Luontopolut yli 4 km

Halikon Märynummen retkeilyreitillä nousee hiki pintaan

Tiesitkö, että Salon Halikosta, Märynummen taajamasta löytyy mielenkiintoinen luontopolku? Paikan päälle on helppo tulla ja ihmisasutusta on lähellä, mutta silti tarjolla on luonnonrauhaa ja mukavaa metsässä tassuttelua.

Pituutta Märynummen retkeilyreitillä on 5,5 kilometriä ja vaativuustaso lienee hieman yli keskitason, joten aivan huonokuntoisille tämä polku ei sovellu. Toisaalta myös minä selvisin siitä kunnialla, joten silloin hyvin todennäköisesti selviät sinäkin.

Lue siis retkikertomuksemme ja lähde sitten rohkeasti tutustumaan Märynummen luontopolkuun. Retkipäivästäsi tulee ihan varmasti mukava!

Märynummen retkeilyreitin lähtöpiste
Auto parkkiin tähän ja tästä suoraan eteenpäin – olet reitillä!

Suunta kohti Halikon Märynummea

Märynummelle on helppo tulla. Nouset Design Hillin kohdalla pois Helsingintieltä, ja sen jälkeen matkaa perille on vain kolmisen kilometriä. Luontopolun osoite on Hirvitie 96, ja perillä odottavat hyvät parkkitilat autoille.

Märynummella on luontopolun lisäksi kokonainen ulkoilualue, joten harrastusmahdollisuuksia sieltä löytyy. Tarjolla on 3,4 kilometrin mittainen valaistu kuntorata, frisbeegolfrata, uimala, tenniskenttä ja koiraharrastuskeskus Tassukallio.

Retkeilyreitti lähtee suoraan parkkipaikalta, ja se suositellaan kiertämään myötäpäivään. Opasteet ovat koko reitin matkalla todella hyvät, mutta reittiä merkitsevät, liikennevalojen muotoja hakevat siniset ja valkoiset pallot, ovat esillä vain toiseen suuntaan – siitä syystä suositus myötäpäivään kiertämisestä. Sitten kun reitti tulee tutuksi, ei kiertosuunnalla ole niin väliä.

Märynummen retkeilyreitillä on hyvät opasteet
Polulla on erinomaiset opasteet

Reitti muodostaa täydellisen ympyrän, joten yhtään polun osaa ei joudu kävelemään kahteen kertaan. Tämä on aina plussaa, etenkin hajujen perässä kulkevan koiran mielestä!

Huonoa sen sijaan on se, että mitään hienoa taukopaikkaa reitin varrella ei ole. Noin puolivälissä on yksi penkki eväs- ja lepohetkeä varten, mutta laavua, tulipaikkaa tai käymälää ei ole.

Jos tulet kauempaa ja tarvitset taukopaikkaa, suosittelenkin pysähtymään Design Hillillä, sillä sieltä löytyy monenlaista katseltavaa. Tarjolla on laadukasta (esim. lahja-)tavaraa, ja kahvilasta saa monenmoista herkkua (myös vegaanista). Tällä reissulla huomasin kahvilan ulko-ovessa ilmoituksen, että myös koirat ovat kahvilaan tervetulleita. Lisää voit lukea heidän omilta sivuiltaan tästä linkistä.

Lue myös tämä kirjoittamani juttu, etenkin jos etsit helpompaa luontopolkua:

Hurmaavalla Halikonlahden esteettömällä luontopolulla

Märynummen retkeilyreitillä monipuolinen luontokattaus

Vajaan 6 kilometrin mittaisella Märynummen luontopolulla pääset näkemään monipuolisesti suomalaista luontoa niin hyvässä kuin pahassa.

Reitin alkuosuudella on jonkin verran melko tylsää osuutta. Monta pitkää pätkää kuljetaan sähkölinjojen alla, ja kun sieltä selvitään pois, vastaan tulee ikävännäköinen avohakkuualue. Toisaalta tämäkin on ihan hyvä juttu. Jos nimittäin kulkee jatkuvasti vain kansallispuistoissa, saa väärän kuvan siitä, mitä suomalainen metsä nykyään oikeasti on. On ihan hyvä saada välillä vähän realismia mukaan haavekuvien joukkoon.

Avohakkuita Märynummella Halikossa
Tällaistakin maisemaa joutui välillä katselemaan

Noin puolivälissä vastaan tulee taukopenkki, ja vasta sen jälkeen alkaa se osuus, jonka takia Märynummelle oikeasti kannattaa tulla. Loput kilometrit reitistä ovat todella hienot!

Kahvit ulkona Salon Halikossa Märynummen luontopolulla
Taukopaikkana toimii yksi penkki

Märynummen retkeilyreitillä näkee pieniä suoalueita, niittyjä, hienoja puita ja komeita kallioita. Myös alkumatkalla kuuluneet ihmisten äänet vähenevät loppua kohden. Loppujen lopuksi reitti onkin todella hieno, vaikka ensimmäiset pari kilometriä lupailivat pienoista pettymystä.

Parhaimmillaan Märynummen metsät ovat upeita katsella ja antavat kulkijalleen juuri sitä metsäterapiaa, jota tänä päivänä niin kipeästi tarvitaan. Kallioita saa kiipeillä ylös ja alas, ja kun mennä viipottaa yli-innokkaan koirapojan perässä, nousee hiki pintaan ihan väkipakolla. Märynummen retkeilyreitti käy hyvin siis myös kuntoilusuorituksesta.

Nämä viisi ja puoli kilometriä ovat ihan jotain muuta kuin samanmoinen matka tietä pitkin kuljettuna. Polun rasitukset tuntuvat mukavana painona jaloissa, kun saapuu ympyrälenkin jälkeen takaisin parkkipaikalle. Toisaalta kun pysähtyy puolivälin penkille kahvittelemaan, polun jaksaa kulkea, vaikka kunnonkohotus olisi jäänyt toteutusta vaille olevaksi ikuisuusprojektiksi.

Märynummen retkeilyreitillä hienoa metsää

Mittelspitz Unto Märynummen luontopolulla

Pysy menossa mukana! Tilaa tieto uusista Koira Retkellä -artikkeleista suoraan sähköpostiisi:

Kuinka paljon retkikoiramme Unto antaa Märynummelle pisteitä?

Jos olet uusi täällä, et vielä tiedä, että minä en näitä retkireittejä arvioi, vaan pisteet antaa mukana kulkeva retkikoiramme, mittelspitz Unto. Skaala on nollasta viiteen, ja parhaat pisteet edellyttävät usein hienojen maisemien lisäksi hyviä tuoksuja ja tyttökoiria. Pelkkiin pisteisiin sinun ei siis ehkä kannata luottaa, jos olet etsimässä sellaista luontopolkua, jolle itse haluaisit mennä.

Vaikka kyllähän Unto osaa polkuja arvioida; kokemusta sillä ainakin on. Märynummen retkeilyreitillä Untokin huomasi, että polun alku- ja loppuosa olivat kuin kokonaan eri reiteiltä.

Kuinka paljon siis tälle kaksijakoiselle polulle voisi antaa pisteitä?

Retkikoira Unto nauttii ulkoilusta
Untolla oli Märynummen reitillä mukavaa!

Unto päätyy pisteissään arvioon 3+/5. Plussa kolmosen perässä tulee siitä, että koko matkan ajan hajuvanaa riitti. Untolla pysyi mielenkiinto yllä, kun koko ajan sai lukea mielenkiintoisia salolaiskulkijoiden jälkeensä jättämiä viestejä.

Mutta kerrataanpa vielä, mikä Märynummen retkeilyreitillä oli hyvää ja mikä huonoa:

+ Etenkin loppupuolella reittiä oli hienoa metsää ja upeita kallioita
+ Reitti oli kokonaisuudessaan hyvin merkitty. Tavallisten reittimerkintöjen lisäksi risteyskohdissa suuntaa osoitettiin nuolilla
+ Ympyrälenkki: ei joudu kävelemään samaa polkua kahteen kertaan
+ Taukopenkki
+ Hyvä tie perille ja hyvät parkkipaikat
+Ulkoilualueella on myös muita harrastusmahdollisuuksia
– Ei kunnollista taukopaikkaa eikä käymälää
– Taukopenkki on aivan polun vieressä, joten jos siihen jää kahville, häiritsee ohikulkevia ihmisiä (tosin meidän retkipäivänämme ei polulla ollut lisäksemme juuri ketään)
– Alkumatka on hieman tylsä; etenkin ne kohdat, kun kuljettiin suoranpätkää sähkölinjojen alla
– Avohakkuumaisemat

Kaiken kaikkiaan meille jäi Märynummelta kotiin viemisiksi paljon hyvää mieltä ja mukavia retkimuistoja. Vaikka reitin varrella ei ole laavua eikä muita retkeilyreittien mukavuuksia, olemme Unton kanssa sitä mieltä, että tälle reitille voi ja kannattaa lähteä myös kauempaa. Maisemassa riittää ihmeteltävää, ja reitin pituus oli ainakin meille erittäin passeli.

Märynummen retkeilyreitillä kaunista maisemaa

Märynummen luontopolku Salon Halikossa

Käsittääkseni Märynummen polku on Märynummen kyläyhdistyksen aikaansaannosta, ja sellainen on aina suurien kiitosten ja hattujen nostojen arvoinen asia.

Se että minä voin ajella Turun suunnasta ja tulla kiertämään valmiin, merkityn reitin helposti ilman karttaa ja sellaisessa paikassa, jossa en ole koskaan ennen käynyt, on kertakaikkisen upea juttu!

Sekä Unto-koira että emäntänsä kumartavat ja kiittävät. Märynummelle palataan vielä.

Sekalaisia faktoja

Osoite: Hirvitie 96, Salo

Matkaa Turun keskustasta tulee 50 km, ajoaika puoli tuntia. Lue lisää Märynummen ulkoilualueesta Märynummen kyläyhdistys ry:n nettisivuilta tästä linkistä.

Reitin kiertoajaksi annetaan 1–2 tuntia. Meillä aikaa kului peräti 2 tuntia, mutta siinä oli mukana reilunmittainen kahvitauko sekä valokuvaussessioita siellä täällä. Muutoin painelimme menemään Unton vauhdilla, eli minun itseni mielestä hieman turhan kovin.

Yksi kommentti

Vastaa

%d bloggaajaa tykkää tästä: