Laavut,  Luontopolut alle 4 km,  Luontopolut yli 4 km

5 upeaa ja helppoa yöretkikohdetta lounaisessa Suomessa

Jos et ole koskaan uskaltautunut yöksi luontoon, mutta ajatus on joskus tuntunut houkuttelevalta, tämä teksti on juuri sinulle.

Yksi hienoimmista kokemuksista kaupungistuneen ihmisen elämässä on se, kun saa herätä uuteen päivään luonnon keskeltä. Sitä tunnetta ei voita mikään! Juuri siksi suosittelen yön yli -luontoretkiä, vaikka se vähän jännittäisikin.

Olen valinnut tähän 5 luontokohdetta, jotka ovat niin helppoja, että ne sopivat myös aloittelijalle. Samalla nämä kohteet ovat kauniita ja koko lounaisen Suomen parhaimmistoa.

Jos yön yli -retki tuntuu kuitenkin liian vaativalta (mitä se ei todellakaan ole, olenhan minäkin selvinnyt!), kaikki nämä kohteet sopivat erinomaisesti myös päiväretkille.

Kaikista kohteista löytyy linkki alkuperäiseen täällä julkaisemaani juttuun, joten jos kohde alkaa kiinnostaa, klikkaa linkkiä, niin saat kohteesta kaikki tarkemmat tiedot.

1. Hierkonpolku Pyhärannassa tarjoaa merellistä tunnelmaa

➡️Aurinko kultaa kesäyön Pyhärannan Hierkonpolulla

5 yöretkikohdetta Lounais-Suomessa: Hierkonpolku Pyhärannassa

Pyhärannan Reilassa, juuri ja juuri Varsinais-Suomen rajojen sisäpuolella, sijaitsee äärimmäisen hieno retkikohde nimeltään Hierkonpolku. Polku kulkee aivan merenrannassa, joten maisemat ovat todella upeat.

Suurin osa retkeilijöistä piipahtaa Hierkonpolulla päiväretkellä, sillä polku on pituudeltaan juuri sopiva sellaiselle. Yöpyminen on kuitenkin sallittua, vaikka sitä eivät kaikki tule ajatelleeksi. Lyhimmillään pysäköintipaikalta on matkaa laavulle vain 500 metriä, mikä tuo turvallisuuden tunnetta aloittelevalle yöretkeilijälle.

Parasta Hierkonpolulla on meri. Kun pystyttää majoitteensa rantaan, saa kuunnella laineiden ääntä koko yön. Upea laavu on aivan rannassa, ja voit yöpyä myös siinä, jos haluat.

Kirsikkana kakun päällä saat nauttia upeasta meren taakse laskevasta auringosta.

Hierkonpolulle kannattaa lähteä yöretkelle silloin, kun on liian kuuma mennä minnekään muualle. Meri on pahimmillaan äärimmäisen kylmä. Parhaimmillaan se tuo kaivattua vilvoitusta helteestä kärsivälle retkeilijäparalle.

2. Helppoa retkeilyä Liesjärven kansallispuistossa

➡️Kesäyö kauniissa Liesjärven kansallispuistossa

5 yöretkikohdetta Lounais-Suomessa: Liesjärven kansallispuisto ja Kyynäränharju

Kun tavallinen retkeilijä lähtee yöksi luontoon, hän hakee useimmiten sopivaa kohdetta kansallispuistoista, koska ei juuri muita kohteita tunne. Toki kansallispuistot ovat saaneet kansallispuistostatuksen hyvästä syystä, ja ne ovat maisemiltaan upeita.

Tässä on kuitenkin sellainen huono puoli, että kesäisin moni muukin suuntaa nimenomaan kansallispuistoihin, joten niissä riittää yöpyjiä. Toisaalta aloittelijalle se voi olla hyväkin asia: jos olet lähdössä kesäiselle yön yli -retkelle kansallispuistoon, sinun ei tarvitse yöpyä yksin.

Varsinaissuomalaisista kansallispuistoista valitsisin ensikertalaiselle ennemmin Teijon kuin melko synkkämaisemaisen Kurjenrahkan. Mutta jos jaksat ajaa vielä hieman kauemmas, retkipaikat sen kuin paranevat Kanta-Hämeessä sijaitsevassa Liesjärven kansallispuistossa.

Liesjärven kansallispuistossa on tarjolla useita telttailualueita. Tarjoamassani juttulinkissä kerron retkestä Savilahden telttailualueelle, mutta se ei välttämättä ole edes paras vaihtoehto.

Mitäpä jos lähtisit Kopinlahden pysäköintialueelta kävelemään upean Kyynäränharjun läpi ja suuntaisitkin kohti puiston pohjoisosan telttailualueita? Vaihtoehtoja voisivat olla vaikkapa Peukalolammi ja Kaksvetinen. Tällaisella retkellä saisit jo melko hyvän kuvan tästä kauniista järvien täyttämästä seudusta. (Liesjärven kartat löydät tästä.)

Kansallispuistoissa ovat palvelut kohdillaan, joten sinulta ei vaadita kuin ripaus seikkailumieltä ja valmiutta nauttia Suomen luonnosta parhaimmillaan.

3. Pinkjärvellä voi olla takataskussaan yllätys

➡️Pinkjärven yössä vain nainen, koira ja kuikka

5 yöretkikohdetta Lounais-Suomessa: Pinkjärvi Eurajoella

Eurajoella sijaitseva Pinkjärven luontopolku on paikka, jota mainostan aina kun vain tilaisuuden saan. 5 kilometrin rengasreitti on upea kävelyreitti ja päiväretkikohde, mutta todellisen kauneutensa Pinkjärvi paljastaa vain niille, joka viettävät siellä yön.

Molemmat laavut sijaitsevat aivan Pinkjärven rannassa, joten tarjolla on todella hienoja näkymiä ympäri vuorokauden. Kaikkein hienoimman hetken voit kuitenkin kokea aikaisin aamulla, kun järvi värjäytyy tietyissä sääoloissa kokonaan vaaleanpunaiseksi.

Kun minä kömmin retkelläni aamulla ulos teltasta ja törmäsin tähän pinkkiin näkymään ja kun vielä kuulin kuikan laulun järveltä, koin Pinkjärven retkellämme jotain täysin unohtumatonta. Muita yöpyjiä järvellä ei ollut. Olimme vain me kaksi; minä ja koirani.

Pinkjärvi sopii mitä parhaiten myös ensikertalaiselle retkeilijälle, ja siksi myös sinä voit lähteä viettämään sinne unohtumatonta yötä.

Pinkjärven huonona puolena voi pitää sitä, että reitti saattaa olla paikoin märkä, ja muuna kuin kesäaikana se saattaa paikoin olla jopa erittäin märkä. Parhaiten Pinkjärvi sopiikin kesäisen kuivan ajan retkeilyyn. Muuna aikana retkelle kannattaa varustautua pitkävartisin kumisaappain.

4. Kierros kirkasvetisen Iso-Valkeen ympäri ja yö luonnonhelmassa

➡️Telttaretki Someron kirkasvetiselle Iso-Valkeelle + upea luontopolku

Iso-Valkeen järvi Somerolla

Somerolla, kaukana ihmisasutuksesta, pitkien ja pienten sorateiden päässä sijaitsee iki-ihana Iso-Valkeen järvi. Järven ympäri kulkee noin 3–4 kilometriä pitkä luontopolku, jonka varrelta löytyy parikin laavua.

Kuten kaikki edelliset kohteet, myös Iso-Valkee sopii päiväretkikohteeksi, mutta enemmän retkestä saa irti, kun sinne jää yöksi. Erittäin kirkasvetinen järvi on kaunis mihin vuorokaudenaikaan tahansa, mutta varsinainen elämys on nähdä se, miten järvi muuttaa ulkonäköään päivästä iltaan, yöhön ja aamuun.

Laavu, jonka vierellä minä ja Unto-koira majoituimme, sijaitsee erittäin kauniilla paikalla pienen niemen nokassa, ja sen ympäristöstä löytyy paikka teltalle ja riippumatolle. Järvinäkymiä pääsee ihailemaan suoraan majoituspaikasta.

Koska Iso-Valkee on suosittu päiväretkikohde, siellä on todennäköisesti ihmisiä, kun sinne menet. Yöksi jäävät kuitenkin vain harvat, joten luonnonrauhaa löytyy varmasti. Saatat jopa kuulla joidenkin eläinten ääniä, sillä olet kaukana ihmissivistyksestä.

Suosittelen toki, että kierrät koko luontopolun, sillä se on kaiken vaivan arvoista. Mutta jos epäröit, voit jäädä yöksi vaikka heti parkkipaikalle. Pysäköintipaikka on aivan järven rannassa, ja sieltä löytyy sekä huussi että tulipaikka. Mitä muuta voisit enää tarvitakaan?

5. Suosikkini Koskeljärvi tarjoaa useita yöpymispaikkoja

➡️Koskeljärven Härkluoman luontoelämys on sinunkin syytä kokea

5 yöretkikohdetta Lounais-Suomessa: Koskeljärvi ja Härkluoman laavu

Myönnän. Olen menettänyt sydämeni Koskeljärvelle. En kuitenkaan ole ainoa, vaan niin on käynyt monelle muullekin siellä käyneelle retkeilijälle. Annankin sinulle nyt varoituksen sanan: kun käyt Koskeljärvellä kerran, todennäköisesti palaat sinne vielä uudestaan.

Euran Koskeljärvellä on luontopolkuja ja yöpymispaikkoja enemmänkin, mutta Härkluoma on mielestäni järven paras yönviettopaikka. Näköala järvelle on erityisen kaunis, ja koska Härkluoma sijaitsee järven itärannalla, pääsee sieltä käsin ihailemaan hienoa auringonlaskua.

Koskeljärven Härkluomaan eivät ihmisen äänet kuulu. Ympärillä vallitsee täydellinen hiljaisuus, jonka rikkoo vain järven runsas linnusto. Yöpymiskokemus tällaisessa valo- tai muusta saasteesta vapaassa paikassa on kokemattomalle kaupunkiretkeilijälle ainutlaatuinen.

Älä kuitenkaan pelästy, sillä Härkluoman laavu sijaitsee aivan parkkipaikan kupeessa. Jos siis ihan kamalasti alkaa yöllä pelottaa, voit aina hipsiä autolle ja takaisin ihmisasutuksen pariin. Siksi uskon, että Härkluoma on hyvä kohde myös aloittelevalle yöretkeilijälle, vaikka kaupunkiin pitkä matka onkin.

Härkluomasta käsin ei lähde luontopolkua, mutta jos sellaisella haluat patikoida ennen majoituspaikkaan saapumistasi, suosittelen tutustumaan järven toisella rannalla kulkevaan retkeilyreittiin. Erityisesti Pyhäniemen laavulla on hyvää telttailumaastoa.

Voit lukea juttuni Koskeljärven retkeilyreitistä tästä:

Syksyinen Koskeljärvi: Uhratusta Pyhäniemen laavulle

Ota haltuun nämä 5 yöretkikohdetta: sinäkin pystyt siihen

Jos nautit päiväretkistä, mutta yöksi luontoon jääminen pelottaa, kehotan sinua miettimään asiaa vielä.

Minä en ole eräopas enkä edes minkäänlainen eräjorma. Silti minäkin olen pystynyt viettämään telttaöitä luonnossa ja vieläpä nauttimaan niistä aivan suunnattomasti. Kaiken lisäksi olen kaikissa näissä kohteissa ollut yksin, niin että vain koirakaveri on ollut seuranani.

Jos minä olen selvinnyt, niin selviät myös sinä. Voit lähteä reissuun yksin tai jos haluat, voit varmuuden vuoksi pyytää mukaan kaverin. Kun mukana on seuraa, reissu ei koskaan tunnu yhtä jännittävältä kuin jos olisit ihan yksin. Se voi olla hyvä tai huono asia, sinä päätät.

Yön yli -reissu tuo luontoretkeilyyn kokonaan uuden puolen, eikä sitä puolta kannata jättää kokematta.

Kerää siis vain tarvittavat kamppeet kasaan ja testaa niitä mielellään jo ennen retkeä (vaikka omassa pihassa – näin tiedät, että pärjäät ja voit luottaa varusteisiisi). Sitten oletkin jo valmis seikkailuun.

Toivotan sinulle oikein antoisaa reissua, menetpä sitten joihinkin näistä esittelemistäni kohteista tai jonnekin aivan muualle.

Lisää luettavaa aloittelevalle retkeilijälle:

Yksin metsässä. Nainen, pystyt siihen kyllä!

Matti kukkarossa? Nappaa tästä parhaat vinkit edulliseen luontoretkeilyyn!

10 kohdan retkeilyetiketti: näin nouset aloittelijasta konkariksi

Vastaa

%d