Laavut,  Luontopolut alle 4 km

Retkellä Hirvensalon Friskalanlahdella ja Kakskerran laavulla

Kaikkein pimeinkin talviaika voi joskus yllättää positiivisesti: aurinko voi ihan oikeasti tulla esiin pimeyden keskeltä pieneksi hetkeksi. Mutta silloin on oltava nopea. Jos mietit liian kauan, voi hetki olla jo karannut käsistäsi.

Turun Hirvensalon ja Kakskerran saarilla riittää nähtävää niille, joille ulkoilu on lähellä sydäntä. Friskalanlahti on hieno lintukohde, joka houkuttelee ulkoilijoita paikan päälle myös muulloin kuin varsinaisena lintuaikana.

Kakskerrasta taas löytyy mukava laavu, jolle voi piipahtaa nauttimaan eväät ulkoilun lomassa.

Lue myös nämä blogijuttuni:

Brinkhallin kartano Turun Kakskerrassa vie retkelle menneeseen aikaan

Hirvensalo: Toijaisten luontopolku ja Maanpään kaasavuori

Friskalanlahti sopii linnuille – ei koirille

Friskalanlahdelle pääsee suoraan Kakskerrantieltä. Pieni parkkipaikka on heti Vihtiläntien alussa. Sieltä kävelyä rannan lintutornille tulee jokuset sadat metrit.

Tie lintutornille on kaunis, ja erityisen hurmaava se oli pakkaspäivänä, kun koko lumeton maisema oli peittynyt huuruhuntuun. Elettiin tammikuun puoliväliä, ja aurinko ihan oikeasti lämmitti poskia.

Talvimaisemaa Hirvensalon Friskalanlahdella

Friskalanlahti on yhdessä Rauvolanlahden kanssa merkittävä lintuvesi. Siellä pesii noin 50 lintulajia, ja lisäksi se on tärkeä levähdyspaikka muuttolinnuille. Kun se aika taas keväällä koittaa, löytävät paikan päälle lintujen lisäksi myös lukuisat lintuharrastajat.

Koiran kanssa liikkuville ulkoilijoille Friskalanlahti ei kuitenkaan ole paras mahdollinen paikka.

Kyseessä on luonnonsuojelualue, ja merkittyjen polkujen ulkopuolella liikkuminen on kokonaan kiellettyä 1.4.–31.7. välisenä aikana. Koirien kanssa liikkuminen on luonnonsuojelualueen sisällä kielletty aina – siis myös silloin, kun koira kulkee hihnassa.

Opasteissa sanotaan selvästi, että Vihtiläntiellä on sallittua kulkea koiran kanssa. Noudatimme tätä ohjetta, ja kävelimme tien päästä päähän. Emme menneet lintutornille, joka on luonnonsuojelualueen sisällä.

Olisiko lintutornille saakka saanut kuitenkin kävellä koiran kanssa? Sitä pohdimme kahden ihmisen voimin opasteita lukien, mutta aivan täyttä varmuutta asiasta emme saaneet. Lintutorni jäisine portaineen ei kuitenkaan houkutellut muutoinkaan, joten otimme varman päälle ja käännyimme takaisin.

Friskalanlahti Turun Hirvensalossa

Miksi olimme niin tarkkoja säännön noudattamisen kanssa?

Kirjoittelen täällä julkisia, kaikkien luettavissa olevia juttuja, joten näiden asioiden kanssa on syytä olla tarkkana. Saan kyllä kuulla kunniani lukijoilta, jos olen tehnyt jotain väärin, sen olen huomannut!

Toki meidän koirien omistajien on lintuja lähestyttäessä syytä muistaa sellainen asia, että koira on linnun näkökulmasta aina peto. Vaikka tällaiset koirien liikkumista koskevat rajoitukset saattavat ärsyttää, ei sääntöjä ole tehty vain meidän kiusaksemme. Luonnon kunnioittamisen tulisi olla itsestään selvää, kun luontokohteissa kiertelee.

Hirvensalon Friskalanlahdella on lintutorni

Kakskerrassa saaren ulkoilijoita palvelee mukava laavu

Kakskerrasta löytyy ihan mukava laavu Hyyrtiläntieltä.

Hyyrtiläntietä kuljetaan Brinkhallintien risteyksestä ehkä noin pari sataa metriä, kunnes vasemmalla tulee vastaan levennys, jonne pääsee ajamaan autolla. Ja kas, laavu onkin siinä vieressä!

Tämän laavun nurkalle pääsee siis ajamaan suoraan autolla, mutta rellestämään sinne ei kannata mennä, vaikka kohde helposti saavutettavissa onkin: laavulla on tallentava kameravalvonta.

Laavu on metsästysseura Kakskerran Erän kokoontumispaikka, mutta seuran nettisivuilla mainitaan, että se on ”kaikkien saarelaisten vapaasti käytettävissä ulkoilun lomassa taukopaikkana”. Polttopuita laavulla ei kuitenkaan ole, joten jos haluat tehdä tulet – ja vallitseva ilmanala sen sallii – ota mukaasi omat klapit.

Kakskerran laavulla on mukava nauttia eväät.

Laavulla huomiomme kiinnittyi siihen, miten hiljainen koko ympäristö oli. Kovin kauas Turun keskustasta ei siis tarvitse lähteä nauttiakseen täydellisestä luonnonrauhasta. Eipä tarvitse lähteä edes Turun ulkopuolelle!

Sitä tosin huolestuneena mietimme, mahtoiko tallentava kameravalvonta napata mukaansa myös ääntä. Jos nappasi, sai se mukaansa koko joukon erittäin huonolaatuisia juttuja meidän siinä kahvitellessamme.

Vinkki: käy tutustumassa Brinkhallin kartanoon ja nauti evääsi laavulla

Brinkhallin kartano on mitä mainioin retkikohde, sillä siellä yhdistyvät minulle henkilökohtaisesti niin rakkaat luonto ja historia. Kartanon mailla voi käydä vierailulla myös silloin, kun kartano ei ole auki.

Jos luet tuon Brinkhallin kartanosta kertovan juttuni, huomaat, että meidän retkipäivänämme kartano ei ollut avoinna, joten me saimme nauttia eväistämme rauhassa kartanon pihalla. Etenkin kesäaikaan kartanolla käy kuitenkin paljon ihmisiä, joten rauhaisaa eväshetkeä voi olla vaikea saada. Sitä paitsi kesäaikaan kartanon pihapiirissä palvelee mukava kahvila.

Jos siis menet vierailulle Brinkhallin kartanolle kesäaikaan, mutta haluat ottaa mukaasi omat retkieväät, voinee olla hyvä idea ajaa parin kilometrin päähän laavulle. Siellä pääset mukavaan retkeilytunnelmaan ja saanet hieman omaakin rauhaa.

Myös Brinkhallin uimaranta on aivan lähellä Kakskerran järven rannalla.

Pieniä lähiretkiä ei kannata aliarvioida!

Joku voi ihmetellä, oliko retkemme edes retki-sanan arvoinen. Piipahdimmehan matkalla vain pari tuntia ja senkin ajan Turun kaupungin rajojen sisällä.

Olotilassa tapahtunut muutos on kuitenkin valtava, jos vertaamme sitä, miltä tuntui ennen retkeä ja sen jälkeen. Pienikin paikan vaihdos ja irtautuminen arjesta piristävät aivan valtavasti.

Mittelspitz Unto Hirvensalon Friskalanlahdella

Aurinko sai hymyn huulille ja posket kuumottamaan. Unto-koirakin näytti ihan oikeasti hymyilevän, kun se otti innoissaan vastaan uudet tuoksut ja kiitti emäntäänsä jälleen kerran uudesta kokemuksesta. Edellisestä retkestä oli ehtinyt vierähtää tovi, ja Unto ihan selvästi osasi arvostaa sitä, että pääsi taas kerran reissuun.

Kotiin palasivat täysin uudistuneet retkeläiset.

Sekalaisia faktoja

Friskalanlahden lintutornin parkkipaikka: Vihtiläntie, Turku

Kakskerran erän laavu: Hyyrtiläntie, Turku

Hirvensalo ja Kakskerta ovat Turun kaupunkiin kuuluvia saaria. Hirvensalosta löytyy luontokohteiden lisäksi mm. hiihtokeskus. Kakskerta on aikanaan kuulunut Kaarinaan ja ollut myös oma kuntansa, mutta Turkuun se liitettiin vuonna 1968. Kakskerran saarella on oma kivikirkko.

Lisää kuvia retkiltämme ja koira-arjestamme löytyy IG-tililtämme. Klikkaa alla olevaa kuvaa ja tule mukaan!

Vastaa

%d