Tuotearvostelut

Happy Stove -risukeitin on ratkaisu retkiruokaongelmiisi (+ retkiruokavinkkejä!)

Juttu sisältää mainoslinkkejä, jotka on merkitty (*)-merkillä.

Mitä teet, jos olet menossa retkelle paikkaan, jossa ei ole tarjolla puuhuoltoa? Kannatko polttopuut mukanasi kilometrienkin päähän vai luovutatko kokonaan? Kylmän ajan retkeilyssä nokipannukahvit ja lämmin purtava maistuisivat, mutta koska puiden kantaminen on työlästä puuhaa, tyydyt mieluummin kylmiin eväisiin.

Et kai sentään.

Et tyydy vähempään, sillä haluat nimenomaan nauttia erinomaisista retkieväistä ja todellisesta retkeilyn tunnelmasta, kun kerran retkelle olet lähtenyt. Vastaus ongelmaan on siinä, että klapipussin sijaan pakkaatkin reppuun pienen mutta pippurisen risukeittimen.

Esittelyssä on tällä kertaa Savotan Happy Stove -risukeitin.

Happy Stove -risukeitin on pienenpieni retkivaruste

Oletetaan, että päätät jättää klapi- eli halakopussin kotiin ja pakata reppuun puiden sijasta risukeittimen. Mutta miten se hyödyttää sinua? Kannettavaahan tulee joka tapauksessa!

Katsotaanpa ensimmäiseksi Happy Stove -risukeittimen kokoa, niin voit mielessäsi verrata sitä klapipussin kokoon ja painoon.

Korkeutta tällä risukeittimellä on 17 cm, leveyttä ja syvyyttä 14 cm. Painoa on vaivaiset 250 g.

Happy Stove -keittimen mukana tulee laadukas kuljetuspussi, johon pakattuna keitin on mitättömän kevyt ja huomaamaton sujauttaa retkireppuun – jos nimittäin et halua kuljettaa mukanasi valmiiksi koottua keitintä. Katso alla olevasta kuvasta, kuinka pieneksi keitin menee, kun sen pakkaa pussiin!

Savotan Happy Stove -risukeitin pienessä kuljetuspussissaan.

Itse otan retkelle mieluusti mukaan risukeittimen, jonka olen koonnut valmiiksi jo kotona. Toisaalta voin kertoa, että sinä voit yhtä hyvin ottaa matkalle kuljetuspussin ja koota keittimen paikan päällä.

Kolmesta rosteriteräksisestä seinästä sekä pohjasta ja ”naamaosasta” koostuva Happy Stove -risukeitin on niin helppo koottava, että jopa minä olen onnistunut siinä monta kertaa ilman apuvoimia. Se kertoo kokoamisesta kaiken oleellisen. Insinöörin papereita siihen hommaan ei tarvita.

Pieni Happy Stove -risukeitin on myös pippurinen retkivaruste

Mitä sitten poltat risukeittimessä? Risuja vai käpyjä? Hirvittävä homma alkaa niitä keräämään, etenkin kun maa on märkää. Ja saako niitä edes kerätä toisen mailta?

Vastaus on, että toisin kuin moni muu neuvoo, et kerää mitään märkiä risuja, vaan poltat risukeittimessäsi ihan kunnon puita. Koska keitin on pieni, ovat keittimeen syötettävät puutkin pienenpieniä. Eikä niitä tarvita paljon, vaan ihan muutama pienenpieni miniklapi riittää ruuan valmistukseen. Se onkin hyvä, sillä puut ovat nykypäivänä arvossaan.

Esimerkiksi minulla on ollut valmiina pussillinen pikkuisia 10-senttisiä koivuklapeja keväästä 2021, ja sama satsi on käytössä edelleen! Menen aina samaan lankaan: luulen, että puita tarvitaan enemmän, mutta loppujen lopuksi risukeitin on niin energiatehokas, että jo kourallisella puita valmistaa hyvät retkieväät.

Puut mahtuvat pieneen pussiin eivätkä vie repussa tilaa tai kerää sinne painoa. Siksi mielestäni on järkevämpää kantaa kourallinen risukeitinpuita mukana kuin alkaa kerätä niitä paikan päältä.

Kun olet varustautunut kuivilla puilla, saat tulen syttymään huonommillakin retkeilytaidoilla ensiyrittämällä, ja liekit loimuavat muutamassa sekunnissa. Sitten vain kattila tai pannu tulille. Et ehdi kovin pitkää tarinaa kertoa, kun vesi jo kiehuu tai paistinpannu on kuuma. Ruoka valmistuu tuossa tuokiossa.

Mitä ruokia risukeittimellä voi valmistaa?

Risukeittimellä valmistettavien ruokien valikoimaa rajoittaa oma mielikuvituksesi.

Täällä blogissa olen esitellyt aiemmin risukeitintäni muutamilla retkillä. Linkeistä pääset lukemaan jutut kokonaisuudessaan:

Mynämäen Kuokkiossa kokkailtiin nuudelikeittoa.

Asmankolonkin laavulla tehtiin keittoruokaa.

Liedon Tornivuorella paistettiin pannulla köyhiä ritareita.

Viimeisin retkemme suuntautui Raisioon Pähkinämäen laavulle, missä teimme risukeittimellä halsterileipiä. Niiden tekemiseen ei kokkaustaitoja tarvittu, mutta lopputulos oli sitäkin maukkaampi.

Matkassa minulla oli mukana ultrakevyt retkihalsteri, johon mahtui kerrallaan yhden hengen paahtoleivät.

Jokainen porukastamme sai kaksi päällekkäin olevaa isoa paahtoleipäpalaa, joiden väliin oli laitettu täytteitä kunkin maun mukaan.

Savotan Happy Stove -risukeitin ja Light My Fire -retkihalsteri

Kaikkiruokaisten retkeilijöidemme leipien välistä löytyi reilusti kinkkua ja juustoa.

Omien leipieni välissä oli hummusta ja Violifen vegejuustoa eli vuustoa.

Rasvaa ei ollut säästelty, vaan sitä oli levitetty leipien väliin runsaasti (retkellä ei dieettailla!)

Leivät oli täytetty ja laitettu paistovalmiiksi jo kotona, joten paikan päällä ei tarvinnut kuin sujauttaa leipä halsteriin ja alkaa paistella.

Halsteria ei tarvinnut kovinkaan kauaa pidellä risukeittimen vieressä, kun leivistä jo tuli ihanan rapeita herkkupaloja. En pysty varmuudella sanomaan, miltä muiden leivät maistuivat, mutta omani olivat vaatimattomasti sanoen aivan tajuttoman hyviä!

Mistä sinä voit ostaa Happy Stove -risukeittimen ja maksaako se maltaita?

Sinä voit ostaa oman Happy Stove -risukeittimesi esimerkiksi Scandinavian Outdoorilta. Hintaa tällä pienellä tehopakkauksella on muutama kymppi. *Pääset tutustumaan keittimeen tästä linkistä napsauttamalla. Scandinavian Outdoor myöntää Happy Stovelle 2 vuoden takuun.

Samalla tilauksella voit ostaa itsellesi myös retkihalsterin. Minä tilasin omani nimenomaan Scandinavian Outdoorilta hiljattain, ja olen ollut ostokseeni erittäin tyytyväinen.

*Tutustu Scandinavian Outdoorin myymään retkihalsteriin tästä. (Toisin kuin tavallinen halsteri, retkihalsteri on erittäin pieni ja kevyt – juuri retkeilyyn tehty! Retkelle ei kannata raahata mukana sellaista isoa halsteria, jollaisia monet marketit myyvät.)

Savotan Happy Stove ei tietenkään ole ainoa markkinoilla oleva risukeitinmerkki. Olen esitellyt tätä nimenomaista keitintä tässä tekstissäni siksi, että minulla itselläni on ollut Happy Stove -risukeitin käytössä viimeiset 1,5 vuotta. Olen ollut keittimeeni tyytyväinen, ja pystyn omakohtaisen kokemukseni kautta suosittelemaan sitä sinulle.

Jos sinä haluat kuitenkin tutustua muihin vaihtoehtoihin, esimerkiksi Matkavaruste on liike, jossa on myynnissä monia erilaisia risukeittimiä. *Tämä linkki vie sinut tutustumaan Matkavarusteen risukeittimiin.

Savotalta löytyy muun muassa Grumpy Stove -keitin, jossa etupuolen naama on väärinpäin (toisin kuin Happy Stovessa, jossa etukuvion naama on iloinen) sekä isompi ja painavampi Big Bad Stove. Olen aina kuvitellut, että näistä viimeksi mainittu olisi isomman kokonsa puolesta tukevampi ja ehkä parempi kuin Happy Stove, mutta tästä minulla ei ole omaa kokemusta.

Happy Stove on ollut pienestä koostaan huolimatta käytössä kestävä ja erinomainen retkikaveri. Kehotankin sinua tutustumaan edellä antamiini linkkeihin ja miettimään, voisiko risukeitin sujahtaa myös sinun retkireppuusi.

Mainittakoon vielä, että tässä tekstissä esittelemäni risukeittimen ja retkihalsterin olen ostanut omilla rahoillani.

UKK – usein esitettyjä kysymyksiä risukeittimestä

Saako risukeitintä käyttää milloin vaan?

Ei saa. Jos muistelet toisin, saatat muistaa vanhat risukeitinsäännöt. Nykyään sääntöjä on tiukennettu, ja risukeitin katsotaan avotuleksi. Sen takia risukeitintä ei saa enää käyttää, jos on voimassa oleva ruohikko- tai metsäpalovaroitus. (Lähde) Muista siis aina tarkistaa voimassa olevat varoitukset ennen retkelle lähtöä tai viimeistään siinä vaiheessa, kun olet raapaisemassa tulitikkua. Ota huomioon myös muut riskiolosuhteet, kuten voimakas tuuli.

Saako toisen mailta kerätä risuja tai käpyjä, jos risukeittimeen ei ole tullut varanneeksi omia puita?

Maahan pudonneita risuja ja käpyjä saa kerätä. Sen sijaan elävästä puusta ei saa taittaa oksia eikä ottaa käpyjä, eikä edes tuulen maahan kaatamasta puusta saa katkoa oksia. Hakkuujätteitäkään ei saa kerätä ilman lupaa. Lisää aiheesta voit lukea tästä.

Miksi Savotan risukeittimen nimi on Happy Stove?

Jos katsot Savotan Happy Stove -risukeitintä suoraan edestä, huomaat, että puiden syöttöaukko muodostaa naamataulun, jonka ilme on iloinen. Savotalla on tarjolla myös sellainen risukeitin, jossa naama on surullinen. Sen keittimen nimi on Grumpy Stove.

Miksi valita Savotan Happy Stove kaikista markkinoilla olevista risukeittimistä?

Savotan Happy Stove on todella kevyt ja pieni, mutta tehokas. Se on kotimainen, kestävä ja laadukas, ja sille annetaan 2 vuoden takuu.

Mistä voit ostaa Happy Stove -risukeittimen?

Löydät omasi Scandinavian Outdoorilta. *Pääset tutustumaan Happy Stove -keittimeen tästä linkistä. Samalla voit tarkistaa keittimen tämänhetkisen hinnan.

Kenelle voisit ostaa risukeittimen lahjaksi?

Jos olet ostamassa risukeitintä jollekin muulle kuin itsellesi, mieti ensiksi, harrastaako joku ystävistäsi retkeilyä. Se että ihminen tykkää ulkoilusta ja retkipaikoilla liikkumisesta, on perusedellytys sille, että hän saattaisi pitää risukeittimestä.

Mutta muita vaatimuksia ei sitten olekaan. Oli kyseessä mies, nainen tai muunsukupuolinen, risukeitin on aina varma ja hyvä lahja sellaiselle retkeilijälle, joka viipyy luonnossa öitä tai tykkää muuten vain laittaa ruokaa päiväretkillään. Risukeitin on aina tunnelmallisempi ja ekologisempi vaihtoehto kuin esimerkiksi kaasulla toimiva retkikeitin.

Sekalaisia faktoja

Olen kirjoittanut aiemmin jutun Raision Pähkinämäestä (paikasta, jossa nyt teimme halsterileipiä). Jos haluat lukea kuvauksen Pähkinäpolusta, pääset sinne tästä linkistä. Tuolla taannoisella reissullamme onnistuin saamaan itselleni aivotärähdyksen!

Turun Sanomien Luonto Plus -ohjelma kävi meidän tapaamme kokkailemassa risukeittimellä Raisiossa Pähkinämäen laavulla. Voit katsoa jakson tästä linkistä. Paitsi että näet videolta paikan, missä minäkin olin Unto-koiran kanssa halsterileipiä paistamassa, saat kaupan päälle kunnon retkiruokavinkin. (Muualla Suomessa asuville varoitus erittäin voimakkaast Turun murteest.)

(*)-merkillä varustetut linkit ovat affiliate- eli mainoslinkkejä. Linkin klikkaaminen ei aiheuta sinulle kuluja eikä tuo minulle tuloja, joten voit rauhassa vierailla sivustolla ja tutustua tuotteeseen. Jos päädyt ostamaan tuotteen linkkini kautta, silloin saan ostosta pienen komission itselleni, mutta sinä maksat tuotteesta silti vain normaalin hinnan.

Suosittelen blogissani vain sellaisia tuotteita, jotka olen itse testannut ja hyviksi todennut.

3 kommenttia

Vastaa

%d bloggaajaa tykkää tästä: