Muuta mukavaa

Opeta koirallesi ainakin nämä 4 asiaa (sisältää käytännön vinkkejä!)

Juttu sisältää 1 mainoslinkin, joka on merkitty (*)-merkillä.

”Koiran pitää osata istua ja mennä maahan ja antaa tassua”, miettii uusi koiranomistaja.

Arjen sujumisen kannalta näillä edellä mainituilla ei ole kuitenkaan merkitystä.  

Jotta elämä koiran kanssa onnistuu, on joitain tiettyjä asioita, jotka sinun täytyy opettaa koirallesi. Pennun kanssa näitä juttuja opetellaan heti ensimmäisestä päivästä alkaen ja joka ikinen päivä sen jälkeen. Koskaan ei kuitenkaan ole myöhäistä. Myös aikuinen koira oppii.

Minulla on kokemusta koirista syntymästäni asti, ja oma koira minulla on ollut 21 vuoden ajan. Uskon, että minulla on paljon annettavaa etenkin uusille koiranomistajille. Kokemuksiini ja omiin virheisiinikin nojaten olen valinnut sinulle 4 sellaista asiaa, jotka minun mielestäni tulisi opettaa kaikille koirille.

Yhtään itseäni väheksymättä haluan kuitenkin muistuttaa, että ammattilainen en ole. Suosittelen aina kaikille hakeutumista asiansa osaavan koirankouluttajan oppiin – mielellään jo ennen kuin ongelmia tulee.

1. Luoksetulo eli ”täällä”

Luoksetulolla tarkoitetaan tavallisessa arjessa sitä, että irti ollessaan koira juoksee luoksesi, kun kutsut sitä. Ihannetilanteessa koira tekee tämän poikkeuksetta joka kerta ja kaikissa tilanteissa, riippumatta siitä, mitä muuta mielenkiintoista ympäristössä on. Mutta se siinä vaativaa onkin, että koira tosiaan tekee tämän aina.

Varma luoksetulo voi parhaimmassa tapauksessa pelastaa koirasi hengen. Kuvittele, että koirasi on juoksemassa autotielle. Huomaat tilanteen ja kutsut koiraasi. Se kääntyy ennen kuin ehtii tielle, tulee luoksesi ja saat kytkettyä koirasi hihnaan.

Omissa muistoissani minulla on luoksetulotilanne, joka tapahtui ensimmäisen koirani kanssa. Olimme ulkona agilitykentällä ja olimme suorittaneet esteitä siten, että koirani oli ollut irti. Esteiden suorittamisen jälkeen otteeni herpaantui ja koirani lähtikin juoksemaan kohti kentän laitaa. Siellä seisoi nainen, jolla oli monta koiraa hihnoissa, ja oma koirani oli juoksemassa suoraan tämän lauman luo.

Muistan tilanteesta naisen katseen; sen, miten hän kauhistui. Hän tiesi, etteivät hänen koiransa suvaitsisi tunkeilijaa. Toisaalta mitä hän voisi tehdä? Vika olisi joka tapauksessa minun, sillä minun koiranihan siinä irti oli.

En hätääntynyt, sillä tiesin, että koirani tulisi luokse. Kutsuin sitä, ja se kääntyi täydestä juoksuvauhdista yhtään hidastamatta juoksemaan suoraan minua kohti. Kehuin koiraani ja kiinnitin sille hihnan. Kaikki ympärillä olijat alkoivat päivitellä, että miten ihmeessä olimme pystyneet tekemään noin hienon luoksetulon! Olin tehnyt ensin virheen päästäessäni koirani karkaamaan, mutta loppujen lopuksi sain kehuja ja sain olla ylpeä koirastani.

100 %:n varma luoksetulo oli vaatinut paljon harjoitusta. Sain olla kiitollinen koirankouluttajalle, jonka kurssilla olimme harjoitelleet luoksetuloa kaikissa mahdollisissa tilanteissa. Koiria oli juoksutettu nakkien ja lihapullien ohi omistajan luo. Vaikeimmassa harjoituksessa koirien oli pitänyt ohittaa muut koirakot ja juosta näistä välittämättä omistajaansa kohti.

Kurssin jälkeenkin olin harjoitellut luoksetuloa omatoimisesti.

Miten sinun kannattaa opetella luoksetuloa koirasi kanssa?

Tässä muutama vinkki:

Kun koirasi juoksentelee esimerkiksi pihalla irti, kutsu sitä luoksesi säännöllisin väliajoin. Anna palkka, kun koira tulee, mutta älä laita sille hihnaa, vaan päästä se uudelleen menemään. Jos koira oppii, että kutsu tarkoittaa joka kerralla sitä, että se otetaan kiinni, koira lakkaa tulemasta luoksesi. Eihän koira tyhmä ole.

Kutsu koiraasi iloisella äänellä. Käskysana ”tänne” ei siis ole ehkä hyvä valinta, sillä ”tänne” alkaa helposti kuulostamaan suussasi kovalta käskyltä. Kun sen sijaan sanot ”täällä”, äänesi pysyy helpommin leppoisan mukavana. Kokeile vaikka.

Kun koira tulee, hipelöi sen kaulaa tai selkää, sen mukaan onko koirallasi panta tai valjaat. Jos koiralla on panta tai valjaat päällä, koskettele niitä ja ota niistä pieneksi hetkeksi kiinni. Näin koira oppii, että luoksetulossa vaaditaan tuloa kosketusetäisyydelle. Sinunhan on voitava ottaa koira tässä tilanteessa kiinni, jos niin haluat.

Ei riitä, että koira tulee kutsusta lähellesi, mutta jääkin sitten metrin päähän hypähtelemään, koska et saa sitä silloin hihnaan kiinni. Koira oppii yllättävän nopeasti väistämään käsiäsi, jos se huomaa liikkeistäsi, että tämä onkin se kerta, jolloin otat sen kiinni.

Kutsuessasi koiraa voit kääntää sille selän ja mennä kyykkyyn selkä koiraan päin. Kun koira tietää, että kädestäsi saa herkkuja, se oppii kiertämään etupuolellesi. Tämäkin auttaa siihen, että koira hakeutuu oikeasti luoksesi eikä jää sinusta liian kauas.

Opettele luoksetuloa ensin vain helpoissa paikoissa, missä häiriötekijöitä ei juuri ole. Tällöin on melko varmaa, että koira tulee luoksesi ja saat palkattua sen. Jos koira ei tule luoksesi, älä suutu. Jos se tulee viiveellä, kehu koiraasi, sillä se tuli lopulta kuitenkin!

Lisää harjoittelua ja häiriöiden sietoa saat ilmoittautumalla paikallisen koirakoulun kurssille. Luoksetuloa harjoitellaan yleensä sellaisella kurssilla, jonka nimi voi olla esimerkiksi ”arkitottelevaisuus”. Lähde rohkeasti mukaan! Eivät ne muut kurssille osallistujat ole yhtään sinua ja koiraasi kummempia.  

Opeta koirallesi nämä 4 asiaa, joista yksi on luoksetulo.

2. Yksin olo

Yksi suurimmista ongelmien aiheuttajista koirien arkielämässä on se, etteivät koirat pärjää yksin kotona. Omistajaansa kaipaava koira voi tällöin esimerkiksi raapia ja repiä huonekaluja, aiheuttaa vahinkoa omaisuudelle ja itselleen, tai koira voi ulvoa ja pitää niin kovaa meteliä, että naapurit valittavat. Jos tätä jatkuu pitkään, käsissä on pian ongelmakoira ja hyvin ongelmallinen omistaja.  

Eroahdistus on vyyhti erilaisia ongelmia, joihin tulee puuttua, sillä tilanne on koiralle erittäin stressaava. Jos omistajan omat kyvyt eivät riitä, tarvitaan ammattiapua. Asiantuntijoita on onneksi saatavilla, mutta rahaa siihen saa kulumaan, jos koirankouluttaja käy kotona paikan päällä useaan kertaan.

En lähde tässä kovin tarkkaan käymään läpi eroahdistusta, mutta jos sinulla on eroahdistusoireista kärsivä koira, suosittelen lukemaan esimerkiksi tämän Evidensian sivuilta löytyvän artikkelin. Kun ymmärtää syyt, miksi koira käyttäytyy siten kuin se käyttäytyy, on ihminen jo askeleen edempänä ongelman selättämisessä.

Kaikilla koirilla yksin olo ei tuota ongelmia. Tiedän tapauksia, joissa pennun kanssa ei ole koskaan tullut mitään ongelmia, vaikka varsinaisia yksinoloharjoituksia ei olisi tehtykään.

Jotkut rodut kiintyvät omistajaansa enemmän kuin toiset. Jotkut ihmiset kiintyvät koiraansa enemmän kuin toiset. Olen huomannut – omien valitettavien kokemusteni myötä – että kun nämä kaksi kohtaavat, tulee ongelmia kovin helposti.

Miten autan koiraani sietämään yksin oloa?

Tulevaisuuden kannalta olisi helpointa, jos pentua pystyisi opettamaan yksin oloon heti, niin ettei ongelmia koskaan tulisikaan. Koiran koulutuksessa on aina helpompaa lähteä oppimaan uusia asioita kuin alkaa korjailla jo syntyneitä ongelmia.

Pennun kanssa oleellista olisi, että se jätettäisiin pieniksi hetkiksi yksin myös silloin, kun pentu on tullut perheeseen loman aikana. Jos pennun kanssa ollaan ensin koko ajan ja sitten loman päätteeksi palataankin normaaliin työarkeen, tulee ongelmia melko suurella todennäköisyydellä.

Aina ei onnistuneeseen alkuun ole kuitenkaan mahdollisuutta, jos perheeseen tuleva koira on esimerkiksi aikuinen kodinvaihtaja. Joskus taas etenkin ensimmäisen koiran kanssa tulee tehtyä virheitä, vaikka kuinka yrittää parhaansa.

Kun jo syntynyttä eroahdistusta lähdetään korjaamaan, on se pitkä ja kivinen tie. Onnistuneeseen lopputulokseen on kuitenkin mahdollista päästä myös aikuisen koiran kanssa, jos projektiin sitoutuu täysillä. Kokemuksesta tiedän.

Yksinoloharjoitukset aloitetaan aivan pienistä jutuista, kuten siitä, että menet sekunniksi toiseen huoneeseen tai oven taakse tai laitat muut kuin lenkkikengät jalkaan. Tarkoituksena on, että jokainen harjoitus onnistuu. Jos koira alkaa vinkua tai ulvoa, on edetty liian varhain liian pitkälle ja on palattava vaatimustasossa helpompaan.

Ei riitä, että lähtee ovesta ulos, vaan harjoituksissa on muistettava ne kaikki pienet jutut, joita teet silloin, kun lähdet oikeasti jonnekin ilman koiraa. Mitkä vaatteet puet? Laitatko meikkiä? Muista avain ja käsilaukku! Koirasi lukee kaikista pienistä eleistä, että tulossa on sellainen reissu, jolle se ei pääse mukaan. Jos et tee näitä, se tietää, ettei nyt ole oikeasti tosi kyseessä, vaan tulet heti takaisin.

Työn määrä on valtava, mutta tiedän, että se tuo tulosta. Nämä jutut ihan oikeasti toimivat; se vain vie pitkän ajan ja paljon energiaa, jos ongelma on ehtinyt jo syntyä.

3. Kynsien leikkaaminen

Jokaisen koiran on opittava, että hoitotoimenpiteet kuuluvat elämään. Koiran on opittava sietämään harjaamista, hampaiden pesua ja korvien tutkimista – parhaimmassa tapauksessa oppia jopa pitämään niistä.

Tähän tekstiini valitsin kuitenkin vain kynsien leikkaamisen, koska tämä on se asia, jonka kanssa koiranomistajilla tuntuu olevan eniten ongelmia.

Useimmiten kyse on siitä, että koiran kanssa ei ole harjoiteltu tarpeeksi silloin, kun se on ollut vielä pikku pentu, eli aikana, jolloin se olisi ainakin periaatteessa ollut helppo käsiteltävä. Sitten kun koira on täysikokoinen aikuinen, on ihmisen melko mahdotonta onnistua kynsien leikkaamisessa, jos koira ei sitä itse salli.

Kuvasin vuosia sitten videon siitä, miten minä leikkaan koirieni kynnet. Videolla näkyy nyt jo edesmennyt mittelini Sulo sekä tämän blogin päähenkilö, mitteli Unto, joka videon kuvaamisen aikaan oli vielä nuori poikanen. Ensin leikkaan kynnet Sulolta, sitten vuoroon siirtyy Unto.

Turhan usein ihmiset mollaavat niitä, joilla on vaikeuksia koiriensa kynsien leikkaamisessa. Minä sitä vastoin olen sitä mieltä, ettei ongelmia kannata missään nimessä hävetä. Koiran kynnet pitää lyhentää säännöllisesti, joten jos kynsien leikkaamiseen uskaltaa hakea apua, sehän on vain hyvä asia!

Katsotaanpa vaikka minua. Yllä olevan videon kuvaamisen aikaan minulla ei ollut vielä mitään ongelmia. Mutta sitten kuluivat vuodet, ja eteen tuli sellainen vanhojen ihmisten ongelma kuin ikänäkö. Yhtäkkiä en enää oikein nähnyt leikata koirani kynsiä kunnolla. Olen kyllä jatkanut leikkaamista, lähinnä vanhasta muistista, mutta edes uudet silmälasit eivät ole poistaneet ongelmaa kokonaan.

On olemassa ihmisiä, jotka auttavat koiran kynsien leikkaamisessa, jos siihen ei itse pysty, eikä avun hakemisessa ole mitään pahaa. Kynsiä leikataan muun muassa eläinlääkäriasemilla ja monissa eläinkaupoissa, ja myös monet muut koiraihmiset tarjoavat kynsienleikkauspalvelua töidensä ohessa.

Jos olet valmis maksamaan siitä, että joku toinen leikkaa koirasi kynnet, se on ihan hyvä juttu. Mutta vaikka raha ei olisikaan sinulle ongelma, koiran tulisi joka tapauksessa tottua toimenpiteeseen. Harjoittelua tarvitaan siis aina riippumatta siitä, tuleeko kynsien leikkaamisen hoitamaan sinä vai joku muu.

Vinkit onnistuneeseen koiran kynsien leikkaamiseen

Jos sinulla on pentu, harjoittele kynsien leikkaamista ahkerasti! Suosittelen, että leikkaat joka päivä yhden kynnen. Näin saat joka päivä onnistumisen kokemuksen ja pääset palkkaamaan koiraa. Jos leikkaat kaikki kynnet tänään ja seuraavan kerran vasta kahden viikon päästä, ei siitä ole vastaavaa hyötyä.

Palkkaa ja kehu koiraa. Tuskin sinäkään teet työtä palkatta, joten myös koira ansaitsee palkkion hyvin hoidetusta hommasta.

Meillä Unto tulee iloiseksi jo siitä, että otan kynsisakset laatikosta esille. Valitettavasti monella koiralla tilanne on juuri päinvastoin eli jo kynsisaksien näkeminen saa aikaan pakoreaktion. Voit siis ihan hyvin palkata koiran jo kynsisaksien esille otosta, niin koira yhdistää toimenpiteen alun johonkin mukavaan.

Mieti heti alkumetreillä, mikä tulee olemaan se asento, missä leikkaat aikuisen koirasi kynnet. Toisin sanoen kuvittele mielessäsi, minkäkokoinen koirasi tulee olemaan täysikasvuisena. Pikkupennun kynnet pystyt leikkaamaan sylissä, mutta ison koiran todennäköisesti et. Olen käytännössä huomannut, että kynsien leikkaaminen helpottuu, kun koira oppii heti pennusta lähtien, miten homma tullaan hoitamaan sen koko loppuelämän ajan.

Ole kiltti mutta päättäväinen. Pennulla on todennäköisesti kiire päästä tekemään jotain ihan muuta eikä se haluaisi olla paikallaan sylissäsi, mutta päätä, että kynsi leikataan ja toimi sitten päätöksesi mukaan.

Jos käy niin ikävästi, että leikkaat liian pitkälle, pysy rauhallisena. Luultavasti tilanne näyttää pahemmalta kuin onkaan. Todennäköisintä on, että koira tässä tilanteessa pelästyy enemmän vauhkoamistasi kuin kynnen vahinkoa, joten ole niin kuin ei mitään olisi tapahtunutkaan! Kynnestä vuotaa herkästi verta, ja sitä voi tarvittaessa yrittää tyrehdyttää perunajauholla.

Tule mukaan koiraretkelle! Syötä alle sähköpostiosoitteesi, niin saat automaattisesti tiedon uusista Koira Retkellä -päivityksistä suoraan sähköpostiisi. Muuta turhaa postia ei tule.

4. Pöydällä olo

Mikäs sen mukavampaa kuin se, että koira hyppää kahvipöydälle nauttimaan herkuista?

Apua, ei sentään.

Kun valitsin listalleni neljänneksi pöydällä olon, en suinkaan tarkoittanut sitä.

Sen sijaan tarkoitin sellaista pöydällä oloa, jossa koira tottuu olemaan pöydällä samalla, kun sitä tutkitaan, käsitellään ja tehdään hoitotoimenpiteitä. Olisin toki voinut valita listalleni neljänneksi myös esimerkiksi hyvän hihnakäytöksen, mutta toisin kuin hihnakävely, pöydällä olo on sellainen asia, jota ei ehkä heti tule itse ajatelleeksi.

Koiranäyttelyissä käyville pikkukoirille tämä on tuttua, sillä näyttelyihmiset totuttavat koiransa pienestä pitäen siihen, että koira seisoo pöydällä samalla, kun tuomari käy käsillään koiran läpi. Tästä syystä minäkin olen alun perin totuttanut koirani pöydällä seisomiseen.

Näyttelyissä en enää käy, mutta olen silti tyytyväinen, että tällaisen asian tulin opettaneeksi koiralleni. Se nimittäin helpottaa huomattavasti käyntejä eläinlääkärillä.

Lääkärikäynti saattaa jännittää. Pennut eivät ehkä osaa pelätä, mutta vanhemmiten monet koirat tulevat epäluuloisiksi muistaessaan, että tällaisessa paikassa saattaa joutua kokemaan jotain ikävää. Jos tässä jännityksessä koira kaiken muun lisäksi pelkää pöydällä olemista, on kokemus koiralle erittäin ikävä.

Jos sen sijaan koira on tottunut siihen, että pöydällä olon aikana joku vieras henkilö tulee tutkimaan sen, onnistuu arkinen eläinlääkärikäynti paljon helpommin. Pöydällä olo on tällöin koiralle tuttua ja se tietää, että pöydällä on kaikesta huolimatta ihan turvallista olla.

Pöydällä olemisen opettelu on tärkeää myös niille roduille, joita trimmataan säännöllisesti.

Opeta koirallesi, miten ollaan pöydällä, ei tuolin selkänojalla.

Miten koiralle opetetaan pöydällä oleminen?

Jos olet lukenut kaikki edellä olevat kohdat, taidat jo tietää vastauksen kysymykseen: pöydällä olemista opetetaan koiralle niin, että se tehdään sille mahdollisimman mukavaksi.

Se on itse asiassa erittäin helppoa. Ensin ei tarvitse tehdä mitään muuta kuin nostaa koira pöydälle ja tarjota sille herkkuja. Sen jälkeen voit pyytää muita ihmisiä jakelemaan herkkuja. Vielä ei tarvitse edes koskea koiraan, vaan riittää, että ihminen antaa koiralle namin. Tämä on se vaihe, missä tehdään pöydällä oleilusta koiralle kivaa.

Seuraavassa vaiheessa otetaan mukaan koskettelu, mutta edelleenkään ei vaadita liikaa. Koiraa voidaan kosketella kuin ohimennen namien jakelun lomassa.

Päämääränä on, että harjoittelun tuloksena saadaan koira, joka antaa myös vieraan ihmisen katsoa suuhun ja korviin ja antaa tämän käsien kulkea koko kehon läpi (myös peräpään!). Harjoituksissa ei kuitenkaan kannata kiirehtiä. Osa koirista on tietysti helpompia kuin toiset, mutta etenkin aran ja vieraisiin epäluuloisesti suhtautuvan koiran kanssa on syytä edetä pienin askelin.

Minkälainen pöytä sinulla sitten pitäisi olla? Ihan mikä vaan, kunhan ei se ruokapöytä! Itse olen käyttänyt oikeaa trimmauspöytää, jonka olen aikanaan ostanut Peten Koiratarvikkeelta, enkä ole ostosta katunut. Jos haluat katsoa, minkälainen minun pöytäni on, *pääset kurkkaamaan sitä tästä linkistä. Valitsin itse sellaisen pöydän, missä on pyörät (helpottaa kuljetusta!), mutta pöytiä on saatavilla myös ilman pyöriä.

Jos sinulla on niin iso koira, ettei sitä pöydälle nosteta, käsittelyharjoituksia kannattaa tehdä silti. Koiran tulee hyväksyä (ja jopa iloita!) vieraan ihmisen suorittamasta tutkimisesta. Ison koiran kanssa tehdään siis näitä samoja käsittelyharjoituksia, mutta ilman pöytää.

Loppumietteitä

Jos sinulla on pentu tai olet harkitsemassa pennun hankkimista, saatat nyt kauhistua: ”Kaikkia näitä harjoituksiako pitäisi muka tehdä joka päivä – sen valtavan pissa-kakka-rumban lisäksi?”

Kyllä. Eivätkä tämän listan 4 asiaa tietenkään ole edes ainoita, joita sinun pitää tehdä.

Kun ottaa itselleen koiran, sitoutuu samalla aivan valtaisaan työmäärään. Pennusta on kasvatettava sellainen aikuinen, jonka kanssa arkielämä on sujuvaa. Temppuja on toki hyvä opettaa koiralle, sillä ne ovat erinomaista aktivointia ja aivojumppaa, mutta on olemassa asioita, jotka ovat temppuja monin verroin tärkeämpiä.

Joskus mietin, että on aivan käsittämättömän ihmeellistä (tai silkkaa hyvää tuuria) että pennusta saa kasvatettua edes jotenkin selväpäisen aikuisen. Siksi koiran ottamista tulisikin harkita todella tarkkaan. Olenko ihan oikeasti valmis jatkuvaan työhön ja vastuuseen?

Asialla on kuitenkin kääntöpuolensa: kun olet tehnyt työn – kiikuttanut pentua vauhdilla ulos, jotta edes jokunen pissa tulisi sinne, minne se kuuluu ja yrittänyt opettaa sille asioita parhaasi mukaan – palkinto on paras mahdollinen.

Palkintona sinulla on koira, jonka kanssa teillä oikeasti klikkaa ja jonka kanssa elämä on ihanaa. Nautitte toistenne seurasta ja avitatte toinen toistanne elämässä eteenpäin.

Mikä voisikaan olla sen parempaa?

Jos koit jutun hyödylliseksi, jaa se toki muillekin. Kiitän sinua vaivannäöstäsi!

Lue myös nämä juttuni:

5 syytä miksi ei kannata ottaa koiraa (ja 1 miksi se kannattaa)

9 kivaa temppua ja aktivointivinkkiä koiralle (mukana ohjeet, videot ja bonus!)

Arjen huomioita koirien älykkyydestä: onko sinun koirasi nero?

(*)-merkillä varustetut linkit ovat affiliate- eli mainoslinkkejä. Linkin klikkaaminen ei aiheuta sinulle kuluja eikä tuo minulle tuloja, joten voit rauhassa vierailla sivustolla ja tutustua tuotteeseen. Jos päädyt ostamaan tuotteen linkkini kautta, silloin saan ostosta pienen komission itselleni, mutta sinä maksat tuotteesta silti vain normaalin hinnan.

Suosittelen blogissani vain sellaisia tuotteita, jotka olen itse testannut ja hyviksi todennut.

3 kommenttia

    • Eveliina

      Kiitos paljon! Samaa mietin itse, kun tätä kirjoitin: on hyvä välillä pysähtyä kertaamaan asioita, vaikka ne noin periaatteessa tietääkin.

  • TM pastori Gustafsson

    Unohdit tärkeimmän Asian! Koira ei saisi haukkua ihmistä kadulla? Se pitäisi ehdottomasti opettaa siihen. ?!

Vastaa

%d bloggaajaa tykkää tästä: