Tuotearvostelut

Testissä itsetäyttyvä makuualusta Sea to Summit: mukavuutta telttailuun

Teksti on kirjoitettu yhteistyössä HobbyHall.fi-verkkokaupan kanssa

Jos kuulut niihin luontoretkeilijöihin, jotka haluavat nauttia luontokokemusten lisäksi myös hyvistä yöunista, nyt olisi oikea aika kiinnittää huomiota retkivarusteiden laatuun.

Yleensä retkeilijä toivoo makuualustaltaan seuraavia ominaisuuksia: lämpöä, nukkumismukavuutta ja keveyttä.

Kuitenkin useimmille meistä myös hinta on määräävä tekijä.

Mistä sitten voisi löytää hinnaltaan sopivan makuualustan, joka myös lämmittäisi ja takaisi hyvät yöunet? Valikoimaa näillä markkinoilla nimittäin riittää, mutta valinnan runsaus tuo mukanaan myös valinnan vaikeuden.

Sain HobbyHall.fi-verkkokaupasta testattavaksi Sea to Summit -merkkisen makuualustan. Olisiko siitä täyttämään kaikki edellä esitetyt toiveet?

Sea to Summit, naisille suunnattu ja itsetäyttyvä

Kun makuualustan sanotaan olevan itsetäyttyvä, tarkoittaa se sitä, ettei makuualustaa tarvitse pumpata täyteen, vaan se täyttyy ainakin suurilta osilta ihan itsekseen. Kun avaa venttiilin, ilmaa alkaa virrata sisään automaattisesti. Testaamani Sea to Summitin makuualusta kuuluu tähän joukkoon. Alustan käyttö ei voisi olla enää helpompaa.

Etenkin kun makuualustaa käyttää ensimmäistä kertaa, voi täyttyminen kuitenkin kestää melko kauan. Siksi sitä voi joutua avittamaan pumpulla tai ilmapussilla. Joka tapauksessa itsetäyttyvän makuualustan viimeistely on aina syytä tehdä itse. Tällöin alustan saa juuri niin kovaksi tai pehmeäksi kuin haluaa.

Sea to Summit -makuualustassa on lisäksi eräs salaisuus, joka tekee siitä monia muita itsetäyttyviä alustoja paremman: siinä on monitoimiventtiili, jossa on kaksi eri asetusta. Toinen niistä avataan silloin, kun makuualustaa täytetään, ja toinen on yksinomaan ilman tyhjennystä varten.

Itsetäyttyvien makuualustojen ongelmana on usein se, että kun niitä yrittää saada pakattua takaisin pussiinsa, vetää alusta sisäänsä ilmaa ja alkaa täyttyä uudelleen. Sea to Summit -alustassa tätä ongelmaa ei ole, kun kääntää venttiilin tyhjennysasentoon. Alustan saa näin ollen pienellä vaivalla pakattua takaisin pieneen säilytyspussiinsa, ja patikkaretki pääsee jatkumaan aamulla vähän nopeammin.

Sea to Summit -makuualusta on lämmin ja mukava

Oma Sea to Summitini on nimenomaan naisille suunnattu. Se on lantiolta leveämpi ja hartioista kapeampi, ja se on vain 170 cm pitkä. Sea to Summit tarjoaa kuitenkin myös muita retkialustoja, joista jokainen voi löytää itselleen sopivan. HobbyHall.fi-verkkokaupasta löytyy myös monenmoista muuta retkitarviketta, joihin kannattaa käydä tutustumassa tästä linkistä.

Sea to Summit naisten makuualusta: lämmittävä

Vaikka viettäisi öitä ulkona yksinomaan kesäaikaan, tarvitaan makuualustalta lämmittäviä ominaisuuksia. Myös kesäyöt voivat olla yllättävän vilpoisia, ja kylmä nousee luihin ja ytimiin nimenomaan sieltä alta maasta. Siksipä hyvä makuualusta on todella tärkeä osa retkeilymukavuutta.

Sea to Summit -makuualustani on 5 cm paksu, ja sen R-arvo on peräti 3,8, joten se takaa lämpimät yöunet. Olen testannut alustaani ihan oikeasti teltassa nukkumalla, joten tiedän, että se toimii.

Mutta mikä onkaan tuo mystinen 3,8, ja miksi näihin lukuihin kannattaa kiinnittää huomiota makuualustaa ostaessa?

Mikä on makuualustoiden yhteydessä mainittava R-arvo?

Kun katselet makuualustoja kaupassa tai netissä, törmäät melko pian mystiseen lukuun, joka ilmoitetaan R-arvona. Tällä kyseisellä arvolla kuvataan sitä, kuinka hyvä eristyskyky makuualustalla on, eli miten hyvin se estää kylmän siirtymisen maasta alustan toiselle puolelle selkäsi alle.

Talviretkeilyssä käytettävän makuualustan tulisi olla R-arvoltaan ainakin 5, kun taas kolmen vuodenajan makuualustalta edellytetään yleensä vähintään R-arvoa 3. Kuumimmilla kesähelteillä arvolla ei ole juuri merkitystä, mutta kuten edellä muistutin, voivat Suomen kesäyöt olla yllättävän viileitä, ja etenkin naisretkeilijät hyötyvät lämpimästä makuualustasta myös kesäaikaan.

Jos siis aiot retkeillä esimerkiksi alkukesästä, jolloin kevään viileys vielä tuntuu, tai loppukesästä/alkusyksystä, jolloin ilmat taas viilenevät, kannattaa sinun hankkia heti sellainen makuualusta, jolla tarkenet kaikkina aikoina.

Testaamani naisten mallin Sea to Summit -makuualustan R-arvo on peräti 3,8, joten se toimii takuuvarmasti koko kesän retkeilykauden. Se on lämmin, pehmeä ja mukava, ja se tekee yöretkeilystä helppoa. Kun hankit tämän makuualustan, se on ainoa makuualusta, jonka tarvitset keväästä syksyyn.

Sea to Summit naisten makuualusta on lantiosta leveämpi

Sea to Summit naisten makuualusta: kevyt kantaa

Vielä yksi tärkeä makuualustan ominaisuus on sen keveys.

Pakattavaa yöretkelle riittää. Tarvitset majoitteen (esim. teltan), makuupussin, mahdollisesti retkikeittimen, kattilan, ruokaa, vettä, lämpimiä vaatteita, työkaluja ynnä muuta. Kun pakkaat kaiken mahdollisen rinkkaan ja nostat rinkan selkään, huomaat melko nopeasti, että varusteiden keventäminen on houkutteleva vaihtoehto.

Toki kevytretkeily on kalliimpaa. Kun varusteiden paino kevenee, nousee vastaavasti niiden hinta. Tässä tullaankin siihen, mistä olet valmis maksamaan ja missä taas olet valmis kompromissiin.

Sea to Summit on itselleni hyvä vaihtoehto. Se maksaa kyllä enemmän kuin aiemmin käyttämäni perusmakuualusta, mutta se on jo pakkauskooltaankin puolet vanhaa makuualustaani pienempi. Se tekee paljon, kun pakettia ollaan laittamassa rinkkaan sisälle.

Sea to Summitin pakkaus on kooltaan vain 14,6 x 27 cm, ja painoa sillä on 665 g. Se on todella näppärä paketti ja helppo ottaa mukaan reissuun. Kun tuon paketin sisällä vielä on tarjolla pehmeää peti ja nukkumismukavuutta, on se hyvä valinta pikku patikkareissulle.

Sea to Summit -makuualusta pakkautuu pieneen tilaan
Sea to Summit pakkautuu näin pieneen pakettiin.

Sea to Summit -makuualustan plussat ja miinukset

Katsotaanpa seuraavaksi vielä Sea to Summit -makuualustan plussat ja miinukset.

Plussia satelee ehdottomasti siitä, miten hyvät yöunet tällä makuualustalla saa. Se on peräti 5 cm paksu, joten sen päällä on pehmeä maata. Se on lämmin selän alla, ja peräti 3,8:n R-arvo takaa sen, että kesäretkeilijän selkään ei pääse kylmä kiinni.

Alustassa on myös kätevä anti-slip-järjestelmä, jonka ansiosta makuualusta pysyy paikoillaan myös silloin, kun olet joutunut pystyttämään telttasi kaltevalle pinnalle.

Lisäksi makuualustasta löytyy Pillow Lock™ -järjestelmä, jonka avulla voit kiinnittää saman sarjan tyynyn makuualustaan kiinni niin, ettei se pääse liukumaan ja pyörimään pois paikaltaan.

Arvostan ehdottomasti myös sitä, että Sea to Summit pakkautuu pieneen pussiin ja on siten kevyt ja helppo ottaa retkelle mukaan. Makuualustani koko puolittui, kun sain käyttööni Sea to Summitin.

Huonona puolena etenkin koiran kanssa retkeillessä on se, että ilmatäytteinen makuualusta on altis vaurioille. Itselläni on toki pieni ja kevyt koira, mutta etenkin ison koiran kanssa retkeillessä kannattaa varmistaa, ettei koira pääse ”tekemään petiä” eli kuopsuttamaan alustaa tassuillaan.

Sea to Summitin mukana tulee korjaussarja, jolla saa pienet vauriot korjattua, mutta ison koiran jälkiä sillä tuskin saa paikattua. Tätä kannattaa miettiä, kun on ostamassa itselleen uutta makuualustaa. Miten koirasi käyttäytyy ja onko sillä merkitystä ostopäätökseen?

Ja sitten on vielä hinta. Jokaisen kukkaro on paksuudeltaan erilainen, enkä tiedä, minkä hinnan sinä olet valmis maksamaan. Itse olen kuitenkin sitä mieltä, että Sea to Summitissa on hinta-laatu-suhde kohdillaan. Se on kalliimpi kuin solumuovialustat, mutta se on myös aivan eri laatuluokkaa. Sea to Summitilla nukut aivan varmasti paremmin kuin ohuella solumuovipatjalla.

Koira Retkellä antaa suosituksensa Sea to Summit -makuualustalle

Jos olet nyt ostamassa makuualustaa, mieti, mihin vuodenaikaan olet retkeilemässä ja mitkä ovat tarpeesi ja toiveesi alustan suhteen. Mieti sitten, kuinka ison summan olet valmis siihen sijoittamaan. Sea to Summit on makuualustojen kategoriassa vielä melko edullinen.

Olen testannut tätä makuualustaa teltassa, joten voin aidosti suositella sitä myös sinulle, jos se on sellainen makuualusta, joka täyttää juuri sinun toiveesi. Ainakin minulle Sea to Summit toi hyvät yöunet.

Hyvä makuualusta on tärkeä osa retkeilykokemusta. Se voi olla juuri se osanen, jonka myötä päätät lähteä tai olla lähtemättä yöretkelle uudestaan. Vaikka säästäisit muissa varusteissa, makuualusta on melkeinpä juuri se, jossa ei kannata säästää.

Kesää on vielä paljon jäljellä. Toivonkin sinulle erittäin antoisia retkiä ja paljon uusia, ihania elämyksiä! Toivottavasti saat pakattua rinkkaasi unelmiesi makuualustan.

Lue myös nämä HobbyHall.fi-verkkokaupan kanssa yhteistyössä tekemäni jutut:

Toimiiko myrkytön ultraäänikarkotin punkkeja vastaan? Unto-koira testaa

Harjaatko koirasi hampaat? Vai onko se ihan hölynpölyä?

Vastaa

%d bloggaajaa tykkää tästä: