Tuotearvostelut

Oppiiko vanha koira pitämään ulkoilutossuja? Testissä FINNERO HALLA tossut

Teksti on kirjoitettu kaupallisessa yhteistyössä FINNERON kanssa

Oppiiko vanha koira uusia temppuja? Tottuuko pian 10-vuotias koira tossuihin, jos se ei ole niitä koskaan pitänyt?

Kun FINNERO tarjosi meille testattavaksi HALLA malliston tossujaan, olin sangen skeptinen. Itse tossuista olin koiramaailman viidakkorummun kautta kuullut pelkästään hyvää, mutta mietin hyvin epäileväisenä nimenomaan meidän Unto-koiramme mielipidettä asiaan. Mitähän vanha mittelspitz-herramme tykkäisi siitä, että sen jalkoihin vedettäisiin ulkoilutossut ihka ensimmäistä kertaa? Oppisiko se kävelemään niillä?

Turun seudulla asuvana epäilin myös sitä, pääsisinkö testaamaan tossuja tosipaikassa ollenkaan, sillä HALLA tossut on suunniteltu sellaisille lumi- ja pakkaskeleille, joita näillä leveysasteilla harvoin näkee.

No, säiden suhteen ei tullut ongelmia, kun yhtäkkiä talvi valtasi myös Varsinais-Suomen. Mutta miten kävi Unto-koiran ja tossujen? Osasiko Unto kävellä tossujensa kanssa?

Miksi koira voisi tarvita tossut jalkoihinsa?

Ennen kuin kerron tarkemmin Unton tepasteluista töppösten kanssa, mietitäänpä, miksi koira ylipäänsä voisi tarvita tossut jalkaansa.

Vuosia sitten koirien vaatteita pidettiin turhakkeina, mutta nykyään jo moni koiranomistaja ymmärtää, että koirakin saattaa tarvita takin. Mutta entä tossut? Eikö se nyt ole jo vähän liioittelua?

Ei ollenkaan.

Ensimmäinen oma koirani oli pikkuinen cottoni. Se kyllä tykkäsi kulkea lumessa, mutta valitettavan usein talviluonnossa liikkumisesta seurasi itku lyhyestä ilosta. Vaikka sinulla ei olisi omakohtaista kokemusta, olet saattanut nähdä kuvia koirista, joiden turkki on täynnä pieniä paakkuuntuneita lumipalloja. Sohvi oli yksi näistä koirista. Kun tassut muuttuivat lumipallojen kokoelmaksi, loppui liikkuminen siihen paikkaan.

Toinen koirani oli mittelspitz Sulo. Sillä oli todella paksu ja komea turkki, mutta kovalla pakkasella sekin saattoi alkaa nostella tassujaan, mikä oli selvä merkki kylmettymisestä. Toisinaan myös Sulolle kertyi lunta tassukarvoihin.

Koira Retkellä -blogin päähenkilö, nykyinen koirani mittelspitz Unto, on ensimmäinen koirani, jolle ei näitä lumipaakkuja synny. Niin kovaa pakkastakaan ei ole Turun seudulla enää ollut, että Unto olisi nostellut tassujaan. Mutta joskus Untollakin on vaikeaa: etenkin pitempi lenkki lumella saattaa muodostaa jääkokkareen anturoiden väliin, mikä tietenkin tekee kipeää ja estää lopulta liikkumisen.

Nämä kolme tapausta ovat hyviä esimerkkejä siitä, milloin koira voi tarvita tossut. FINNERO HALLA tossut sopivat kaikkiin edellä mainittuihin talven ongelmatilanteisiin. Lisäksi HALLA tossuja voi käyttää silloin, kun koiran tassu tarvitsee suojaa esimerkiksi haavan vuoksi. Sisätiloissa käytettäessä tossut taas toimivat liukuestesukkina, mikä voi olla hyvä asia etenkin vanhalle koiralle.

Koira saattaa tarvita myös sellaisia tossuja, jotka suojaavat kuralta ja tiesuolalta. FINNERON valikoimista löytyy tossuja myös tähän tarkoitukseen, mutta HALLA tossut eivät ole märän kelin tossut.

FINNERO HALLA tossut testissä

Ensimmäinen kokeilu: miten FINNERO HALLA tossut puetaan koiralle?

Jos et ole koskaan ennen pukenut koirallesi tossuja, valitse mahdollisimman rauhallinen hetki, jolloin sinulla on runsaasti aikaa harjoitella. Pyri minimoimaan koiraa häiritsevät tekijät, ja vedä itsekin muutaman kerran syvään henkeä.

Varaa mukaan runsaasti koiran herkkuja, ja mielellään jotain extrahyvää, sellaista, jota se ei ihan joka päivä saa.

Ensimmäiseksi kun otat tossut pois pakkauksestaan, taita tarranauhojen piikikkäin osa kiinni nauhaan. Tämä siksi, että tarranauhat tarttuvat herkästi kiinni toisiinsa, mikä tekee pukemisesta vaikeaa. Kun muistat tehdä tämän pienen etukäteisvalmistelun, tossujen pukeminen sujuu huomattavasti helpommin ja nopeammin!

