Vähäjokipolulla helppoa ulkoilua ja kauniita maalaismaisemia

Lähellä Paimion keskustaa ja hyvien yhteyksien päässä kulkee Vähäjokipolku. Se on mukava ja helppokulkuinen polku, jolla pärjäävät niin lapset kuin vanhuksetkin mutta jolla riittää ihailtavaa kenelle tahansa.

Pituudeltaan tämä helppo, tasapohjainen ja leveä polku on vain 1,5 kilometriä, mutta se tarjoaa silti levähdyspaikkoja, jumppaopastusta, historiatietoutta ja mukavia maalaismaisemia.

Vähäjokipolku on vain yksi Paimion monista mukavista luontopoluista. Kauempaa tulevat voivatkin yhdistää tämän johonkin toiseen polkuun ja kiertää samalla reissulla useamman. Sinä päätät ja teet retkipäivästäsi juuri sellaisen kuin haluat!

Lue myös:

Paimion parantolan polulla lepää sekä keho että mieli

Maalaismaisemaa Paimion Vähäjokipolulla
Vähäjokipolku tarjoaa kaunista maalaismaisemaa

Paimion Vähäjokipolku on osa Tammireittien verkostoa

Tammireitit on polkujen verkosto, joka koostuu Kaarinan, Liedon, Paimion ja Sauvon kuntien alueilla kiertävistä luontopoluista. Vähäjokipolku kuuluu näihin polkuihin, ja paikan päällä sen huomaa lähinnä puissa olevista sinisen-valkoisen-vihreän reittimerkinnöistä.

Ilman reittimerkintöjäkin polusta selviäisi, sillä polku on suora reitti Vähäjoen rantoja mukaillen.

Autot jätetään Tiilitehtaantielle, ja parkkipaikan vieressä on lemmikkieläinten hautausmaa ja koirapuisto (omat, viihtyisännäköiset puolet sekä isoille että pienille karvakavereille). Parkkipaikalle kulku on opastettu erinomaisesti, ja sieltä taas on selkeät opasteet polulle.

Alla olevasta kartasta näet, miten ja missä polku kulkee. Itse polku on janareitti Vähäjoen rannassa, mutta ympyrälenkin saat kätevästi, kun kävelet Tiilitehtaantietä takaisin parkkipaikalle. Tiilitehtaantie on rauhallinen, omakotitalojen reunustama tie – tosin sen toisella puolella kulkee Helsingin rautatie.

Paimion Vähäjokipolun kartta

Vähäjokipolulla riittää ihailtavaa – ja levähdyspaikkoja niitä tarvitseville

Koska Vähäjokipolku kulkee lähellä Vähäjoen rantapenkkoja, ovat näkymät rehevää, vanhaa ja historiallista maalaismaisemaa. Kyseessä on arvokas luontokohde, sillä joen rannoilla viihtyvät monet linnut ja eläimet.

Vähäjoessa elää uhanalainen taimen, jonka elinolosuhteita on parannettu kunnostamalla jokea. Joen myllypatoon on tehty myös kalojen nousun mahdollistava kalatie.

Paimion Vähäjokipolku on valmistunut vuonna 2019, mutta kunnostustöitä siellä tehdään edelleen. Rantavyöhykkeelle istutetaan alueelle luontaista kasvustoa, ja tällä pyritään lisäämään luonnon monimuotoisuutta.

Tavalliselle kävelijälle polku tarjoaa pienen rentoutumishetken arjen keskelle. Pari metriä leveällä ja tasapohjaisella polulla on helppo kävellä. Mäkiä polulla on, mutta tarvittaessa vauhtia voi lykkiä vaikka kävelysauvoilla.

Levähdyspaikkoja on tasaisin väliajoin. Osa penkeistä on aivan polun vieressä, mutta osa on levennetyillä penkereillä kauniilla näköalapaikoilla. Polun hienoimmalla kohdalla joen rannassa on piknikpöytä, johon hiiltyneistä jäljistä päättelimme, että joku oli yrittänyt polttaa pöydän siinä kuitenkaan kokonaan onnistumatta. (Saisipa vain Unto-koira sellaisen typeryksen kiinni, niin se antaisi tyypin kyllä kuulla kunniansa!)

Paimion Vähäjokipolun Kohiseva
Tällä kauniilla paikalla on pikinikpöytä.

Meillä oli tietysti eväät mukana. Sen verran näitä polkuja on tullut tallattua, että olemme oppineet niillä kulkemisen kultaisen säännön: mihinkään ei koskaan lähdetä ilman eväsreppua. Sen kerran kun ei ota mukaansa kahvia ja eväitä, sitä katuu koko matkan – sen olemme muutaman kerran joutuneet karvaasti toteamaan.

Vähäjoen maisemaa Paimiossa

Vähäjokipolun historiallinen reitti

Paimion Vähäjoki on noin 10 kilometriä pitkä Paimionjoen sivujoki, joka yhtyy Paimionjokeen Paimion keskustassa. Kasvillisuus joen varressa ja polulla on rehevää, ja kesän vehreys oli vielä syyskuun alussakin upeaa katseltavaa.

Alueella on kuitenkin teollisuushistoria. Siellä on toiminut muun muassa tiilitehdas Suomen Saviteollisuus Oy, joka perustettiin vuonna 1910. Tiilien valmistamiseen tarvittava savi otettiin Vähäjoen rannoilta.

Toinen merkittävä yritys oli Vähäsillan paja, joka toimi Vähäjoen sillan pielessä vuodesta 1919 vuoteen 1963. Pajassa valmistettiin kaikkea mahdollista hevosenkengistä työkaluihin ja maatalouskoneisiin, aina kunkin aikakauden mukaan. Lopulta paja kasvoi moderniksi tekniikan konepajaksi, Vähäsilta Oy:ksi.

Vähäjokipolun ja sitä ympäröivän alueen historiasta pääset lukemaan lisää polunvarren infotauluista. Ne ovat todella upeita ja tarjoavat paljon tietoa. Ne kannattaa pysähtyä lukemaan. (Tämän jutun tiedot ovat suurimmaksi osaksi peräisin näistä infotauluista.)

Helppokulkuinen ja rehevä Vähäjokipolku Paimiossa

Kenelle Unto-koira suosittelee Paimion Vähäjokipolkua?

Vähäjokipolku on hieno kävelyreitti Paimion keskustan kupeessa ja tarjoaa upeat ulkoilumahdollisuudet alueen ihmisille ja koirille. Se on kuitenkin kovin lyhyt. Reippaan Unto-koiran normaalilla lenkkivauhdilla tällainen lyhyt polku tulee kierretyksi liian lyhyessä hujauksessa.

Unto on toki veteraani-iässä itsekin, mutta Unto suosittelee Vähäjokipolkua nimenomaan itseään vanhemmille, todellisille vanhuskoirille. Meillä oli tällä retkellä pitkästä aikaa mukana 14,5-vuotias käppänä Ilpo, ja Ilpolle tämä polku oli juuri sopiva.

Vanhan koiran tassut eivät enää nouse siihen malliin, että niillä voisi kulkea vaikeakulkuisia, kallioisia metsäpolkuja. Toisaalta kova asvaltti on vanhoille nivelille se kaikkein huonoin vaihtoehto. Siksipä tällainen pehmeäalustainen mutta tasainen ja leveä polku hyvine hajuineen on unelmien täyttymys.

Mittelspitz ja kääpiösnautseri Paimion Vähäjokipolulla
Tauolla mitteli Unto & käppänä Ilpo

Vanhuushan ei itsessään ole sairaus, jos muuten elämäniloa löytyy. Ilpolla ovat aistit (hajuaistia lukuun ottamatta) heikentyneet ja vauhtikin jo vähän hidastunut, mutta voi, miten se edelleen innostuu uusista poluista ja maisemista!

Vie vanhuskoirasi retkelle ja huomaa, miten se nauttii! Jos retkikohteeksi valitaan koiran kuntoon nähden sopiva reitti, voi myös vanhuskoiran kanssa nauttia luonnosta ihan samalla tavalla kuin nuoremmankin kaverin kanssa.

Vähäjokipolku sopii tähän tarkoitukseen erittäin hyvin. Se sopii myös iäkkäille ihmisille sekä lapsille. Polun voi kiertää myös lastenvaunuilla, ja jos hyvin käy, polulta pääsee ihailemaan niityllä ulkoilevia lehmiä (Unto ja Ilpo eivät lehmistä välittäneet).

Paimion Vähäjokipolku on helppokulkuinen
Leveä ja tasainen Vähäjokipolku

Unton pisteet Paimion Vähäjokipolulle ovat 3,5/5. Ilpon mielestä tämä polku oli ihan ykkönen.

Myös me ihmiset pidimme. Erityisesti ihmettelimme sitä, miten ystävällisiä ihmisiä polulla tapasimme. Paimiossa taitaa olla mukava meininki!

Joku kysyy minulta välillä, että saako näitä kirjoituksia jakaa somessa. Vastaus on aina, että kyllä saa. Itse asiassa jos jaat, se tekee minut erittäin iloiseksi!

Sekalaisia faktoja

Parkkipaikan osoite: Tiilitehtaantie 100, Paimio

Lähistöltä löytyy myös lapsille suunnattu kilometrin mittainen Muurahaispolku. Sinne on Vähäjokipolun parkkipaikalta matkaa vain 2,5 kilometriä. Muurahaispolun osoite: Sähköyhtiöntie 198, Paimio

Jos etsit metsäisempää luontopolkua Paimiosta, tutustu tähän upeaan polkuun:

Paimion luontopolku: parasta Suomen luontoa 4 kilometrin matkalla

Vähäjokipolku rakennettiin vuonna 2019, ja samana vuonna se valittiin Paimiossa vuoden liikuntateoksi. Unto-koira on valitsijoiden kanssa samaa mieltä!

4 kommenttia

Vastaa

%d bloggaajaa tykkää tästä: