Laavut,  Luontopolut yli 4 km

Marttilankorven eräreitistön Onnenperänrahkan kierros tuo mielenrauhaa

Kun lokakuun aamun pakkanen on kietonut maan kauniiseen huuruhuntuun, jota auringonsäteet värittävät, on retkeilijällä mahdollisuus kokea jotain ainutlaatuista. Varsinaissuomalainen luonto on kauneimmillaan, ja hiljaisen retkeilijän suupielet nousevat ujoon hymyyn.

Tuntuu melkein kuin ei olisi koskaan ennen retkellä ollutkaan. Kaikki on taas niin uutta ja ihmeellistä.

Miten löysinkin näin hienon retkikohteen ja miten osuinkin tänne juuri tänään? Kierroksella on aikaa hiljentyä ja miettiä syntyjä syviä.

Retkikoira nuuskii maata ja katselee ympärilleen. Voi kuinka meillä molemmilla, koiralla ja minulla, onkin hyvä olla!

Lue eteenpäin, niin ehkä sinullakin käy yhtä hyvä tuuri ja löydät sinäkin itsesi Marttilankorven eräreitistöltä.

Marttilankorven eräreitistöllä voit patikoida pitkästi tai lyhyesti

Marttilankorven eräreitistö on polkuverkosto, jolla voit tehdä pitemmän, mahdollisesti yönkin yli venyvän reissun, tai lyhyemmän päiväretken – mielesi mukaan.

Varsinaisia ympyräreittejä on kaksi: 7–8 kilometriä pitkä Karhunperänrahkan kierros, jonne lähdetään Palaisten uimarannalta, ja 4–5 kilometriä pitkä Onnenperänrahkan kierros, jonka lähtöpaikkana toimii Huhtaanmäki. Voit kiertää näistä toisen tai molemmat, ja näiden lisäksi voit tehdä poikkeamia eri nähtävyyksille.

Tämä teksti käsittelee ainoastaan Onnenperänrahkan kierrosta, jonka kävin Unto-koiran kanssa hiljattain kiertämässä.

Onnenperänrahkan kierroksen kartta
Onnenperänrahkan kierroksen kartta

Puhelimeni navigointi löysi kartalta Huhtaanmäen suoraan ilman sen kummempaa osoitetta, joten paikalle oli helppo löytää. Opasteita näkyi teiden varsilla jo muutamaa kilometriä ennen määränpäätä.

Parkkipaikka on korkealla mäellä, jota koristaa puinen, parhaat päivänsä nähnyt mäkihyppytorni. Retkeilyreitti lähtee suoraan parkkipaikalta, jonka läheisyydessä on myös käymälä, puuvaja, tulipaikka ja ainakin päältäpäin melko mukavannäköinen varaustupa. Opasteet ovat erinomaiset, joten koko kierroksen pystyy kiertämään niiden varassa, eikä apua tarvitse vilkuilla kartasta.

Jos lähdet kiertämään Onnenperänrahkaa myötäpäivään, tulee laavu vastaan jo 1,5 kilometrin päästä. Jos sen sijaan haluat, että laavulle tullaan vasta loppumatkasta, lähde vastapäivään.

Onnenperänrahkan kierroksella ihastuttaa uusi Ryyppykallion kota

Marttilankorven eräreitistöä alettiin rakentaa jo viime vuosituhannen puolella, joten retkeilijät ovat saaneet nauttia näistä maisemista jo kohta 25 vuoden ajan. Välillä reitit ovat olleet paremmassa kunnossa, välillä huonommassa. Nyt reittimerkintöjä ja pitkospuita on taas uusittu, joten retkeily alueella on entistä nautinnollisempaa.

Ryyppykalliolle vievät pitkospuut ovat erinomaisessa kunnossa, joten niitä pitkin on helppo astella katselemaan Ryyppykallion upouutta kotaa. Kota on valmistunut syksyllä 2021, ja kodan vieressä oleva huussi on syksyn 2022 rakennustöiden satoa. Kaikki on siistiä ja uudenkarheaa.

Ryyppykallion kota Onnenperänrahkan kierroksella

Ryyppykallio on upea paikka muutenkin. Silmät nauttivat ympäröivästä suomaisemasta, ja kodan suojiin on mukava istahtaa.

Mutta mistä nimitys Ryyppykallio juontaa juurensa, sitä en uskalla edes aavistella.

Onnenperänrahkan kierros luo monipuolista luontokuvaa

Marttilankorven eräreitistön Onnenperänrahkan kierros kiertää nimensä mukaisesti Onnenperänrahkan suoalueen. Reitillä kuljetaan siis paljon pitkospuita pitkin ja ihaillaan kertakaikkisen upeaa suomaisemaa.

Meillä kävi tuuri, kun osuimme paikalle aurinkoisena syyspäivänä. Uskon, että suo näyttäytyi kauneimmillaan juuri meille, kun yöpakkanen oli värjännyt maiseman kimmeltävän harmaaksi.

Suomaisema onkin Onnenperänrahkan kierroksen parhaimmistoa, mutta reitille mahtuu monipuolisesti paljon muunlaistakin suomalaista luontoa. Huonoimmillaankin maisemat ovat ihan ookoo, ja parhaimmillaan ne ovat niin upeat, ettei ole todeksi uskoa.

Marttilankorven eräreitistön Onnenperänrahkan kierros ja mittelspitz Unto

Pitkospuiden lisäksi reitin varrella kiipeillään kallioilla ylös ja alas, käyskennellään hienossa männikössä ja ihaillaan upeita kallioseinämiä. Tielläkin käväistään, mutta onneksi vain muutaman metrin verran.

Onnenperänrahkan kierros ei ole erityisen vaikea luontopolku, jos ei ihan helppokaan. Omissa kategorioissani se asettuu melko normaalien luontopolkujen joukkoon. Se on polku, jota on helppo kävellä ilman, että pitää keskittyä jalkoihinsa jokaisella askeleella. Koiraa pitää tietysti välillä rauhoitella, sillä se menisi mielellään kovempaa vauhtia kuin ihminen perässä pääsee.

Marttilankorven eräreitistön Onnenperänrahkan kierros ei sovellu huonojalkaisille

Toisin kuin monilla muilla nykyajan poluilla, Marttilankorven eräreitistöllä eivät ihmisten äänet häiritse. Ympärillä on suurimmaksi osaksi vain hiljaisuutta, jonka satunnainen linnun ääntely saattaa rikkoa.

Viikonloppuisin laavulla tapaa muita retkeilijöitä, mutta koska me retkeilimme Unto-koiran kanssa alueella maanantaiaamuna, emme nähneet ketään muita ihmisiä tai koiria koko matkan aikana.

Hyppää mukaan koiraretkelle! Syötä alle sähköpostiosoitteesi, niin saat automaattisesti tiedon uusista Koira Retkellä -päivityksistä suoraan sähköpostiisi. Muuta turhaa postia ei tule.

Onnenperänrahkan laavu on siisti taukopaikka

Onnenperän laavu on jykevä taukopaikka, joka vielä vuosikymmentenkin jälkeen on hyvässä kunnossa ottamaan vastaan taukoa tarvitsevat retkeilijät. Sen sijaan laavun vieressä olevat tulipaikan penkit sekä pöytä ovat päässeet ajan saatossa rapistumaan. Se tuskin haittaa, ja jos haittaa, silloin voi retkeilijän todeta kävelleen liian vähän, jos vielä jaksaa tällaisesta asiasta nirsoilla.

Onnenperän laavu Marttilankorven eräreitistöllä
Laavulla oli mukava nauttia vegekorvapuustikahvit. Itse leivottuja korvapuusteja tietenkin – ne ovat bravuurini!

Laavulla ei näkynyt valmiita klapeja. Retkeilijöitä kehotetaankin varautumaan klapikassilla sekä Ryyppykallion kodalle että Onnenperän laavulle mennessään, sillä näihin paikkoihin saadaan vietyä polttopuita vasta talvella, mikäli lunta on tarpeeksi (lähde: Marttilankorven eräreitistön Instagram-tili).

Isompia pöllejä laavulla sen sijaan oli, ja pari sahaa sekä jonkinmoinen kirves, joten ahkera retkeilijä saa kyllä tulet tehtyä noillakin varusteilla. Nokipannukin roikkui laavun kyljessä.

Retkikoira Unto Onnenperän laavulla
Unto testasi tällä reissulla uusia valjaita. Minkälaisia valjaita? Sen pääset lukemaan tästä linkistä.

Onnenperän laavun alue on merkitty myös yhdeksi reitistön telttailualueista. Mitään erinomaista ja tasaista telttailumaastoa siellä ei näyttänyt kuitenkaan olevan. Älä siis odota liikoja, jos sinnepäin suuntaat telttayötä kokemaan.

Lue myös naapurikunnan ulkoilupaikasta:

Hevonlinna Koskella tarjoaa hienot ulkoilumahdollisuudet

Marttilankorven eräreitistön Onnenperänrahkan kierros sai Unton ihastumaan

Unto-koira antaa Marttilankorven eräreitistön Onnenperänrahkan kierrokselle pisteitä 5-/5. Miinusta tulee ainoastaan siitä, että reitin varrella ei ole mitään vesistöä. Kuka sellaista sitten kaipaa, kuka ei.

Parasta antia reitillä olivat valtavan kauniit suomaisemat, hyväkuntoiset pitkospuut ja uutuuttaan kiiltävä Ryyppykallion kota. Hienoja olivat myös pari kalliomaisemaa sekä muutamat paksurunkoiset kilpikaarnamännyt.

Hiljaisuus rauhoitti mukavasti kulkijan mieltä ja antoi mahdollisuuden sellaiseen tajunnanvirtaan, jota arjen kiireessä ei ehdi harjoittaa. Samalla kun retkikoira nuuhki sieraimiinsa luonnon huumaavia tuoksuja, ehti koiran perässä laahustava ihmiskulkija miettiä monenmoista luonnonkauneudesta elämän raadollisuuteen.

Marttilankorven eräreitistön Onnenperänrahkan kierros

Olemme Unton kanssa olleet useampaan otteeseen aikeissa lähteä Marttilankorpeen yön yli -retkelle, mutta monien sattumien kautta sellainen retki on aina jäänyt tekemättä. Onneksi nyt ehdimme paikan päälle edes pienelle päiväpiipahdukselle.

Sen verran onnistunut tämä retki oli, että todennäköisesti tulemme kiertelemään näillä poluilla toisenkin kerran. Silloin taidamme ottaa lähtöpaikaksi Palaisten rannan, jotta voimme tutustua reitistön toiseen osaan, josta löytyy muun muassa sellainen luontonähtävyys kuin Lotikon baari.

Sitä ennen ehdimme Unton kanssa muistella tämänkertaista reissuamme moneen otteeseen.

Sekalaisia faktoja

Marttilankorven eräreitistön Onnenperänrahkan kierroksen lähtöpaikkana on Huhtaanmäki, Marttila (lähin tiennimi on Karhunpääntie, sieltä on opasteet). Suosittelen Onnenperänrahkan kierrosta erityisesti nyt, kun sieltä löytyy tuo uusi, upea kota!

Jos sen sijaan haluat lähteä Karhunperänrahkan kierrokselle, suuntaa Palaisten lähtöpaikalle osoitteeseen Palaistentie 436, Marttila.

Turusta Huhtaanmäelle on matkaa 47 km, ajoaika alle tunti.

Lisää retkikuvia täältä ja muualta löydät IG-tililtämme. Klikkaa kuvaa ja seuraa!

6 kommenttia

Vastaa

%d bloggaajaa tykkää tästä: