Luontopolut yli 4 km

Raision Jokiraitti tutustuttaa Raision kaupunkiin ja luontoon

Kaikille koirakoille tulee jossain vaiheessa vastaan se, että kyllästytään oman kodin ympäristössä oleviin teihin ja polkuihin. Syntyy kaipuu lähteä tutustumaan uusiin maisemiin.

Kaikki koirakot eivät kuitenkaan halua lähteä tarpomaan synkkiin erämaihin, vaan he kaipaavat jotain helpompaa; sellaista lenkkipaikkaa, jonne on helppo mennä ja missä on helppo kulkea ilman vaaraa eksymisestä.

Jos kuulut tähän jälkimmäiseen porukkaan, on Raision Jokiraitti sinulle sopiva vaihtoehto. Se lähtee Kerttulasta kohti Hintsan kartanoa, kääntyy kulkemaan Raisionjoen rantoja, tulee sieltä kaupungin keskustaan ja palaa uudelleen Kerttulaan Raision keskuspuiston kautta.

Raision Jokiraitti on merkitty opastein

Raision Jokiraitti tarjoaa sekä luonto- että kaupunkikohteita

Raisiossa kaupunkialueella kiertävä Jokiraitti on 5,7 kilometrin ympyrälenkki. Jokiraitin nimi tulee siitä, että se kulkee jonkin matkaa aivan Raisionjoen rantoja mukaillen.

Se ei ole kuitenkaan pelkästään luontopolku, sillä ison osan matkasta se kulkee aivan kaupunkialueella, jopa aivan Raision keskustassa. Autojen melua pelkäävälle tämä reitti ei siis ole oikea vaihtoehto.

Toisaalta sellaiselle, joka hakee luonnon ja kaupungin yhdistelmää sekä uutta kävelyreittiä helpossa paketissa, on Jokiraitti oikein sopiva.

Raision kaupunki näyttää Jokiraitilla tallustelevalle kulkijalle kokonaan uuden puolen itsestään. Minäkin olen sentään syntyperäinen raisiolainen, ja silti reitillä oli kohtia, joilla en ollut koskaan ennen kävellyt. Reitti on oiva tapa tutustua kaupunkiin; kävellen se näyttää aivan erilaiselta kuin auton tuulilasin läpi.

Autolle löytyy sopivia pysäköintipaikkoja useita, ja reitille voit hypätä mistä ympyrän kohdasta haluat. Minä pysäköin Kerttulan liikuntakeskuksen parkkipaikalle, ja lähdin kiertämään reittiä sieltä myötäpäivään kohti Petterinpeltoa ja Hintsan patoa.  

Alkuun Jokiraitti lähtee samaan suuntaan kuin Kullaanpolku. Kerttulasta on opasteita molemmille reiteille. Mutta siinä vaiheessa, kun ylitetään moottoritie ja Kullaanpolku kääntyy vasemmalle metsäreitille, jatkaa Jokiraitti pyörätietä eteenpäin.

Jokiraitilla on koko matkan ajan pieniä opastemerkkejä, mutta suosittelen tutustumaan reittiin myös alla olevan linkin kautta löytyvästä kartasta.

Lue tästä Kullaanpolun esittelyni:

Raision ja Ruskon alueilla kiertävä Kullaanpolku (Kuhankuonon retkeilyreitistön eteläisin)

Tältä sivulta löytyy Jokiraitin kartta (selaa alaspäin, tiedosto on PDF-muodossa)

Hintsan padolta jokirantaan – Jokiraitin paras osuus

Mielestäni Jokiraitin mielenkiintoisin osuus alkaa siitä, kun saavutaan Hintsan kartanolle ja sen vieressä olevalle Hintsan padolle.

Raisionjokea ollaan parhaillaan kunnostamassa. Joesta tehdään luonnonmukaisempi: säännöstelypadot muutetaan kalateiksi ja luonnonmukaisiksi koskiksi. Alajuoksulla sijaitsevan Huhkon padon kunnostus ja kalatie on saatu jo valmiiksi, mutta Hintsan alueella työt ovat vielä kesken (alueella oli kulkuesteitä ja töistä varoittavia merkkejä).  

Raision Jokiraitti ja Hintsan pato

Huhkon padon kunnostustöiden lopputulos on todella hieno, ja samaa on odotettavissa myös muihin Raisionjoen patoihin. Jos et ole vielä käynyt katsomassa, miltä Huhkon padolla näyttää, mene ihmeessä! Kirjoitin siitä jutun keväällä 2022, ja voit lukea sen tästä linkistä:

Raision Vaskipolulla vanhaa historiaa ja uudet kalaportaat

Heti Hintsan padon jälkeen Jokiraitti kääntyy oikealle, ja siitä alkaa reitin joenrantaa mukaileva osuus.

Ohikulkutielle saakka kuljetaan pellonreunassa kapeaa polkua pitkin. Tämä on reitin ainoa polkuosuus. Kuivana kevätaikana myös tämän polkuosuuden pääsee reilusti kulkemaan pelkissä lenkkareissa, mutta märempänä vuodenaikana tätä varten voi tarvita paremmat jalkineet.

Kun reitti saavuttaa Ohitustien ja kulkee sen ali, muuttuu reitti leveämmäksi väyläksi. Sitä pitkin on mukava kävellä, ja samalla voi ihailla jokivarren luontoa. Huhtikuun loppupuolella maisema oli vielä kovin väritön, mutta jos menet tutustumaan Jokiraittiin hieman lähempänä kesää, on sinua vastassa varmasti paljon kauniimmat maastot.

Raisionjoen rannassa on mukava kävellä
Tässä on helppo kävellä, ja penkkikin löytyy

Kaupungin vilskeestä keskuspuiston vehreyteen

Mielestäni epämieluisin osa reittiä on kävellä kirkon ohi kohti Raision keskustaa. Autojen vilinä ja vilske oli kova, enkä oikein osannut nauttia näkemästäni. Toki sellaiselle, jolle Raisio ei ole yhtä tuttu kuin se on minulle, voi olla hyvinkin mielenkiintoista tutustua Raision kirkkoon, Killin ja Nallin patsaisiin ja kaupungintaloon. Minua ne eivät kuitenkaan säväyttäneet.

Raision kirkko ja hautausmaa
Ei, en kävellyt hautausmaalla Unton kanssa. Kuva on napattu Raisiontien pyörätieltä.

Sen sijaan Raision keskuspuisto saa Unto-koiralta ja minulta täydet pisteet!

Keskuspuisto on 4 hehtaarin puistoalue Raisiontien ja Kerttulan liikuntakeskuksen välisellä alueella, ja kun tulet Jokiraittia kohti Kerttulaa, tulet kulkemaan juuri tämän keskuspuiston läpi. Puistoon kannattaa tutustua tarkemminkin, joten älä ota suorinta kartanmukaista reittiä, vaan kiertele ja kaartele. Nauti! Ei tällaisesta keitaasta ollut tietokaan silloin, kun ennen muinoin Raisiossa asuin.

Koirat ovat keskuspuistoon tervetulleita.

Raision Jokiraitti kulkee keskuspuiston läpi
Tyylikäs keskusta-alue

Pisteet Jokiraitille antaa Unto-koira

Kuten aina, Unto-koira pisteyttää tämänkin reitin: Raision Jokiraitti saa pisteitä 2/5.

Reitillä oli paljon hyvää, mutta paljon myös meille tylsää osuutta. Ehkä joku vieraalta paikkakunnalta tuleva nauttii Jokiraitista enemmän kuin me.

Unto-koira antaa miinusta myös siitä, että roskiksia ei reitillä ollut riittävästi.

Unto kakkasi melko pian alkumatkasta Kerttulantien varteen. Siellä ei roskista enää tullut vastaan eikä sitä tullut vastaan koko matkalla ennen kuin olimme kiertäneet lähes koko kierroksen ja tulimme Raision hautausmaan kohdalle. Paitsi että ulkoilutin Untoa, ulkoilutin siis myös kakkapussia useiden kilometrien matkan.

Mittelspitz Unto Jokiraitilla Raisiossa

Eihän roskiksia luontopoluilla yleensä ole (metsässä kulkiessa riittää, etteivät kakat ole aivan polun tuntumassa), mutta tällaiselle kaupunkireitille olisin toivonut niitä joihinkin kohtiin reitin varrelle. Raision keskustassa roskiksia olikin sitten muutamien metrien välein jopa liioitellun paljon, mutta ne eivät enää siinä vaiheessa auttaneet.

Ymmärrän, ettei kyse ole pelkästään roskiksista, vaan myös niiden tyhjentäjistä. Olisi oltava rahaa paitsi roskiksiin, myös niiden hoitoon.

Koiran kakat tulisi kerätä ihan jo terveyssyistä. Harva jaksaa kuitenkaan kantaa pussia monia kilometrejä.

Mutta kenties Jokiraitti onkin suunnattu ilman koiraa käveleville, ja me olemme Unton kanssa vain väärää kohderyhmää?

Sekalaisia faktoja

Kerttulan liikuntakeskuksen parkkipaikka löytyy osoitteesta Kisakatu, Raisio

Kerttulasta löytyvät myös kuntoportaat, kuntorata ja Kerttulan luontopolku

Raisionjoki on pituudeltaan 20 kilometriä, ja Ruskon puolella virratessaan joen nimi on Ruskonjoki

Yksi kommentti

Vastaa

%d