Muuta mukavaa

Harjaatko koirasi hampaat? Vai onko se ihan hölynpölyä?

Teksti on tehty kaupallisessa yhteistyössä Hobbyhall.fi-verkkokaupan kanssa

Löytyykö sinun koirasi välinevarastosta hammasharja ja tahnatuubi? Jos vastaat kyllä, ovatko ne vain kivoja koristeita, vai käytättekö niitä oikeasti? Vai kuulutko niihin, joiden mielestä koiran hampaiden harjaus on samassa hölynpölykategoriassa yhdessä koiran vaatteiden kanssa?

Maailma muuttuu, ja tietämys rakkaista lemmikeistämme kasvaa. Vaikka joskus vuosia sitten ei olisi tullut mieleenkään, että koiran hampaita pitäisi harjata, ei se tarkoita, etteikö nykytiedon valossa niin kannattaisi tehdä.

Tämän hetken tutkimustiedon mukaan nimittäin hampaiden harjaus on kaikkein paras tapa pitää koiran hampaat hyvässä kunnossa.

Tässä tekstissä tutustutaan hampaiden hoitovälineisiin: mitä ne ovat, mistä niitä saa ja miten niitä käytetään. Myös Unto-koira ilmaisee touhusta oman mielipiteensä videon välityksellä.

Miksi koiran hampaita kannattaa harjata?

Nykyään tiedetään, että säännöllisellä hampaiden harjauksella voidaan parhaiten ehkäistä koiran suun sairauksia.

Ientulehdus on monille ihmisillekin tuttu: siinä esiintyy ikenien punoitusta ja verenvuotoa. Tässä vaiheessa sairaus voidaan vielä pysäyttää hyvällä hampaiden hoidolla ja plakin poistolla.

Plakki saattaa ajan kuluessa mineralisoitua kovaksi hammaskiveksi. Sen tunnistaa koiran hampaissa ruskeankeltaisesta väristä, jota kertyy etenkin taka- ja kulmahampaiden päälle. Huolelliseen, asianmukaiseen ja perusteelliseen hammaskiven poistoon tarvitaan nukutusta ja eläinlääkäriä.

Hoitamattomana tulehdus voi edetä syvempiin kudoksiin niin kutsutuksi parodontiitiksi. Se aiheuttaa hampaiden heilumista ja altistaa etenkin pikkukoirat jopa leukaluun murtumille. (Lähde) Tällaisessa tapauksessa onkin sitten suunnattava jo spesialistin hoitoon.

Kyse ei ole siis mistään pikkuasiasta, sillä hoitamaton suu altistaa vakaville ja kivuliaille sairauksille. Lisäksi on otettava huomioon sellainenkin seikka, että koirat peittävät kipujaan todella hyvin, joten kivuliaskin suu voi jäädä omistajalta kokonaan huomaamatta, kunnes on jo hyvin myöhäistä.

Paitsi että harjaamalla voidaan ehkäistä ientulehdusta ja siitä seuraavia sairauksia, toimii hampaiden harjaus myös säännöllisenä terveydenseuraamishetkenä. Kun avaa koiran suun päivittäin, tulee samalla katsoneeksi, miltä siellä näyttää. Muutokset huomaa nopeasti, ja lääkäriin tulee lähdettyä heti, kun sille on tarvetta.

Katsotaan nyt esimerkkinä vaikka tuota meidän Untoa. Se ei ole saanut syntymälahjakseen aivan parhaita hammasgeenejä siinä mielessä, että sille kertyy erittäin nopeasti hammaskiveä. Se onkin joutunut käymään 10-vuotisen elämänsä aikana montaa kertaa lääkärissä hampaitaan puhdistuttamassa.

Säännöllisellä harjaamisella ja lääkärihoidolla olemme kuitenkin pystyneet uhmaamaan annettuja geenejä niin, että nyt 10-vuotiaana lääkäri totesi Unton hampaiden olevan ikään nähden todella hyvässä kunnossa!

Mitä kuuluu koirien hampaidenhoitosettiin ja mistä sellaisen voi hankkia?

Koirien hampaidenhoitosetti koostuu tietysti hammasharjasta ja -tahnasta, mutta muutama seikka kannattaa ottaa huomioon ennen kuin ryntää ostoksille.

Koirille on olemassa omat hammastahnat. Ihmisten hammastahnaa ei pidä mennä antamaan koiralle. Ihmisten hammastahna on vähintään liian voimakasta koiralle, ja pahimmassa tapauksessa se sisältää koiralle myrkyllistä ksylitolia (muistathan pitää myös ksylitolipurkat tiukasti koiran ulottumattomissa!).

Tässä Evidensian artikkelissa itse asiassa todetaan, että koirien hampaiden hoidossa tahnan merkitys on vähäinen, mutta koska koirien tahnat maistuvat koiran mielestä hyvälle, tekee tahna harjauksesta miellyttävämpää. Meillä ainakin Unton kanssa on juuri näin: tahna on harjausoperaation ykkösjuttu.

Etenkin silloin, kun vasta opetellaan hampaiden harjausta, on sormeen pujotettava hammasharja hyvä vaihtoehto. Kun koira osaa homman, voi sitten siirtyä oikeaan hammasharjaan, mutta silloinkin harjan koko on hyvä sovittaa koiran kokoon sopivaksi.

Itselläni on ollut vuosien varrella jos jonkinlaista koiran hammasharjaa. On ollut sellainen, jossa on ns. kaksi päätä, hampaiden ulko- ja sisäsyrjälle omansa. Onpa meillä ollut jopa paristoilla toimiva ”sähköhammasharja”, joka sykkii ja värisee kevyesti! Aina olen kuitenkin palannut sormihammasharjaan. Meillä se on yksinkertaisesti toiminut parhaiten, ja sitä on ollut miellyttävä käyttää.

Tätä juttua varten saimme Hobby Hallilta testiin DentalPet-hampaidenhoitosetin, joka sisälsi sormiharjan ja tahnan. Nopean totuttelun jälkeen tämä tahna maistui Unton mielestä aivan yhtä hyvältä kuin kaikki edeltäneetkin hammastahnat (Unto tarvitsee aina pari maistelukertaa, kun hammastahna vaihtuu).

Hobby Hallin verkkokaupassa on tarjolla DentalPet-setin lisäksi myös muita eläimille tarkoitettuja hampaidenhoitotuotteita, kuten Trixie-hammastahna, joka on ollut meillä käytössä pitkään.

Harjaatko koirasi hampaat? Hampaidenhoitotuotteet löydät Hobby Hallin verkkokaupasta
Untolla oli testissä DentalPet-hampaidenhoitosetti Hobby Hallilta

Hampaidenhoitotuotteiden lisäksi Hobbyhall.fi-verkkokaupasta löytyy paljon myös muita tuotteita eläimille, ja niihinkin kannattaa käydä tutustumassa. Vaikka Hobby Hall on itselleni tuttu jo lapsuuden ajoilta, en jostain syystä ollut tullut lainkaan huomanneeksi tai ajatelleeksi, että siellä on myös valtavasti lemmikkituotteita.

Mitä tahansa koiratuotteita siis tarvitsetkin, kannattaa muistaa Hobby Hall ja vilkaista, mitä siellä on tarjolla.

Miten koiran hampaat harjataan?

Kun sitten olet hankkinut tarvittavat hampaidenhoidon tarvikkeet, miten saat koiran tottumaan käsittelyyn?

Helpointa on, jos koira totutetaan hampaiden harjaamiseen jo pentuna. Jos näin ei ole kuitenkaan tehty, opettaminen itsessään tapahtuu samalla tavalla myös aikuisen koiran kanssa. Koskaan ei ole liian myöhäistä ottaa hyviä tapoja arkeen mukaan.

Oletan tässä kuitenkin sen verran, että koirasi antaa avata suun ja tarkistaa hampaat, ja siitä lähdetään liikkeelle. Jos koira aristelee kaikkea suuhun koskemista, jätä hammasharja ensin kokonaan pois, ja totuta koira herkkupalojen avulla siihen, että sen suuta ja hampaita tarkastellaan.

Kun suun tutkiminen on koiralle tuttua, siirrytään varsinaiseen hampaiden harjaamiseen. Aivan ensimmäiseksi kannattaa antaa koiran maistella harjan päällä olevaa hammastahnaa. Koirien hammastahna on suunniteltu maistumaan koiralle, joten todennäköisintä on, että koirasi pitää siitä! Se on hyvä alku, koska silloin koira yhdistää toimenpiteen johonkin mukavaan.

Kun sitten aloitat varsinaisen harjauksen, älä edes yritä harjata kaikkia hampaita kerralla, vaan keskeytä homma heti ja palkkaa koira. Kehu ja anna koiran ymmärtää, että nyt tuli tehtyä jotain todella hienoa.

Vaikka hampaat tulisi tietysti harjata kokonaan ja kaikilta puolilta, ei aluksi kannata ahnehtia liikaa. Tulevaisuuden kannalta on parempi pitää harjaushetket ensin lyhyinä ja pintapuolisina. Vasta kun koira on tottunut harjaukseen, voidaan alkaa harjata huolellisemmin.

Etenkin hampaiden sisäpintojen harjaaminen vaatii koiralta aika paljon, joten sinne saakka pääseminen vie aikaa. Ei se ihan niin helppoa ole, etenkään energisen ja villiluontoisen vipeltäjän kanssa, minä tiedän kyllä. Muista pehmeä ote etenkin etuhampaita harjatessa, sillä etuhampaat ovat herkkää aluetta!

Parasta olisi, jos koira oikeasti oppisi pitämään hampaiden harjauksesta. Untolla näin hyvin ei taida olla, vaikka olen harjannut sen hampaita aivan pikkupennusta saakka.

Unto kyllä antaa harjata hampaansa, mutta pitääkö se hommasta? Tuskin. Toisaalta välillä tuntuu, ettei Unto itsekään oikein tiedä. Hammastahna maistuu toki hyvältä, ja hommasta saa palkaksi herkkuja, joten siinä mielessä se on kivaa puuhaa. Mutta itse harjaaminen ei ole ihan sitä kaikkein mukavinta tekemistä.

Katsotaanpa videolta, miten homma arvon herran kanssa sujuu.

Kotihoitoa ja lääkärin hoitoa – hammaslääkärin nukutusta ei kannata pelätä

Kaiken perusta on hyvä kotihoito. Kuinka monta kertaa olenkaan kuullut eläinlääkärin sanovan meille, että hampaiden harjauksesta on ollut Untolle iso apu? Ilman hampaiden harjausta meidän olisi todennäköisesti pitänyt käydä lääkärissä paljon useammin. Mistään hölynpölystä ei siis ole kyse.

Ei hampaiden harjaus kuitenkaan kaikelta pelasta, vaan lääkärissä on käytävä silti. Sinne kannattaakin suunnata mieluummin enemmin kuin myöhemmin.

Perustason hammaskiven poisto ei ole kallis toimenpide, ja siinä kannattaa hyödyntää kunnallisen eläinlääkärin palveluja, mikäli sellainen paikkakunnalta löytyy.

Perusteelliseen hampaiston tutkimiseen tarvitaan kuitenkin hammasröntgeniä, ja sellaiseen pääsee vain paremmin varustelluilla eläinklinikoilla. Vain röntgenkuvassa nähdään varmasti, missä kunnossa hampaat ovat ja mitä toimenpiteitä on tehtävä. Siksi sellainen on tarpeen ottaa aika ajoin, vaikka se kalliimpi juttu onkin. Ikävää näin koiran omistajan kannalta on se, ettei koiran vakuutus taida useinkaan korvata hampaidenhoitokuluja.

Hampaiden hoitamista eläinlääkärillä ei kannata pelätä, vaikka koiralla olisi jo enemmän ikää. Lääkärit osaavat hommansa, joten nukutus on turvallinen toimenpide. Paljon ikävämpi vaihtoehto on se, jos koira kärsii kivuista huonojen hampaiden vuoksi. Kivut alentavat elämänlaatua, ja suusta sairaudet voivat edetä muualle elimistöön.

Sitten kun hampaat on asianmukaisesti hoidettu, onkin helppo ottaa kotona se hammasharja käteen ja lähteä kirjaimellisesti puhtaalta pöydältä hampaita hoitamaan. Seuraavaa lääkärikäyntiä saa silloin odotella hieman tavallista pidempään.  

Nyt siis ensin lääkäriaikaa varaamaan ja sitten Hobbyhall.fi-verkkokauppaan ostoksille! Hoidetaan koirien hampaat kuntoon, eikös vaan?

Lue myös toinen Hobbyhall.fi-verkkokaupan kanssa yhteistyössä tekemäni juttu:

Toimiiko myrkytön ultraäänikarkotin punkkeja vastaan? Unto-koira testaa

Lisää luettavaa blogissani:

Riittääkö että koira on kotikoira? Mitä on hyvä koiranelämä?

2 kommenttia

Vastaa

%d