Tuotearvostelut

Toimiiko myrkytön ultraäänikarkotin punkkeja vastaan? Unto-koira testaa

Teksti on tehty kaupallisessa yhteistyössä Hobbyhall.fi-verkkokaupan kanssa

Puutiaiset eli arkikielessä punkit ovat vuosi vuodelta isompi riesa koirillemme.

Muistelen, että ensimmäisellä koirallani oli turkissaan koko elämänsä aikana vain yksi ainoa punkki – ja sekin vasta viimeisenä kesänä. Sen jälkeen nuo inhottavat (ja vaarallisetkin) otukset ovat koko ajan lisääntyneet. Nykyään on melkeinpä jo täysi mahdottomuus kulkea koiran kanssa missään, jos koiraa ei ole suojattu punkkimyrkyillä.

Kaikki eivät kuitenkaan syystä tai toisesta halua antaa koirilleen myrkkyjä, koska eivät nekään täysin ongelmattomia ole. Mutta onko olemassa muita vaihtoehtoja?

Unto-koira sai Hobbyhall.fi-verkkokaupasta testattavakseen Tickless Minin. Se on myrkytön ultraäänikarkotin, jonka pitäisi häätää punkit jopa 2,5 metrin säteeltä.

Mitä ihmettä? Voiko tällainen oikeasti toimia?

Epäilyksiä ja ihmetystä täynnä testasimme laitetta Untolla.

Myrkytön ultraäänikarkotin Tickless Mini myyntipakkauksessaan
Tickless Mini myyntipakkauksessaan

Punkkimyrkyt: miksi en halua antaa niitä Untolle

En aio esitellä tässä kaikkia punkkisuojausvaihtoehtoja, koska ne eivät ole tämän tekstin varsinainen aihe. Totean vain lyhyesti, että vaihtoehdot jaetaan yleensä kolmeen kategoriaan: on suun kautta annettavat tabletit, iholle valeltavat liuokset ja kaulaan laitettavat punkkipannat.

Punkkipantaa en ole koskaan kokeillut. Liuoksia en ole koskaan halunnut kokeilla sen jälkeen, kun olen nähnyt niistä tulleita allergisia reaktioita.

Pillereistä minulla on kokemusta kahden koiran kanssa. Käytössä on meillä ollut sekä 3 kuukauden suojan antava Bravecto että kuukauden ajan suojaava NexGard. Käytimme näitä usean vuoden ajan.

Sekä Bravecton että NexGardin tuoma suoja oli sataprosenttinen. Punkit kuolivat, kun ne kiinnittyivät koiraan, eikä isoja, verta imeneitä punkkeja näkynyt meillä näiden lääkkeiden aikana ollenkaan. Sen sijaan turkissa irti olleita punkkeja saattoi lenkin jälkeen löytyä.

Pari kertaa koiraa rapsutellessa huomasin jopa, että punkki oli siirtynyt koirasta omalle kädelleni. Ongelmana näissä lääkkeissä onkin se, että vaikka ne tappavat, ne eivät karkota punkkeja, joten esimerkiksi lapsiperheille ne voivat olla huono vaihtoehto.

Meillä lääkkeet kuitenkin toimivat ja olin tyytyväinen, kunnes sitten kesällä 2022 Untolta poistettiin sappirakko. Se muutti suhtautumistani. Olen keskusteluja seuratessani huomannut, että useimmat sappipotilaskoiran omistajat eivät halua antaa koiralleen punkkimyrkkyjä. Kuulun nyt itsekin tähän porukkaan.

Haluan kuitenkin muistuttaa, että en ole eläinlääkäri enkä ole keskustellut tästä asiasta eläinlääkärin kanssa. Päätös olla antamatta punkkimyrkkyjä Untolle on kokonaan omani – se minulle suotakoon – enkä ota kantaa kenenkään muun päätökseen, en puolesta enkä vastaan.

Punkkimyrkyissä on hyvää se, että ne todella tehoavat. Punkkisyynin tekeminen etenkin paksuturkkiselle koiralle on tuhoon tuomittu yritys, joten jos punkkeja on alueella paljon, niitä pääsee kiinnittymään koiraan väistämättä, mikäli käytössä ei ole mitään suojaa. Mutta sanansa mukaisesti punkkimyrkyt ovat juuri sitä: myrkkyä.

Luontaistuotteet tehoavat kokemukseni pohjalta todella huonosti, jos ollenkaan. Esimerkiksi usein mainostettua valkosipulia ei kannata koiralle antaa, sillä se on koiralle myrkyllistä.

Kaiken tämän jälkeen turvallinen ja myrkytön ultraäänikarkotin tuntuu ajatuksena todella houkuttelevalta. Mutta voiko sellainen toimia?

Tickless Mini -ultraäänipunkkikarkote: mikä se on ja miten se toimii?

Tickless Mini on todella kevyt, huomaamaton ja pienikokoinen myrkytön ultraäänikarkotin, joka kiinnitetään koiran pantaan tai valjaisiin.

Toisin kuin monet muut ultraäänikarkottimet, jotka ovat kertakäyttöisiä, Tickless Mini on ladattava. Lataamista varten pakkauksessa on mukana mikro-USB-kaapeli. Akun täyteen lataaminen vie noin 4 tuntia, ja täyteen ladattu akku kestää käytössä 20–30  päivää. Akun varausta voi testata painamalla laitteessa olevaa nappia. Jos napin painalluksesta vilkkuu vihreä valo, kaikki on ok, mutta punaisen valon vilkkuessa laitteen varaustaso on alle 30 %.

Kun ultraäänilaite on ladattu, se menee automaattisesti päälle, ja se on päällä niin kauan, kunnes sen akku loppuu. Laite lähettää ultraääni-impulsseja, joita niin ihminen kuin koirakaan ei havaitse.

Voin todentaa tämän: Unto ei ole reagoinut laitteeseen millään tavalla. Olen täysin vakuuttunut, että Unto ei ole kuullut tai aistinut mitään tavallisuudesta poikkeavaa, vaikka koirat yleensä näitä ultraääniä aistivatkin ihmistä tarkemmin.

Punkkikaan ei tietysti ultraääni-impulsseja kuule, mutta impulssit häiritsevät punkkeja niin, etteivät ne käyttäydy normaalisti. Ja juuri se on laitteen toimintaperiaate. Tickless Minin tiedoissa väitetään, että se torjuisi jopa 94 % punkeista ja että teho olisi tieteellisesti todistettu (miten todistettu, sitä en tiedä).

Tickless Mini kestää sadetta (ulkoilun jälkeen laite kannattaa kuivata), mutta uimisen ajaksi laite on syytä poistaa. Muutoin laitetta tulisi käyttää koko ajan eli myös silloin, kun koira oleilee sisätiloissa.

En halunnut, että Unto joutuisi pitämään valjaita sisällä, joten kiinnitin Tickless Minin pieneen ja kevyeen kaulapantaan. Panta on helppo jättää kaulaan pitemmäksi aikaa myös sisällä. Tosin myönnän, että aivan koko ajan panta ei ole ollut Unton kaulassa. Olen poistanut sen aika ajoin, ja ainakin silloin, kun Unto on jäänyt kotiin yksin. Ymmärrän, että tämä vie laitteelta tehoa.

Tickless Mini on suunniteltu pienille koirille, mutta Hobbyhall.fi-verkkokaupan laajassa lemmikkituotevalikoimassa on myös isoille koirille sopivia ultraäänikarkottimia. Hobby Hallin verkkokaupasta löytyy omat ultraäänikarkottimet myös kissoille ja ihmisille.

Tickless Mini on myrkytön ultraäänikarkotin punkkeja vastaan
Punkkikarkotin kiinnitettynä kaulapantaan. Kiinnitys on hyvä, ja laite pysyy varmasti paikallaan, vaikka koira ravisteleekin itseään. Laturijohto tulee pakkauksen mukana.

Testin tulokset: toimiiko myrkytön ultraäänikarkotin koiralla?

Lähtökohtaisesti olin erittäin skeptinen. Kokeilimme kerran mökillä ultraäänikarkottimia, joiden piti häätää käärmeet pois pihasta. Ne eivät toimineet sinne päinkään, joten miksi tällainen vekotin toimisi punkkien kohdalla?

Lopputuloksena oli kuitenkin se, että huhti-toukokuussa tehdyn testin aikana Unto-koirasta ei löytynyt yhtäkään punkkia. Huhti-toukokuu on meillä ollut yleensä nimenomaan se vilkkain punkkisesonki.

Voiko olla, että Tickless Mini oikeasti toimii? Onko laitteen ansiota, että Unto on välttynyt punkeilta kokonaan?

Ei nyt nuolaista vielä ennen kuin tipahtaa.

Mikäli olet blogini vakiolukija, saatat tietääkin, että olemme tänä keväänä Unton kanssa muuttaneet. Entisen kotimme ympäristössä, Mynämäessä, meillä oli punkkeja paljon. Tuskin saimme tehtyä yhtäkään metsälenkkiä niin, ettei koiran turkissa olisi yhtään punkkia mönkinyt.

Nykyään asumme kerrostalossa sellaisessa ympäristössä, missä kuuleman mukaan punkkeja ei ole yhtä paljon. Emme toki asu missään betoniviidakossa ja tiedän, että täälläkin punkkeja on. Mutta jo se, ettei niitä ole yhtä paljon kuin edellisessä kotiympäristössämme, muuttaa testimme lopputulosta.

Mistä tiedän, mikä on ultraäänikarkottimen ansiota ja mikä vain silkkaa hyvää tuuria?

En mistään. En voi mitenkään tietää, onko laite oikeasti toiminut vai olisimmeko päätyneet samaan lopputulokseen myös ilman sitä. Minulla ei ole nykyisestä asuinalueestamme vertailukohtaa aikaisemmilta vuosilta.

Tuntuu kuitenkin uskomattomalta, etten ole löytänyt Untosta yhtä ainutta punkkia, kun yleensä tähän aikaan vuodesta niitä on ollut runsaasti. Kotinurkkiemme lisäksi olemme kävelleet myös muissa paikoissa, ja Unto on normaaliin tapaan saanut kuljeksia kaikenlaisissa maastoissa. Olisi voinut olettaa, että jokin punkki sieltä olisi mukaan tarttunut.

Toivon, että sinä teet tästä omat päätelmäsi. Voit uskoa Tickless Mini -laitteen tehoon tai olla uskomatta. Testimme lopputulos oli aivan erinomainen, mutta tulosten analyysia varten luovutan pallon sinulle.

Tickless Mini on pieni, kevyt ja huomaamaton
Näin pieneltä laite näyttää koiran päällä

Kannattaako myrkytön ultraäänikarkotin? Onko Tickless Mini hintansa arvoinen?

Tickless Mini -karkottimella on muutamia hyviä ominaisuuksia. Pidän erityisesti siitä, että toisin kuin monet muut vastaavat laitteet, se on uudelleen ladattava. Pidän myös sen pienestä koosta: se on täydellisen huomaamaton pienen koiran pantaan sujautettavaksi (ja huom. Hobbyhall.fi-verkkokaupassa on tarjolla vaihtoehtoja myös isoille koirille!).

Eniten pidän kuitenkin siitä, että laite on myrkytön ja siten täysin turvallinen kaikille koirille, myös pennuille, tiineille nartuille ja Unton kaltaisille sappirakottomille yksilöille.

Mutta toimiiko se? Haluan uskoa, että se toimii edes jollain tasolla. En usko sen estävän punkkien kiinnittymistä kokonaan. Laitteen tiedoissa ei sellaista edes luvata enkä minä sellaista odota enkä tarvitse. Minulle riittäisi, että se pitäisi loitolla suurimman osan; loput olen valmis nyppimään Unton turkista itse.

Rehellisyyden nimissä en lähtisi testaamaan myrkyttömiä laitteita alueilla, joilla puutiaisia on erittäin runsaasti. Mutta jos niiden määrän voi katsoa olevan maltillisuuden rajoissa, voi Tickless-ultraäänikarkotin olla ihan varteenotettava vaihtoehto. Etenkin, jos on olemassa syy, miksi myrkkyjä ei halua koiralleen antaa.

Aion jatkaa testaamista, ja Unto saa pitää Tickless Miniä kaulassaan tämän kesän. Siitäkin huolimatta, että joku toinen pitää sitä huuhaana.

Vanhaa suosikkitelkkarisarjaani siteeratakseni, minä haluan uskoa.

Mikäli uskot jutun kiinnostavan myös ystävääsi, jaa se toki hänelle. Jakopainikkeet löydät alta.

Lue myös edellinen Hobbyhall.fi-verkkokaupan kanssa yhteistyössä tekemäni juttu. Siinä on paljon tietoa koirien hampaiden hoidosta sekä video, jolla pesen Unton hampaat:

Harjaatko koirasi hampaat? Vai onko se ihan hölynpölyä?

5 kommenttia

Vastaa

%d