Kun saat yhden tossun koiran jalkaan, palkkaa ja kehu koiraa. Eikä mitään tavallista kehumista tyyliin että ”hyvä Unto”, vaan kehumista sellaisella äänenpainolla, että koira tietää tehneensä vähintään uuden maailmanennätyksen. Malta vain sen verran, ettei koira kiihdy liikaa ennen kuin kaikki tossut ovat jaloissa.

Älä naura. Älä naura edes silloin, kun koira yrittää liikkua tossujen kanssa ja tekee sen hassusti ja kömpelösti. Ei koira ole tyhmä, vaikka se ei ihmisten kieltä puhukaan. Se kyllä ymmärtää, jos naurat ja nolaat sen.

Kun kaikki neljä tossua ovat jalassa, vie koira ulos. Tossut tuntuvat koirasta oudoilta, mutta ulkona on aina paljon hajuja ja muita mielenkiintoisia juttuja, jotka vievät huomion pois tossuista. Koira unohtaa tossut yllättävän nopeasti, kun se keksii ulkona jotain ihanaa ja mukavaa tekemistä. Hyvällä tuurilla koirasi oppii kulkemaan tossujen kanssa heti ensiyrittämällä.

Vältä tossujen pukemisessa nämä virheet

Minä tein tossujen pukemisessa kaksi virhettä, jotka toivon sinun voivan välttää.

Huomasin pian, että tossujen pukeminen takatassuihin sujui meillä hyvin, kun taas etutassujen kanssa oli vaikeampaa.

Kuvittele, että puet kenkiä toiselle ihmiselle. Hän osaa todennäköisesti työntää jalallaan vastaan, niin että kenkä sujahtaa jalkaan niin kuin pitääkin. Mieti sen jälkeen koiraa: osaako koira avittaa tätä toimenpidettä millään tavalla? Ei. Päinvastoin. Unto veti etutassuaan pikemminkin poispäin.

Tossua oli ensin vaikea saada asettumaan etutassuihin. Juuri kun luulin tossun olevan paikoillaan, huomasinkin, että tassu oli liian kaukana ja tossun kärki oli tyhjää täynnä. Tämä tuntui turhauttavalta etenkin siinä vaiheessa, kun olin jo kiinnittänyt tarranauhat ja luulin olevamme valmiita lähtemään ulos.

Kiinnitä siis huomiota siihen, että tassu on kunnolla tossun perällä asti. Vasta sen jälkeen kierrä tarranauhat jalan ympäri.

Toinen virheeni oli se, että en kiertänyt tarranauhoja tarpeeksi tiukalle. Tämän vuoksi tossut putosivat ulkona jalasta. Ihmettelin tätä ensin, sillä olin kuullut muilta koiranomistajilta kehuja nimenomaan siitä, että FINNERO HALLA tossut pysyvät hyvin jalassa. Sitten tajusin, että vika oli minun, ei tossujen.

Mittelspitz testaa FINNERO HALLA tossuja

Testin tulos: pääsikö Unto kävelemään tossujensa kanssa?

Kun Unto lähti tossut jalassaan ensimmäisen kerran ovesta ulos, oli se ihan niin kuin kaikki muutkin vastaavassa tilanteessa olevat koirat. Ei se niillä osannut kävellä, vaan nosteli takajalkoja korkealle ilmaan ja tepsutteli sitten hassunnäköisesti eteenpäin.

Tarjosin herkkupalaa aina muutaman metrin kävelystä, ja huomasin pian, että kävely alkoi nopeasti sujua aina vain paremmin. Pian Unto löysi muuta huomionarvoista: naapurissa tapahtui jotain kummallista seurattavaa ja tielläkin liikkui joku. Ei siinä enää tossut muistuneet mieleen.

Toistimme harjoituksia muutaman kerran. Sitten tapahtui jotain ihmeellistä: Unto hyppäsi lumihankeen ja lähti juoksemaan ihan niin kuin tossuja ei olisi ollutkaan. Samalla tuli testattua oikein puettujen tossujen pysyminen paikoillaan, ja HALLA tossut läpäisivät testin. Edes hankijumppa ja lumessa kierähtelyt eivät saaneet tossuja irtoamaan sitten, kun olin itse ensin kiinnittänyt ne kunnolla.

Saimme vastauksen myös minua askarruttaneeseen kysymykseen: kyllä, vanhakin koira oppii uusia temppuja. Myös pian 10 vuotta täyttävä koira voi oppia pitämään jalassaan tossuja, vaikka sillä ei ole niitä koskaan ennen ollut. Nuoremman koiran kanssa tuskin mitään ongelmia olisikaan.

Tulemmeko sitten käyttämään HALLA tossuja jatkossa? Se riippuu enemmän säänhaltijasta kuin minusta tai Untosta. Siinä missä muualla Suomessa nautitaan kauniista lumikeleistä, on Turun seudun sää valitettavan usein loskaista vesisadetta, mikä tekee teistä jäisiä ja kokkareisia. Tällaisilla keleillä HALLA tossuja ei kannata käyttää. Pehmeät HALLA tossut eivät ole kengät, joten ne kuluvat terävällä pinnalla, kuten hiekoitussoralla tai jäisellä lumella kävellessä.

Jos sen sijaan saamme nauttia kunnon talvista, uskon, että tossuille on käyttöä. FINNERO HALLA tossut ovat lämpimät ja ihanan pehmoiset, ja ne sopivat etenkin luonnossa liikkuvalle retkikoiralle. Talviretkeilyssä on paljon tilanteita, jolloin lisälämmike on enemmän kuin tarpeen. Luontopolulla liikkumisen lisäksi tossut voi olla syytä vetää jalkaan laavulla tai kylmässä mökissä. Lapin hiihtoloman aikana niitä tarvitaan varmasti.

FINNERO HALLA tossut: tällaiset ne ovat

FINNERO HALLA tossut ovat pitkävartiset lumikelin tossut, joissa on hyvin pitävä tarranauhakiinnitys (kaksi tarranauhaa per tossu S-koosta ylöspäin). Tossut aukeavat alas asti, mikä tekee niistä helpot puettavat myös niille koirille, jotka aristelevat tassuihin koskemista (tämä on mielestäni erittäin hyvä ominaisuus!).

HALLA tossujen materiaali on pehmeää ja lämmintä fleeceä. Pohjassa on liukuestemateriaali.

Minkäkokoiset tossut sitten sopivat sinun koirallesi? Alla näet tossujen kokotaulukon ja suuntaa antavan rotuohjeistuksen:

KokoPohjan leveysPohjan pituusTossun ympärysVarren ympärysRotusuositus
XXS3 cm 4 cm 7 cm 9 cm chihuahua, yorkshirenterrieri
XS3,5 cm6,5 cm 10,5 cm 11,5 cm bichon frisé, kääpiövillakoira
S4 cm8 cm 12,5 cm 14 cm mopsi, jackrusselinterrieri
M5 cm9 cm 14 cm 17 cm corgi, beagle, cockerspanieli
L6 cm 12 cm 20 cm 22 cm dalmatiankoira, kultainennoutaja
XL9 cm14 cm 28 cm 28 cm amstaffi, rottweiler, bernhardinkoira

Koiran tassujen mittaaminen onnistuu parhaiten siten, että pyydät koiraasi astumaan paperin päälle, ja piirrät sitten paperiin tassun ääriviivat koiran seisoessa paikallaan (varmista, että koira astuu tassulla koko painollaan). Sitten mittaat paperiin tulleen kuvan ja vertaat sitä kokotaulukon mittoihin.

Mittaa ensisijaisesti etutassut, sillä koiran etutassut ovat yleensä isommat kuin takatassut!

Mikäli mitat ovat kahden koon välissä, valitse isompi koko. Myös Unto oli kahden koon, XS:n ja S:n, välissä, mutta oikeaksi kooksi osoittautui isompi koko S. Jos mietit samoja kokoja, mainittakoon, että Unto on rodultaan mittelspitz, ja sen säkäkorkeus on 35 cm ja paino noin 8,5 kg.  

Mikäli tarvitset apua tossujen ostoon, löydät FINNERO tuotteiden jälleenmyyjät tästä linkistä. Asiantuntevalta myyjältä saat hyviä vinkkejä ja löydät koirallesi sopivan koon silloinkin, kun et osaa sitä itse päättää.

FINNERO HALLA tossut ovat hyvät pakkasella

FINNERO HALLA tossujen plussat ja miinukset

Vielä kertauksen vuoksi; HALLA tossujen parhaat ja huonoimmat ominaisuudet:

+ Ihanan pehmeää ja lämmintä materiaalia
+ Pitkävartiset
+ Pysyvät hyvin tassuissa, kunhan pukija osaa hommansa
+ Aukeavat alas asti -> ei tarvitse pukea kuin sukkaa
– Eivät kestä terävää jäätä tai hiekoitussoraa

Koirat ovat rotu- ja käyttöominaisuuksiensa perusteella erilaisia, ja samankin rodun sisällä on yksilöllisiä eroja. Kaikki koirat eivät tarvitse tossuja jalkoihinsa. Toisille taas ne ovat välttämättömät, kun pakkanen puree ja/tai lumi tarttuu tassuihin.

Jos olet sitä mieltä, että sinun koirasi voisi hyötyä tossuista, kokeile rohkeasti niitä koirallesi! HALLA tossut ovat laadukkaat ja monien muidenkin kuin Unton testaamat. Ulkoilusta voi näiden tossujen avulla tulla nautinnollisempaa teille molemmille – silloinkin kun talvi on ankarimmillaan.  

Tutustu myös FINNERO valjaisiin lukemalla tämä kirjoittamani teksti:

Mistä tunnistat parhaat koiran valjaat? Esittelyssä FINNERO SALON valjas

2 kommenttia

Vastaa

%d